Biologische nuts- en kringlooptuin

Biologische nuts- en kringlooptuin

Zondag 4 juni

Leve de bloemen tijdens eerste Ecomuseumdag en Velt-opentuinendag

BIOLOGISCHE NUTS- EN KRINGLOOPTUIN

Wie is er nog nooit langs de biologische nuts- en kringlooptuin in de Mudaeusstraat gelopen? Al 15 jaar zorgt kringloopkracht (compostmeester) Guy Augustijns er elk seizoen voor een prachtig zicht. Altijd al eens willen verdwalen tussen de perken? Hij geeft met plezier een gepassioneerde uitleg! De focus van de tuin ligt op de teelt van groenten, kleinfruit en kruiden. En op composteren en meer algemeen kringlooptuinieren. De tuin is vrij toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur.

Naar aanleiding van 25 jaar kringloopkrachten Brecht bieden we de bezoekers aan de tuin een gratis drankje (vruchtensap) van de wereldwinkel aan tussen 10 en 12 uur (tot 100 personen). Heb je zelf een moestuin dan hebben we nog een extraatje in de vorm van zaden van één van de beste slasoorten voor een warme zomer.

Rondleidingen in de tuin zijn voorzien om 11, 14 en 15.30 uur.

RONDLEIDING TUIN- EN BOERENLEVEN IN BRECHT

In het naastliggende Kempuseum kan je terecht voor een gratis rondleiding over het tuin- en boerenleven in Brecht en omstreken doorheen de eeuwen. Inschrijven hiervoor is verplicht. De gecombineerde rondleidingen in het museum en de tuin van 2 uur vinden plaats om 10.00 en 13.00 uur en starten in het museum. Inschrijven via ticketgang. Maximum 15 deelnemers/rondleiding.

Vergeet voor je het museum verlaat niet even binnen te kijken in de tijdelijke exporuimte op het gelijkvloers. Daar vind je leuke plantjes uit de stekjesbib van de bibliotheek en kan je zelfs je eigen zaadbom in elkaar knutselen met lokale, inheemse bloemenzaden. Ben je hierdoor geïnspireerd geraakt? Doe dan mee aan de actie ‘bye bye gazon’ en neem een bermbordje mee. Laat die bloemen maar groeien!

De tijdelijke expositieruimte is vrij toegankelijk voor mensen die geen betalend bezoek wensen aan het museum.

Wil je je even onderdompelen in de leefwereld van de bij? Passeer dan zeker langs de leeszaal van het museum voor een boeiende infostand.

Het kempuseum is uitzonderlijk open van 10.00 tot 17.00 u.

HOMMELWANDELING KOOLDRIES-HOOFSWEER

Ga je voor een actieve middag? Neem dan deel aan de gratis gegidste hommelwandeling doorheen de Kooldries-Hoofsweer. Op deze natuurwandeling, georganiseerd door Natuurpunt, leer je alles bij over de levensstijl van ’s werelds beste bestuivers.

www.brecht.be/hommelwandeling-kooldries-hoofsweer

 

Een stukje geschiedenis

  • 1997: in het najaar organiseerde de gemeente Brecht een opleiding tot compostmeester. Sindsdien promoten deze vrijwilligers het thuiscomposteren, later ook het biologisch tuinieren en het kringlooptuinieren.
  • 2000: De gemeente Brecht koopt het domein Couvreur aan. Het achterste gedeelte van de tuin werd door de groendienst opnieuw heraangelegd als moestuin en het beheer hiervan werd toevertrouwd aan de compostmeesters.
  • 2008: de compostmeesters gaan van start met het organiseren van een jaarlijkse cursus biologisch tuinieren in de moestuin. Dit in samenwerking met Velt Noorderkempen. De cursus omvat een theoretisch en praktijk gedeelte, onder leiding van een van onze compostmeesters, die tevens Velt-lesgever is met een jarenlange moestuinervaring.
  • 2010: er wordt gestart met de aanleg van een kringlooptuin en een kruidentuin met voornamelijk keukenkruiden.
  • 2011: door enkele kleine ingrepen in de structuur van de tuin is deze vanaf de Mudaeusstraat beter zichtbaar. Zo kunnen voorbijgangers meegenieten van dit kempisch tuinpareltje. De demoplaats voor thuiscomposteren wordt uitgebreid. Vanaf het najaar wordt gestart met de aanleg van een kleinfruittuin en worden een groot aantal bloembollen aangeplant.
  • 2014: de herinrichting van de tuin bereikt zijn eindpunt.

De kringlooptuin

In de kringlooptuin wordt getoond hoe het plantaardig materiaal uit de tuin op een creatieve en esthetisch verantwoorde wijze kan worden aangewend in de tuin. Het assortiment aan toepassingen is vrij ruim. Voor elk type plantaardig materiaal is er wel een nuttige toepassing te vinden in de tuin. Het bespaart u tijd en geld voor het afvoeren of ophalen van dit materiaal, maar het is bovenal een ware verrijking voor de natuur in uw tuin. Een kort overzicht van de mogelijkheden die in de tuin worden toegepast:

  • mulching of bodembedekking met bladeren, grasmaaisel, houtsnippers, haagscheersel, verkleind riet, …
  • vlechtwerken: manden, afscheidingswanden, verhoogde plantenbakken
  • wallen van takken, riet, bamboe, …
  • wanden van houtsnippers, verdroogde herfstbladeren
  • plantensteunen en klimrekken
  • insectenhoteltjes
  • afboording van plantenvakken
  • composteren: vat, bak, wormenbak

Demoplaats thuiscomposteren

In de demoplaats verwerken we het plantaardige materiaal uit de tuin, maar ook een ruime hoeveelheid aan groente- en fruitafval van de vlakbij gelegen supermarkt, grasmaaisel, herfstbladeren, ... in verschillende compostbakken en -vaten. Daarnaast hebben we ook een wormenbak in gebruik.

De biologische nutstuin

De nutstuin omvat een uitgebreid assortiment groenten en keukenkruiden. Vanuit het educatieve karakter van de tuin worden niet alleen de gekende maar ook minder gekende (vergeten) groenten geteeld. Voor een aantal gewassen worden ook verschillende variëteiten uitgeprobeerd: zoals aardappelen, tomaten, … . Ook voor de keukenkruiden wordt er gestreefd naar een rijke variatie aan variëteiten.

De orangerie in het park van Brecht

Sinds mei 2011 is de orangerie een onderdeel van de biologische nuts- en kringlooptuin. Begin 2012 werd een begin gemaakt met de heraanplanting ervan. Nu staan er 6 verschillende druivensoorten. Zes soorten vijgen, enkele citrussenplanten en een bananenplant overwinteren er in pot.

Geleide groepsbezoeken

Geleide groepsbezoeken in deze educatieve tuin kunnen aangevraagd worden via kringlooptuin@brecht.be

Ons cursusaanbod

Wil je meer te weten komen over het thuiscomposteren en kringlooptuinieren, het biologisch kweken van groenten of het telen van keukenkruiden, dan kan je deelnemen aan een van onze cursussen.