Woelvork modellen

De Guerli woelvork 

Het voordeel van deze woelvork is dat de horizontale steun die de beide trekarmen verbind zich vrij laag op de woelvork bevindt. Bij het kantelen van de woelvork kunnen de handgrepen tot achter het lichaam gebracht worden, waardoor je niet of minder achteruit moet gaan. Een nadeel van deze woelvork is dat de buizen verzinkt zijn. Door contact met vocht kunnen deze gemakkelijk gaan roesten. 

Woelvork ontworpen door Roger Haeck (Velt-Tielt) 

Deze woelvork heeft drie rijen tanden, 10 in totaal. De voorste rij tanden zijn langer dan de anderen. Twee van de voorste tanden staan bovendien niet evenwijdig met de andere tanden. Met deze woelvork kan je sneller werken. Het vraagt wel iets meer arbeid om de woelvork in de grond te steken. Doordat niet alle tanden evenwijdig staan is deze ook iets minder geschikt voor zwaardere gronden. De woelvork steek je ongeveer halverwege de bewerkte bodem opnieuw in de grond, zodat deze overal even diep bewerkt wordt. De drie rijen tanden zorgen ervoor dat de bodembewerking sneller vooruitgaat dan bij een enkele rij tanden. Deze woelvork is wel een stuk zwaarder dan de meeste andere modellen. Er bestaat ook een smaller model van deze woelvork met 8 tanden. Maar die vind ik persoonlijk minder interessant, omdat die wat te smal is om vlot te kunnen vooruitgaan.

Links bovenaan: een basismodel. Rechts bovenaan: de Guerli woelvork. Onderaan het model van Roger Haeck: links met 10 tanden, rechts met 8 tanden.