Erkenning en subsidies

Verenigingen zijn de maïzena van onze maatschappij. Ze binden en verbinden mensen, jong en oud, groot en klein. Verenigingen in al hun diversiteit maken elke dag opnieuw het verschil voor heel veel mensen. Erkende Brechtse cultuurverenigingen kunnen via de cultuurdienst jaarlijks een aanvraag doen tot het bekomen van subsidies. De erkende Brechtse verenigingen ontvangen hiervoor automatisch een oproep via de cultuurdienst. 

Erkenning

Gemeente Brecht lanceerde in 2022 een nieuwe procedure voor de erkenning van haar verenigingen. De erkenning dient aangevraagd te worden via deze invullink. (opgelet, hiervoor heb je een "its me"-account nodig) Na toewijzing is de erkenning geldig voor de rest van de lopende beleidsperiode, dus tot en met 31 december 2025 mits voldaan blijft aan de erkenningsvoorwaarden. Met de erkenning geeft het de gemeente een blijk van waardering en vertrouwen in jouw vereniging. Je vereniging zal op die manier kunnen profiteren van tal van voordelen.

Een greep uit de voordelen:

  • De vereniging kan gratis gebruik maken van de materialen uit de gemeentelijke uitleendienst
  • De vereniging kan genieten van een verlaagd tarief voor de huur van gemeentelijke infrastructuur
  • De vereniging kan gebruik maken van de voorrangsregeling bij huur van gemeentelijke infrastructuur
  • De activiteiten van de vereniging kunnen gepubliceerd worden via de gemeentelijke communicatiekanalen (Brechts Nieuws, UITdatabank,…).
  • De vereniging kan een aanvraag indienen voor subsidies
  • Jubilerende verenigingen komen in aanmerking voor een bijkomende subsidie
  • De verenging kan fiscale attesten uitreiken voor activiteiten -12 jaar.

Voorwaarden:

Voldoen aan de definitie van een vereniging: een groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd, feitelijk of in de vorm van een privaatrechtelijke rechtspersoon, zonder beroeps-, winst-of handelsoogmerk. De vereniging heeft de vorm van vzw of feitelijke vereniging.
Een open vereniging zijn. Hieronder wordt verstaan dat iedereen lid kan worden van de vereniging op voorwaarde dat hij/zij de waarden en normen, reglementen en doelstellingen van de vereniging eerbiedigt.
De basiswerking hebben op het grondgebied van Brecht. Indien de vereniging kan aantonen dat er geen, onvoldoende of niet aangepaste accommodatie aanwezig is op het gemeentelijk grondgebied, dan is deze voorwaarde niet van toepassing maar dient de link met Brecht worden beschreven.
Een actieve werking kunnen voorleggen voor het daaropvolgende jaar.
Statuten of een uitgeschreven doelstelling hebben.
Een bestuur met minstens 3 verschillende bestuursleden hebben.

Hoe laten erkennen?

Vul online via deze link het aanvraagformulier tot erkenning in. Zorg dat je de gevraagde bijlage digitaal bij de hand hebt.

Verder verloop?

Het college van burgemeester en schepenen neemt de beslissing tot erkenning. Je ontvangt een antwoord, zodra jouw aanvraag de procedure heeft doorlopen. De erkenning is geldig de rest van de lopende beleidsperiode, dus tot en met 31 december 2025 mits voldaan blijft aan de erkenningsvoorwaarden.

Subsidies

Brechtse erkende cultuurverenigingen komen in aanmerking voor 4 subsidies:

  • Forfaitaire basissubsidie cultuur
  • Projectsubsidie cultuur
  • Subsidie jubilerende verenigingen
  • Infrastructuursubsidie

Vraag via deze link je subsidie aan.

Subsidie jubilerende vereniging

Je kan een subsidie aanvragen als de (lokale afdeling van de) vereniging jubilerend is.
De jubilea die in aanmerking komen voor deze subsidie zijn veelvouden van 25, te starten bij 25-50-75-100... jaar
De uiterste aanvraagdatum voor een jubileum in 2025 is 1 oktober 2024. Vraag via deze link je subsidie aan.

