Zappa! / In de vuilbak

Zappa is een actie waarbij tal van vrijwilligers tonnen zwerfvuil verzamelen. In 2014 bestaat de Zappa-actie 10 jaar!

Met zwerfvuil bedoelen we al het afval dat we bewust of onbewust op straat, in de berm, op het strand of bijvoorbeeld in natuurparken achterlaten of weggooien. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, papieren zakjes, kranten, tijdschriften, … noem maar op. Ok, meestal gaat het om kleine hoeveelheden. Maar die vele kleintjes zorgen er wel voor dat onze straten vuil ogen.

Opruimactie

Ieder jaar organiseert onze gemeente een zwerfvuilopruimactie. Je kan meedoen met je wijk, buurtschap, vereniging of school. Het gemeentebestuur zorgt voor verzamelpunten waar het afval wordt opgehaald. De deelnemers krijgen vuilzakken, handschoenen, kortom, al het nodige materiaal zodat iedereen kan meehelpen onder de beste omstandigheden. Alle informatie krijgt u op de dienst Afval & Duurzaamheid, Van Pulstraat 15, 2960 Brecht.

Info: dienst duurzaamheid en milieu, Van Pulstraat 15, 03 660 17 27, duurzaamheidbrecht@brecht.be

Tips om het schoon te houden

  • Zet huisvuil pas op de dag van de ophaling op de stoep. Zo vermijd je dat katten of honden ’s nachts in je huisvuilzak neuzen.
  • Gooi geen papiertjes of drankverpakkingen en zeker geen kauwgom op de grond. Gebruik de straatvuilbakjes. Vind je geen vuilbak? Neem je afval dan mee naar huis.
  • Papier bied je best aan in een gesloten kartonnen doos of samengebonden met een touw. Zoniet vliegt het in het rond.
  • Neem af en toe een veegborstel en maak je stoep schoon. Als je buren hetzelfde doen, krijg je een aangename, propere straat.
  • Ga je met je hond wandelen? Neem steeds een zakje mee!

Reinigingsdiensten van de overheid trachten met man en macht de straten, bermen en pleinen schoon te houden. Het lukt echter nooit om alles te verwijderen en het kost ons, de burgers, pakken vol belastinggeld.

Jaarlijks wordt langs de gewest- en autosnelwegen in de Provincie Antwerpen 353 ton zwerfvuil opgeruimd. Opruiming alleen al kost ons meer 1,25 miljoen euro, de verwerkingskosten moeten daar dan nog bij worden opgeteld. Ook zwerfvuil dat in gemeenten, steden en langs waterlopen wordt achtergelaten is hier niet in meegerekend.

Info: op de website van 'zwerfvuil in de vuilbak'