Sporten in corona

Sporten in tijden van corona

Ook op onze sportactiviteiten heeft de strijd tegen het coronavirus heel wat impact. De gemeente Brecht volgt steeds de richtlijnen van de federale overheid.

Voor de laatste richtlijnen verwijzen we je graag door naar volgende websites:

De gemeente Brecht roept al haar inwoners, verenigingen en leden op om de regels strikt na te leven en samen ieders veiligheid te garanderen.

Vragen?

Heb je nog een vraag waarop je het antwoord niet terugvindt? Laat het ons weten op sportdienst@brecht.be 

 

Gebruik openbaar domein voor outdoor sporten

Aanvraag openbaar domein

De veiligheidsraad besliste eerder dat er outdoor sport mag beoefend worden, maar onder strikte voorwaarden (zie algemene richtlijnen outdoor sporten verder in dit document). Ook verenigingen die normaal indoor sporten, kunnen terug buiten aan de slag, door bijvoorbeeld een sportsessie te organiseren op het openbaar domein.

Om ons toe te laten het gebruik van het openbaar domein te monitoren en ervoor te zorgen dat iedereen op een veilige manier sport kan beoefenen en om overbevolking te vermijden, dienen sportverenigingen en private organisatoren die een activiteit op het openbaar domein plannen dit minstens 3 werkdagen vooraf te melden via dit formulier.

De aanvraag zal bekeken worden en na bevestiging kunnen de activiteiten gestart worden. Let op! Een melding betekent niet dat het openbaar domein voor u gereserveerd zal worden. Individuele sporters kunnen ook aanwezig zijn op de opgegeven locatie. Gelieve hier rekening mee te houden. We wijzen er ook op dat de algehele verantwoordelijkheid bij de organiserende club/organisator ligt en niet bij de gemeente Brecht. 

Locatie

Op zoek naar een geschikte locatie? Mail naar sportdienst@brecht.be en dan kan er bekeken worden welke locaties geschikt zijn.

Privédomein

Voor sporten op privédomein gelden ook de hieronder beschreven algemene richtlijnen voor outdoor sporten maar hiervan dient geen melding gemaakt te worden bij de gemeente Brecht via het formulier.

Algemene richtlijnen voor outdoor sporten

Outdoor sporten dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen, nl.:

 • Het is de verantwoordelijkheid van de organisator om erop toe te zien dat de activiteiten volledig correct en conform de richtlijnen verlopen. Alle info is te vinden op de officiële website https://www.info-coronavirus.be en op de website van Sport Vlaanderen www.sport.vlaanderen/corona.
 • Indien de betreffende sportfederatie richtlijnen uitvaardigt bij beoefening van de sport tijdens de corona-crisis dient de vereniging deze te volgen.
 • Bij klachten of schadeclaims wegens het niet naleven van de maatregelen is het de organisator die hier volledig aansprakelijk is.
 • De sporttraining is georganiseerd door een erkende club of vereniging. Ook organisaties in de private sector die sportactiviteiten organiseren kunnen een aanvraag doen.
 • Er moet een trainer (meerderjarig) aanwezig zijn om de groep sporters te begeleiden.
 • De groep mag niet groter zijn dan 20 personen en mag enkel uit aangesloten leden bestaan.
 • Er moet zoveel mogelijk in dezelfde groep worden gesport. Het is dus NIET de bedoeling dat er initiatielessen georganiseerd worden.
 • Het sporten mag geen ‘evenement’ worden, toeschouwers aantrekken wordt zoveel mogelijk vermeden. (let op: Individuele sporters kunnen ook aanwezig zijn op de openbaar domein. Gelieve hier rekening mee te houden.)
 • De trainer is verantwoordelijk voor het naleven van de voorwaarden voor zijn volledige groep. Hij is verantwoordelijk voor het opvolgen van de richtlijnen.
 • De 1,5m afstand moet gewaarborgd blijven, dit zowel bij het verzamelen van de groep als tijdens de trainingen.
 • Iedereen die ziek is wordt naar huis gestuurd.
 • Handen zijn gewassen en ontsmet voor de training start, de trainer voorziet handgel voor sporters die dit zelf niet bijhebben.
 • Elke sporter werkt bij voorkeur enkel met eigen materiaal.
 • Een sportclub of vereniging mag op geen enkel moment het openbaar domein claimen of hinder veroorzaken (bv. luide muziek spelen, doorgang versperren,...). Als het te druk wordt in een park, wordt er voorrang gegeven aan de 'parkfunctie' en kan er gevraagd worden om te stoppen met de training of les.