Bestanden

Reglement jubilerende verenigingen

Reglement jubilerende verenigingen

Artikel 1 – Definitie
Aan jubilerende Brechtse verenigingen wordt een werkingssubsidie toegekend in het jaar van de viering. De jubilea die in aanmerking komen voor deze subsidie zijn veelvouden van 25, te starten bij 25.

Artikel 2 - Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor deze subsidie voldoen verenigingen aan volgende voorwaarden:

- De vereniging is door het lokaal bestuur erkend.
- De lokale afdeling van de vereniging is jubilerend. Voor jubilea van overkoepelende organisaties worden geen subsidies toegekend.
- De vereniging tracht op alle mogelijke manieren de oprichtingsdatum te verantwoorden.

Artikel 3 – Bedrag
- 25-jarig jubileum: 500 euro
- 50-jarig jubileum: 500 euro
- 75-jarig jubileum: 620 euro
- 100-jarig jubileum: 750 euro
- Bij elk veelvoud van 25 jaar boven 100 jaar: 750 euro

Artikel 4 – Aanvraag
De vereniging dient een schriftelijke aanvraag of een aanvraag per e-mail aan het lokaal bestuur van Brecht, Gemeentepark 1, 2960 Brecht of gemeente@brecht.be tegen 1 oktober het jaar voor de vereniging haar jubileum viert (X-1).

In de aanvraag worden volgende gegevens opgenomen:

- Naam vereniging
- Stichtingsjaar vereniging
- Naam en contactgegevens aanspreekpunt vereniging
- Rekeningnummer vereniging

Artikel 5 – Duurtijd reglement
Dit reglement is geldig van 2022 tot en met 2025 en kan opnieuw worden voorgelegd in de volgende bestuursperiode.

Artikel 6 – Algemene voorwaarden
Het lokaal bestuur verleent deze toelage aan jubilerende verenigingen binnen de perken van de beschikbare kredieten in de gemeentebegroting.

Download het document hier.

Subsidiereglement voor Brechtse cultuurverenigingen

Subsidiereglement voor Brechtse cultuurverenigingen

Artikel 1 – Grondslag
De subsidiëring van de erkende cultuurverenigingen heeft tot doel de cultuurverenigingen de mogelijkheid te geven om de werking verder uit te bouwen, zowel kwantitatief als kwalitatief. Het beleid stimuleert hiermee het culturele verenigingsleven met als één van de kerntaken ‘zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Brecht te laten participeren aan cultuur’. De subsidiëring als cultuurvereniging gebeurt daarom volgens de voorwaarden die in dit reglement zijn vastgelegd.

Artikel 2 – Subsidievoorwaarden en beschikbare subsidie voor cultuurverenigingen
De subsidie wordt toegekend binnen de perken van het daartoe voorziene budget in het gemeentelijk meerjarenplan.

Artikel 3 – Methodiek
De subsidiëring van de erkende cultuurverenigingen heeft tot doel het culturele leven in de gemeente te bevorderen en de activiteiten die verenigingen organiseren te waarderen. De subsidiëring kan bestaan uit:

A. Een forfaitaire basissubsidie op basis van categorieën

B. Projectsubsidies

Artikel 4 – Verdeling en berekening van de subsidie

A. BASISSUBSIDIE
De cultuurverenigingen die in aanmerking komen voor financiële ondersteuning van een basissubsidie worden onderverdeeld in volgende categorieën met een vast subsidiebedrag:

Categorie A: 100 euro

Een erkende cultuurvereniging behoort tot categorie A als ze voldoet aan de volgende voorwaarden:

- Buurtschappen
Verenigingen met als hoofddoel het bevorderen van de sociale contacten en cohesie voor inwoners van een afgebakend gebied binnen onze gemeente.

