Bewegen op verwijzing

Bewegen Op Verwijzing

Vlamingen die meer willen bewegen, kunnen voordelig een coach inschakelen!

Vlamingen die fysiek en mentaal sterk willen blijven maar niet goed weten hoe dit vol te houden, kunnen gerust zijn. Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Domus Medica zorgen ervoor dat laagdrempelige coaching via het project Bewegen Op Verwijzing kan doorgaan. Hiervoor wordt ingezet op videobellen, en is tijdelijk geen verwijsbrief nodig van de huisarts. Wel blijft de afstemming tussen arts en coach behouden.

Persoonlijke coaching vanop afstand 

Een Bewegen Op Verwijzing-coach zoekt samen met de deelnemer naar simpele manieren om meer te bewegen in het dagelijkse leven. De coach stelt daarvoor samen met zijn deelnemer telefonisch een beweegplan op maat op en blijft hem of haar motiveren van op de zijlijn.

Meer bewegen is cruciaal in tijden van corona 

“Via deze begeleiding kunnen heel wat fysiek inactieve en sedentaire Vlamingen op een kwaliteitsvolle manier gemotiveerd worden om meer te bewegen én om dit ook vol te houden na de huidige coronacrisis” vervolgt Luc Lipkens. Genoeg bewegen blijft belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. In een periode met minder sociale contacten, grote veranderingen en ongerustheid zal deze ondersteuning voor meer beweging deugd doen.”  

Bewegen Op Verwijzing werkt op fysiek én mentaal vlak

Bewegen Op Verwijzing is een project van het Vlaams Instituut Gezond Leven, ondersteund door de Vlaamse Logo’s en tal van lokale organisaties. Sinds de opstart in 2017 bracht het al meer dan 4.900 Vlamingen tot een actiever leven en er zijn vandaag 115 Bewegen Op Verwijzing-coaches actief verspreid over heel Vlaanderen.

Waarom het project zo aanslaat? “Het zet mensen aan om meer te bewegen op een laagdrempelige én persoonlijke manier”, zegt Luc Lipkens. “De coach zoekt met zijn deelnemer simpele manieren om actiever te zijn in het dagelijkse leven. Het gaat niet om een abonnement in een sportschool, het gaat om het zoeken en vinden van meer beweegmogelijkheden thuis en in de dichte omgeving.”

Uit het pilootproject is gebleken dat 74% van de deelnemers zich beter voelt, 52% beter met problemen om kan en zo’n 41% beter slaapt na deelname aan Bewegen Op Verwijzing. Zulke cijfers maken duidelijk dat beweging goed is op fysiek én mentaal vlak.

Deelnemer Paul Van Namen (51 jaar) verwoordt het zo: “Het gaat niet enkel om prestaties. Mijn coach Dirk houdt ontzettend veel rekening met mij. Dankzij zijn steun heb ik veel meer motivatie om mezelf te overtreffen.” 

Aan de slag 

Vlamingen die meer willen bewegen, kunnen via bewegenopverwijzing.be contact opnemen met een Bewegen Op Verwijzing-coach in hun buurt, via mail of telefoon. De coach bekijkt telefonisch met de deelnemer of er geen gezondheidsrisico bestaat om te starten, en toetst dit af met de huisarts. Daarop volgt een telefonisch intakegesprek. En wie zich zorgen maakt over het kostenplaatje: de coaching wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid. Wie dus meer wil bewegen en (vanop afstand) een duwtje in de rug kan gebruiken: ‘t is het moment. 

Tarieven Bewegen Op Verwijzing-coach

Individuele begeleiding (per kwartier):

normaal tarief€5
met verhoogde tegemoetkoming€1

 

 

Bewegen Op Verwijzing

Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners die te weinig bewegen doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

‘Bewegen Op Verwijzing’ zet de 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico aan het bewegen. Huisdokters verwijzen patiënten door naar een coach die een beweegplan op maat samenstelt: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan 'Bewegen Op Verwijzing'.

Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding. Het is de bedoeling dat de deelnemers nadien hun weg naar een actiever leven zelfstandig kan verderzetten.

Dankzij 'Bewegen Op Verwijzing' profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting en betaalt slechts 1 euro per kwartier.

Voordelen van bewegen

De voordelen van bewegen zijn al meer dan eens bewezen: het is goed voor je gezondheid, je voelt je beter in je vel, je komt vaker buiten en je hebt meer sociaal contact. De verwijsbrief van de huisarts is dat duwtje in de rug dat velen nodig hebben om te starten en de begeleiding maakt dat patiënten het volhouden.

www.bewegenopverwijzing.be

Een gezonde geest in een gezond lichaam

  1. Heb je gezondheidsproblemen? Heb je nood aan meer beweging?  Praat erover met je huisarts.
  2. De huisarts stelt professionele coaching voor en een persoonlijk beweegplan. Dat kan om sportactiviteiten gaan, maar ook om alledaagse activiteiten zoals fietsen (naar je werk), tuinieren, wekelijks met je kinderen gaan wandelen, zwemmen,...
  3. Heb je interesse in een persoonlijk beweegplan aan een lage prijs? Dan verwijst de huisarts je door naar een gespecialiseerde coach in het kader van het project Bewegen op verwijzing (BOV).

 

Het project 'Bewegen Op Verwijzing' (BOV) samengevat

  • Helpt je naar een actiever leven via een beweegplan op maat.
  • Loopt in samenwerking met huisartsen en mutualiteiten.
  • Is een samenwerking tussen onder andere Brecht en Logo Antwerpen.
  • Krijgt steun van de Vlaamse overheid.

 

bov

Bewegen Op Verwijzing-coach Brecht

bov

Wil je graag een afspraak maken?

Maak kennis met jouw Bewegen Op Verwijzing-coach: Noortje Aernouts!