Takkenwal

Takkenwal

Het geraamte van een takkenwal bestaat uit 2 rijen palen. De afstand tussen de rijen palen kan je bepalen in functie van de beschikbare ruimte en de hoeveelheid materiaal die je wil wegstapelen. Zet de rijen niet te dicht bij elkaar. Een afstand van 50 à 75 cm werkt in de praktijk goed. Als afstand tussen de palen in de rijen is 50 cm een goed gemiddelde. Bij een te ruime afstand tussen de palen in de rij, gaan de takken mogelijk doorhangen tussen de palen, wat een minder mooi resultaat geeft. De palen zelf moeten minstens 50 cm in de grond zitten. In de kringlooptuin is de hoogte van de takkenwal 120 cm. Bij een hogere takkenwal moeten de palen dieper in de grond gezet worden. 
 
Zet de palen goed vast in de grond. Maak het gat niet te groot. Hoe groter je het gat maakt, hoe meer werk je hebt om de paal goed vast te zetten in de grond. Een grondboor is een handig hulpmiddel om een gepast gat te maken. Om de paal goed vast te zetten, kan je het gat geleidelijk aan terug opvullen met aarde en telkens de aarde goed aandrukken met de stompe kant van een paal of dikkere tak. Zo kan een paal zo goed als muurvast in de grond verankerd worden (als de grond uiteraard niet verzadigd is met water).
 
Bij het opvullen van de takkenwal is het handig de dikkere takken aan de buitenkant te leggen. De dunnere en kortere takken kunnen dan binnenin gelegd worden. Sterk gekromde takken stapelen minder compact. Zijn ze sterk gekromd, dan kan je ze eventueel in enkele stukken zagen om minder gekromde stukken over te houden. Soms volstaat het de takken wat in te zagen of in te knippen en vervolgens de takken wat recht te trekken.
 
Binnenin de takkenwal kunnen gedoornde takken verwerkt worden, zonder dat deze later nog hinderen. Zorg ervoor dat de takken aan de uiteinden van de wal ongeveer allemaal gelijk beginnen of eindigen. Voor de takkenwal aan de ingang van de kringlooptuin heb ik aan de uiteinden een plaat gezet en de gebruikte platanentakken aan de uiteinden netjes tegen de platen gelegd. Een mooi effect kan (tijdelijk) bekomen worden door verschillende materialen in lagen aan te brengen i.p.v. deze te mengen. Als afwerking, knip ik de uitstekende tak(jes) weg: om esthetische redenen, maar ook omdat deze kunnen hinderen bij het passeren van de wal. Bedenk dat (lange) vertakte takken ook kunnen dienen als rijshout voor erwten, stevige lange takken als boonstaken.

Amerikaanse variant

Bij de takkenwal zoals hierboven beschreven, worden de takken horizontaal gestapeld. In plaats hiervan kan je de takken ook verticaal plaatsen. Hiervoor heb je wel eerder rechte takken nodig met min of meer dezelfde lengte.

Het geraamte van de takkenwal bestaat hierbij uit 1 rij dikke palen met een diameter van bv. 8 cm. Aan beide kanten van de palen bevestig je onderaan en bovenaan horizontaal een dikkere tak. Tussen de horizontale steuntakken kan je de takken dan verticaal plaatsen.

Alternatieve materialen

Met materialen zoals bamboe en riet kan op een gelijkaardige manier een wal opgebouwd worden. Zo kan je op een elegante manier moeilijk verteerbare rietsoorten en bamboe verwerken. Deze composteren is bijna onbegonnen werk. Als ze zijn afgestorven, is ze versnipperen niet zo evident: dit is een marteling voor uw hakselaar en zijn messen.