- Evenementenvereniging of organisatiecomités
Verenigingen opgericht voor een jaarlijkse of éénmalige organisatie van één of meerdere evenementen of activiteiten voor een ruimer publiek, die plaatsvinden in Brecht en bijdragen aan het culturele gemeenschapsleven.

- Ouderraden en oudercomités
Nominale toelage voor de ouderverenigingen van de in Brecht gevestigde basisscholen. Daarmee wil het gemeentebestuur in het kader van een flankerend onderwijsbeleid de ouderparticipatie bevorderen en zo een kwalitatieve werking faciliteren. De ouderraad dient een actieve werking te hebben tijdens het volledige schooljaar waarvoor de werkingssubsidie aangevraagd wordt. De ouderraad mag geen commerciële, handels- of winstdoeleinden nastreven. Er kan maximaal 1 ouderraad per vestiging erkend worden.

Categorie B: 300 euro

Een erkende cultuurvereniging behoort tot categorie B als ze voldoet aan de volgende voorwaarden: Lokale verenigingen uit het sociaal-cultureel (volwassenen)werk:

- Het geheel van activiteiten die de ontplooiing van volwassenen in hun maatschappelijke participatie bevorderen en waar personen vrijwillig aan deelnemen, los van enig schoolverband en los van elke vorm van beroepsopleiding. De vereniging bouwt een niet-commerciële, regelmatige en autonome werking uit, met een eigen lokaal bestuur en een aparte boekhouding. In een kalenderjaar worden minstens 4 activiteiten georganiseerd. Daartoe bezorgt de vereniging de cultuurdienst aan het begin van haar werkjaar een jaarprogramma of voor elke activiteit een uitnodiging.

Categorie C: 600 euro

Een erkende cultuurvereniging behoort tot categorie C als ze voldoet aan de volgende voorwaarden: Lokale verenigingen voor volks- en amateurkunsten:

Elke kunstvorm die in het kader van het sociaal-culturele gebeuren aan iedere burger de kans biedt om via kunstbeoefening en – beleving te ontplooien en zijn potentiële creatieve vermogens te ontwikkelen op vrijwillige basis en zonder beroepsmatige doeleinden. De vereniging ontwikkelt een regelmatige, niet-commerciële werking door beoefening of spreiding.

Beoogde doelgroep en voorwaarden:

Verenigingen instrumentale muziek: harmonie, fanfare, …

- Minimaal 30 repetities organiseren van tenminste 1 uur per week.
- Minimaal 2 optredens voor een publiek per werkjaar organiseren waarvan 1 op het grondgebied Brecht.

Theaterverenigingen

- Minimaal 1 zaalproductie voor een publiek per werkjaar organiseren op het grondgebied Brecht.
- Minimaal 30 repetities organiseren van tenminste 1 uur.

Verenigingen vocale muziek

- Minimaal 1 zangprestatie voor publiek als bijzondere uitvoering per werkjaar organiseren op het grondgebied Brecht.
- Een bijzondere uitvoering moet blijk hebben uit de aard van het programma en de inspanningen om een ruim publieksbereik te hebben.
- Minimaal 30 repetities organiseren van minstens 1 uur per week
- Het opluisteren van eucharistievieringen, middernachtmissen, huwelijks- of begrafenismissen komen niet in aanmerking. Het opluisteren van een 11 novemberviering of een Te Deum komen wel in aanmerking.

Verenigingen met een atelierwerking

- Minstens 1 keer per maand bijeenkomen met de leden.
- Minstens om de twee jaar een toonmoment/groepstentoonstelling organiseren voor het brede publiek op het grondgebied Brecht.

Volkskunsten

- Worden geleid door traditionele regels of werkwijzen aan de hand van onderling aangenomen tradities: vendeliers, gildes.

B. PROJECTSUBSIDIES
De basissubsidie kan aangevuld worden met een projectsubsidie.

  • Het principe van communicerende vaten wordt gehanteerd binnen de sectorale subsidiepot met basissubsidies en projectsubsidies zodat de budgetten niet overschreden kunnen worden. Na berekening van de basissubsidies wordt het resterende bedrag toegevoegd aan de pot met projectsubsidies.
     
