Composteren

Composteren

De basisprincipes

Vat, bak, hoop of wormenbak

Composteren kan door het materiaal op een hoop te stapelen. Er bestaan een aantal hulpmiddelen om het composteren op een iets elgantere manier in uw tuin een plaatsje te geven, met name:

Een compostvat is aangewezen als een kleine hoeveel materiaal verwerkt moet worden. Doordat het materiaal sterk in volume afneemt, kan in de loop van het jaar in een vat een veelvoud aan de inhoud van het vat aan materiaal gecomposteerd worden. Elk van deze systemen komt verder aan bod in de rubrieken 'compostbak' en 'compostvat'.

Composteerbaar plantaardig materiaal

Alle plantaardige materiaal kan gecomposteerd worden. Grof en houterig materiaal kan best verkleind worden om de vertering te versnellen. Laat houterige materialen niet uitdrogen alvorens ze te composteren, want dan verloopt de vertering van het materiaal langzamer. Verkleining van groen materiaal is minder noodzakelijk, als het te lang is, kan het verkorten van het materiaal (bv. tot stukken van 15 à 30 cm) het omzetten nadien wel gemakkelijker maken.

Ook voor de mens of dier giftige plant(del)en kunnen zonder problemen verwerkt worden. Tijdens het composteringsproces worden de erin aanwezige natuurlijke gifstoffen afgebroken tot onschadelijke stoffen.

Zorg voor een variatie in het aangevoerde materiaal. Niet alleen groen materiaal zoals gazonmaaisel, groentenafval, maar ook bruin materiaal. Het verwerken van houterige materialen vergt iets meer werk, omdat verkleining van het materiaal doorgaans wenselijk is. Maar de koolstof die erin aanwezig is, vormt de hoeksteen voor de vorming van humus. En humus is de bodemverbeteraar bij uitstek.

Gazonmaaisel kan gebruikt worden om de temperatuur bij het composteringsproces de hoogte in te drijven. Maar vergeet niet dat het grasmaaisel met minimum eenzelfde hoeveelheid structuurrijk - bruin materiaal dient gemengd te worden. Anders onstaat er een zuurstofarme gisting i.p.v. de gewenste zuurstofrijke compostering. Een beperkte hoeveelheid gazonmaaisel kan wel gecomposteerd worden. Grotere hoeveelheiden kunnen beter op andere manieren aangewend worden. Zie hiervoor onder 'Tips kringlooptuinieren'.

Let op: alle plantaardig keukenafval dat een behandeling heeft ondergaan zoals bakken, braden, koken, ... of een dressing over zich heen gekregen heeft, wordt beter niet of in zeer kleine hoeveelheden gecomposteerd.

Uitgedroogd materiaal

Als het materiaal in het vat of bak uitgedroogd is, is het nodig dit goed te bevochtigen. Haal hiervoor het materiaal uit het vat of bak. Vul deze geleidelijk terug op en bevochtig het materiaal laagje per laagje. Als bovenaan een aantal gieters water uitgegoten worden, zal de bovenlaag doornat zijn en de onderste laag zal nog geruime tijd kurkdroog blijven. Gieten doe je altijd best met de broes op de gieter, zodat alle materiaal gelijkmatig bevochtigd wordt.

Te nat materiaal

In dit geval moet het natte materiaal goed vermengd worden met droog, structuurrijk materiaal.

Vragen over composteren

Composteren is op zich niet zo moeilijk. Alleen moet je wel enkele eenvoudige basisprincipes respecteren. Lukt het je toch niet zo best, schrijf je dan gratis in voor onze cursus composteren of breng een bezoekje aan onze demoplaats in de biologische nuts- en kringlooptuin.

Verkoop compostvaten en -bakken

Wenst u een compostvat en -bak tegen een voordelige prijs aan te schaffen dan kan u hiervoor in Brecht terecht op de containerparken.