Muziek

Geluidsnormen elektronisch versterkte muziek

Organisatoren van activiteiten met elektronisch versterkte muziek moeten bepaalde geluidsnormen naleven (Vlaamse wetgeving). Je leest er meer over op https://omgeving.vlaanderen.be/geluidsnormen-voor-muziekactiviteiten. Het geluidsniveau op een muziekactiviteit (voor het publiek toegankelijk) moet in principe kleiner zijn dan of gelijk zijn aan 85 dB(A) LAeq,15min, dit is de wettelijke ondergrens voor het nemen van maatregelen. Daarnaast gelden voor alle muziekactiviteiten (ook niet publiek toegankelijk) omgevingsgeluidsnormen. De politie kan desgevallend optreden (ook wat betreft nachtlawaai of burenhinder).
 
Wil je graag controleren of jouw organisatie of CC/GC voor muziekactiviteiten wel de juiste geluidsnormen hanteert? Het Departement Omgeving heeft een update doorgevoerd in de handleiding ‘geluidsnormen voor muziekactiviteiten’. In negen delen zie je de volledige VLAREM-regelgeving voor muziekactiviteiten. Zo is er ook een handig stroomschema om te checken wat de wettelijke vastgelegde voorwaarden zijn voor de verschillende soorten muziekactiviteiten.
 
Kort samengevat
Als je het beperkt houdt tot de gemiddelde 85 dbA val je onder de zogenaamde categorie-1 activiteiten waarbij er in uw dagelijkse werking geen verdere verplichtingen of voorwaarden zijn.

Om te weten of je echt onder het maximaal toegelaten geluidsniveau blijft kan je een eenvoudige decibelmeter plaatsen die op een display aangeeft hoeveel geluidsproductie er is. Deze meters zijn courant verkrijgbaar op de markt bij de gespecialiseerde zaken en hoeven niet noodzakelijk duur te zijn. Ze geven een globaal beeld en zijn enkel informatief. Deze meters zijn niet verplicht maar zijn weliswaar de enige manier om te weten hoe luid het eraan toegaat in jouw inrichting. Wie een vaste muziekinstallatie heeft kan een stapje verder gaan en eenvoudigweg een geluidsbegrenzer laten plaatsen die overtredingen onmogelijk maakt.

Met een voorafgaande melding, vergunning of toelating kan je ook kiezen voor categorie 2 of 3: in beide gevallen mag je meer ‘lawaai’ maken, maar zijn er wèl voorwaarden na te leven en flankerende maatregelen te nemen die trapsgewijs toenemen.
 
De gemeente kan ten allen tijde bijkomende beperkende maatregelen opleggen in de toelating. Om te weten waaraan uw evenement mogelijk moet voldoen kan je onderaan deze pagina het richtlijnenkader raadplegen dat wordt gebruikt bij de behandeling van aanvragen voor afwijkingen en/of toelatingen voor eenmalige en bijzondere muziekevenementen.
 
En denk eraan bij al jouw evenementen: heb steeds aandacht voor de gezondheid van de feestgangers en heb respect voor de nachtrust van de  buurtbewoners.
 
[Raadpleeg steeds jouw vergunning of toelating.]