  • Jaarlijks zal er een oproep gebeuren voor projecten binnen 3 thema’s
     
  • De thema’s worden jaarlijks geselecteerd op een overleg met de 3 adviesraden, professionals en betrokken schepenen. Hierbij wordt er gestreefd naar gemeenschappelijke uitdagingen over sectoren heen.
     
  • Alle cultuurverenigingen die een basissubsidie ontvangen kunnen intekenen op projectsubsidies.
     
  • Ieder geselecteerd project kan via een projectsubsidie maximum 750 euro ontvangen.
     
  • Een vereniging kan maximaal 2 projecten per jaar indienen en hiervoor een projectsubsidie ontvangen.
     
  • Er wordt een selectiecommissie ingesteld met de professionals uit jeugd, cultuur en sport. Deze commissie kan jaarlijks worden aangevuld met 1 interne professional afhankelijk van het thema. Voorbeeld: Indien ‘communicatie’ een thema zou zijn dan kan de communicatiemedewerker aansluiten van het lokaal bestuur.
     
  • Het verslag van de selectiecommissie wordt na goedkeuring door het CBS aan de adviesraden bezorgd.
     
  • Indien er minder projecten worden ingediend dan het voorziene budget dan wordt het restbedrag verdeeld over de pot van basissubsidies (procentuele verhoging).

Artikel 5 – Aanvraag
Om de subsidie aan te vragen, dienen de erkende cultuurverenigingen hun subsidieaanvraag jaarlijks in via het (online) subsidieformulier op de gemeentelijke website.

Artikel 6 – Opvragen documentatie
Het lokaal bestuur kan op elk tijdstip een erkende cultuurvereniging vragen om via de nodige documenten aan te tonen dat de ingediende activiteiten voldoen aan de voorwaarden gesteld in dit reglement. Wanneer misbruik wordt vastgesteld, kan het college van burgemeester en schepenen de subsidies van het betreffende jaar terugvorderen.

Artikel 7 – Betwisting
Bij betwisting over de erkenning of toekenning van subsidies kan de vereniging een bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en schepenen. Die vraagt op haar beurt advies aan de cultuurraad. Indien van dit advies wordt afgeweken, motiveert het college van burgemeester en schepenen zijn beslissing.

Artikel 8 – Bezwaar
Uitzonderlijk kunnen ook verenigingen die afwijken van de voorwaarden, maar een degelijke argumentatie kunnen voorleggen in een bepaalde categorie aanvaard worden en dit na advies door de Brechtse cultuurraad. De beslissing wordt genomen door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 9 – Uitbetaling
Na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen, wordt de subsidie uitbetaald op het rekeningnummer, vermeld op het aanvraagformulier. De aanvrager verbindt zich ertoe elke wijziging van zijn rekeningnummer onmiddellijk en schriftelijk mee te delen aan de gemeente.

Download het document hier.

Subsidiereglement voor infrastructuurwerken van Brechtse verenigingen

Subsidiereglement voor infrastructuurwerken van Brechtse verenigingen

Artikel 1 – Doel
De subsidiëring voor infrastructuurwerken van Brechtse verenigingen heeft tot doel de verenigingen te ondersteunen in het ontwikkelen van een kwalitatieve accommodatie.

Artikel 2 – Subsidievoorwaarden en beschikbare subsidie voor verenigingen
De subsidie wordt toegekend binnen de perken van het daartoe voorziene budget in het gemeentelijk meerjarenplan.

Artikel 3 – Voorwaarden om in aanmerking te komen
Volgende verenigingen komen in aanmerking tot subsidiëring:

- De vereniging is erkend als Brechtse vereniging
- De vereniging is een sport-, jeugd-, cultuur-, of seniorenvereniging
- De vereniging voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden op het vlak van eigendomsstructuur:
          o Vereniging is eigenaar van de infrastructuur
          o Vereniging heeft een erfpacht afgesloten of een gebruikersovereenkomst of recht van opstal gekregen op een gemeentelijke infrastructuur
          o Vereniging heeft een erfpacht afgesloten of een gebruikersovereenkomst of recht van opstal gekregen op een private infrastructuur of huurt een
             private infrastructuur met een langdurige overeenkomst van minimaal 3 jaar aan de vereniging

Artikel 4 – Inhoudelijke modaliteiten
De vereniging kan een project indienen volgens 3 klassen:

- Klasse 1: veiligheid en toegankelijkheid: aanpassingswerken aan elektrische installatie, brandveiligheidsvoorzieningen, aanpassingswerken in functie van het toegankelijk maken van de infrastructuur voor personen met een beperking,…
- Klasse 2: grondige renovaties en basisinfrastructuur: aanpassing van de functionaliteit van de infrastructuur naar aanleiding van gewijzigde behoeften, infrastructuur vrijwaren tegen algemene degradatie, …
- Klasse 3: kleine renovaties en voorzieningen: inrichtingen lokalen, schilderen, …

Een commissie zal zowel over de toewijzing aan de juiste klasse van de voorgenomen werken als over het financiële luik haar advies voorleggen aan het College van Burgemeester en Schepenen.

Artikel 5 – financiële modaliteiten

- De vereniging volgt de wetgeving overheidsopdrachten en vraagt 3 vergelijkbare offertes wanneer de totale projectkost hoger dan 500 euro is. De vereniging kan op eenvoudig verzoek het dossier voorleggen.
- Er is een cofinanciering van maximaal 50% door het lokaal bestuur van de totale projectkost: 1 euro voor 1 euro principe waardoor vereniging en lokaal bestuur samen investeren.
- Projecten in klasse 1 krijgen voorrang qua toewijzing op klasse 2. Projecten van klasse 2 krijgen op hun beurt voorrang qua toewijzing op projecten van klasse 3. Er wordt dus een watervalsysteem gehanteerd.
- Bij overstijging van de kredieten kan het college beslissen om de subsidie procentueel te verminderen in de klasse waar zich dit voordoet om alsnog het budget te bekomen dat voorzien werd in het meerjarenplan.
          • Voorbeeld 1: De projecten binnen klasse 1 & 2 ontvangen 50% subsidies. De projecten binnen klasse 3 ontvangen 33% subsidies van hun
             projectkost wegens tekort om ieder project binnen klasse 3 aan 50% te subsidiëren.
          • Voorbeeld 2: De projecten binnen klasse 1 ontvangen 50% subsidies. De projecten binnen klasse 2 ontvangen 43% subsidies van hun
             projectkost wegens tekort om ieder project binnen klasse 2 aan 50% te subsidiëren. De projecten binnen klasse 3 ontvangen geen subsidies
             vermits de subsidiepot volledig toegewezen is binnen klasse 1 & 2.
- Indien er minder projecten worden ingediend dan het voorziene budget dan wordt het restbedrag overgedragen naar het daaropvolgende jaar.

Artikel 6 - Aanvraag
1. Om de subsidie aan te vragen dient de vereniging haar subsidieaanvraag in via het (online) subsidieformulier op de gemeentelijke website.

2. Onvolledige of laattijdig ingediende dossier komen niet in aanmerking. Door het indienen van de aanvraag verklaart de vereniging zich akkoord met alle bepalingen van dit reglement.

3. De vereniging kan 1 keer per jaar een aanvraag indienen, weliswaar voor meerder klassen.

Artikel 7 – Toewijzing en uitbetaling
1. Elke aanvraag wordt onderzocht door een commissie samengesteld uit ambtenaren van de domeinen sport, jeugd, senioren en cultuur. Naargelang de aanvraag kan deze commissie steeds worden uitgebreid (brandweer, expert duurzaamheid en/of rationeel energieverbruik,…)

2. De commissie zal zowel over de toewijzing aan de juiste klasse van de voorgenomen werken als over het financiële luik haar advies voorleggen aan het College van Burgemeester en Schepenen.

3. Het College van burgemeester en schepenen beslist welke aanvragen kunnen betoelaagd worden. De aanvragers worden van deze beslissing schriftelijk op de hoogte gebracht.

4. De uitbetaling van het subsidiebedrag gebeurt na afloop van de werken op vertoon van de facturen. Deze facturen staan op naam van de vereniging.

- Indien de effectieve kost hoger is dan de in punt 3 van dit artikel toegewezen subsidie, zal –indien het voorziene budget niet volledig benut is door de totaliteit van de ingediende en toegewezen aanvragen- dit verschil bijgepast worden. Dit gebeurt met een maximum van 20% van de toegewezen subsidie en met toepassing van het watervalsysteem. Een overschrijding van budget in klasse 1 wordt dus uitbetaald volgens het nog beschikbare budget. Indien er dan nog budget vrij is, worden de overschrijdingen van klasse 2 betaald.
De vereniging bezorgt in dit geval een extra verantwoording van de hogere kostprijs aan het lokaal bestuur.

- Indien de effectieve kost lager is dan de in punt 3 van dit artikel toegewezen subsidie, wordt de effectieve kost betaald.

Artikel 8 - bijkomende bepalingen
1. Het toekennen van de subsidies ontslaat de vereniging niet van het bekomen van de noodzakelijke vergunningen en toelatingen conform de wetgeving.

2. De gemeente wijst elke aansprakelijkheid af voor om het even welke schade die rechtstreeks of onrechtstreeks verband zou houden met de uitvoering van de vooropgestelde werken.

3. Indien de verenging in aanmerking komt voor de wet op de overheidsopdrachten, dient zij de verplichtingen in deze wetgeving na te komen.

Artikel 9 - terugvordering
Elk bedrog, poging tot bedrog of overtreding van dit reglement wordt gesanctioneerd met het verlies van een aanspraak op een subsidie gedurende 5 jaar nadat het bedrog, poging tot bedrog of de overtreding werd vastgesteld.

Download het document hier.

Erkenningsreglement voor Brechtse verenigingen

ERKENNINGSREGLEMENT VOOR BRECHTSE VERENIGINGEN

Artikel 1
Verenigingen uit Brecht kunnen een aanvraag indienen om zich als Brechtse vereniging te laten erkennen door het college van burgemeester en schepenen. Een erkenning geldt voor een beleidsperiode en wordt na de installatie van de gemeenteraad opnieuw aangevraagd.

Artikel 2 - voorwaarden voor erkenning
Om voor erkenning in aanmerking te komen, dient de vereniging blijvend te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Voldoen aan de definitie van een vereniging: een groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd, feitelijk of in de vorm van een privaatrechtelijke rechtspersoon, zonder beroeps-, winst-of handelsoogmerk. De vereniging heeft de vorm van vzw of feitelijke vereniging.
  • Een open vereniging zijn. Hieronder wordt verstaan dat iedereen lid kan worden van de vereniging op voorwaarde dat hij/zij de waarden en normen, reglementen en doelstellingen van de vereniging eerbiedigt.
  • De basiswerking hebben op het grondgebied van Brecht. Indien de vereniging kan aantonen dat er geen, onvoldoende of niet aangepaste accommodatie aanwezig is op het gemeentelijk grondgebied, dan is deze voorwaarde niet van toepassing maar dient de link met Brecht worden beschreven.
  • Een actieve werking kunnen voorleggen voor het daaropvolgende jaar.
  • Statuten of een uitgeschreven doelstelling hebben.
  • Een bestuur met minstens 3 verschillende bestuursleden hebben.

Artikel 3 – voordelen van erkenning
Een erkenning als Brechtse vereniging impliceert volgende voordelen:

  • De vereniging krijgt een volwaardige erkenning voor de legislatuur.
  • De vereniging kan gebruik maken van de materialen uit de gemeentelijke uitleendienst, volgens de voorwaarden van het geldende reglement.
  • De vereniging kan genieten van een verlaagd tarief voor de huur van gemeentelijke infrastructuur in overeenstemming met het geldende reglement.
  • De vereniging kan gebruik maken van de voorrangsregeling bij huur van gemeentelijke infrastructuur.
  • De activiteiten van de vereniging kunnen gepubliceerd worden via de gemeentelijke communicatiekanalen, in overeenstemming met de geldende publicatievoorwaarden (verenigingengids, databank,…).
  • De vereniging kan een aanvraag indienen voor sectorspecifieke voordelen zoals subsidies in overeenstemming met de geldende reglementen. Erkenning is slechts mogelijk in één van de specifieke sectoren.
  • Jubilerende verenigingen komen in aanmerking voor een bijkomende subsidie in overeenstemming met het geldende reglement.
  • De verenging kan fiscale attesten uitreiken voor activiteiten -12 jaar.

Artikel 4 – procedure erkenningsaanvraag
De vereniging dient een aanvraag tot erkenning in via het (online) aanvraagformulier op de gemeentelijke website.

Artikel 5 – beoordeling dossiers
Elke aanvraag tot erkenning wordt door de gemeentelijke diensten aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd. Het college van burgemeester en schepenen beslist over het al dan niet erkennen van de vereniging. Wanneer de vereniging niet erkend wordt, zal het college van burgemeester en schepenen haar beslissing motiveren.

Artikel 6 – intrekken van erkenning
De gemeentelijke diensten kunnen op elk tijdstip een erkende vereniging vragen via de nodige documenten aan te tonen dat nog steeds voldaan wordt aan de erkenningsvoorwaarden. Dit kan gebeuren op vraag van het college van burgemeester en schepenen of op eigen initiatief of op vraag van betrokken adviesraad. Wanneer een vereniging niet meer voldoet aan de erkenningsvoorwaarden, de procedures niet correct naleeft, bewust foutieve gegevens bezorgt of geen gevolg geeft aan een oproep tot indienen van extra informatie, kan het college van burgemeester en schepenen de erkenning intrekken.

Artikel 7 – betwisting dossiers
Bij betwisting over de erkenning kan de vereniging een bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en schepenen. Die vraagt op haar beurt advies aan de gemeentelijke diensten.

Artikel 8 - Non-discriminatieclausule
De aanvrager verbindt er zich toe:

a. geen enkele vorm van discriminatie op grond van het geslacht, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap of sociale afkomst te dulden.

b. Elk discriminerend gedrag te voorkomen en indien nodig te bestrijden en te bestraffen.

c. De wetten en reglementen die de toepassing van de non-discriminatie en gelijke kansen bevorderen en verdedigen, na te leven.

d. Indien men een beroep doet op derden, onderhavige non-discriminatieclausule aan hen ter kennis te brengen en er voor te zorgen dat ook zij die naleven in de bijdrage die zij leveren in het kader van het toepasselijke reglement.

Wanneer de non-discriminatieclausule niet nageleefd wordt, kan de gemeente Brecht – rekening houdend met alle elementen – maatregelen nemen.

Artikel 9
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement en wordt ertoe gemachtigd in alle onvoorziene gevallen de nodige beslissingen te nemen.

Download het document hier.

Subsidies voor erkende Brechtse cultuurverenigingen 2023

Subsidies voor erkende Brechtse cultuurverenigingen 2023

De jaarlijkse subsidies voor erkende Brechtse vrijetijdsverenigingen zijn er weer! We geven je een overzicht van de verschillende mogelijkheden, de bijhorende deadlines voor 2023.

Soorten subsidies?

1. Forfaitaire basissubsidies CULTUUR

  • De uiterste indiendatum is 30 april 2023.
  • Je maakt een keuze uit één van deze 3 categorieën naargelang je aan de voorwaarden kan voldoen.

              Categorie A: 100 euro:
    • Buurtschappen
    • Evenementenvereniging of organisatiecomités
    • Ouderraden en oudercomités

      Categorie B: 300 euro:
    • Lokale verenigingen uit het sociaal-cultureel (volwassenen)werk

      Categorie C: 600 euro:
    • Lokale verenigingen voor volks- en amateurkunsten
    • Verenigingen instrumentale muziek: harmonie, fanfare, …
    • Theaterverenigingen
    • Verenigingen vocale muziek
    • Verenigingen met een atelierwerking
    • Volkskunsten

De gedetailleerde voorwaarden vind je terug in het subsidiereglement basissubsidie cultuur via deze link.

2. Projectsubsidie CULTUUR

  • De uiterste indiendatum is 5 juni 2023.
  • Alle cultuurverenigingen die een forfaitaire basissubsidie toegewezen kregen, komen in aanmerking voor projectsubsidies.
  • De vereniging werkt een project uit binnen één van de voorgestelde thema’s. Je kan tot max. 750 euro per project ontvangen (maximum 2 projecten per vereniging).
  • De nieuwe thema’s van 2023 voor cultuurverenigingen zijn:
    • Communicatie
    • Duurzaamheid
    • Samenwerking

3. Infrastructuursubsidies

De subsidie kan aangevraagd worden voor infrastructuurwerken die gepland zijn tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025. Uitzonderlijk kunnen ook dringende infrastructuurwerken ingediend worden die reeds uitgevoerd werden tussen 1 januari 2023 en 5 juni 2023 waarvan de vereniging kan aantonen dat ze hoognodig dienden te worden uitgevoerd bv omwille van een afgekeurde of onveilige situatie.

  • De uiterste indiendatum is 5 juni 2023.
  • Deze subsidie kan aangevraagd worden door verenigingen met eigen infrastructuur of infrastructuur in erfpacht, gebruiksovereenkomst, recht van opstal of een private huurovereenkomst van infrastructuur voor minimaal 3 jaar aan de vereniging
  • Het is een subsidie voor maximum 50% van de totaalkost. Voor elke euro die vereniging uitgeeft, kan er een euro subsidie aangevraagd worden (rekening houdende met de maximum beschikbare subsidiepot).
  • Er zijn 3 klasses voorzien van mogelijke subsidieprojecten die volgens een watervalsysteem worden verdeeld:
              1. Veiligheid en toegankelijkheid
              2. Grondige renovatie en basisstructuur
              3. Kleine renovatie en voorzieningen

4. Subsidie jubilerende vereniging

  • De uiterste aanvraagdatum voor een jubileum in 2024 is 1 oktober 2023.
  • Je kan een subsidie aanvragen als de (lokale afdeling van de) vereniging jubilerend is.
  • De jubilea die in aanmerking komen voor deze subsidie zijn veelvouden van 25, te starten bij 25-50-75-100... jaar

Hoe subsidies aanvragen?
Alle aanvragen verlopen digitaal. Klik door op de links naar de aanvraagformulieren die je hierboven kan terugvinden. Zorg dat je de gevraagde bijlages digitaal bij de hand hebt, zodat je deze meteen kan toevoegen aan het formulier (bv ledenlijst, prijsoffertes, huurovereenkomst, kostenraming, … ).

Verder verloop?
Je aanvraag zal na het afsluiten van de deadline ter advies voorgelegd worden aan een selectiecommissie. Nadien zal het college van burgemeester en schepenen de aanvragen op basis van het advies evalueren. Je ontvangt een antwoord van zodra jouw aanvraag de procedure heeft doorlopen. Verenigingen die een subsidie toegewezen kregen, kunnen na afloop gevraagd worden om een toelichting te geven over het verdere verloop van het ingediende project (bv. als good practice op een volgende Oppepper ter inspiratie van andere verenigingen).

Extra informatie?
De volledige reglementen voor cultuurverenigingen kan je steeds online raadplegen via deze link.

Download het document hier.