Veelgestelde vragen en antwoorden over de vaccinatiecampagne en het vaccinatiecentrum

Update: 10 vragen en antwoorden over de vaccinatiecampagne en het vaccinatiecentrum

1. Ben ik verplicht om mij te laten vaccineren?

Elke Belg van 18 jaar en ouder wordt uitgenodigd om zich gratis te laten vaccineren, maar het is niet verplicht. Je kiest het dus volledig zelf. De federale overheid zet alles op alles om zoveel mogelijk Belgen te laten vaccineren. Vaccinatie is namelijk de belangrijkste troef om de coronapandemie te stoppen. Het vaccin maakt antistoffen tegen het coronavirus en voorkomt dat je ernstig ziek wordt. Het kan zo levens redden. Het zorgsysteem stond het afgelopen jaar zwaar onder druk door het hoge aantal coronabesmettingen. Door je te laten vaccineren, neemt de druk op de ziekenhuizen af en worden de zorgverleners eindelijk ontlast, kunnen we sneller het normale leven hervatten, kunnen we terug op reis… Twijfel je nog of je je wil laten vaccineren of wil je meer weten over de campagne, surf dan naar www.laatjevaccineren.be voor meer informatie.
 

2. Waar kan ik mij laten vaccineren?

Inwoners van Brecht van 18 jaar en ouder krijgen het coronavaccin in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle. Dat doet dienst als vaccinatiecentrum voor de Eerstelijnszone Voorkempen, waartoe ook de gemeenten Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel behoren. Het Provinciaal Vormingscentrum is zowel logistiek als operationeel de meest interessante site om maximaal te ondersteunen in het zo snel en efficiënt mogelijk vaccineren van heel de volwassen bevolking van deze zone. De voorbije weken werd met man en macht gewerkt om het vaccinatiecentrum en de omgeving errond vlot en veilig toegankelijk te maken voor iedereen die zich laat vaccineren. Het vaccinatiecentrum staat sinds 15 februari stand-by om - zodra er vaccins ter beschikking zijn - operationeel te worden. 

Adres: Provinciaal Vormingscentrum, Smekenstraat 61, Oostmalle
 

3. Wanneer krijg ik mijn vaccin?

De federale overheid heeft ervoor gekozen om eerst de meest kwetsbare doelgroepen te vaccineren. Zo kwamen de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra in januari en februari als eersten aan de beurt, gevolgd door het personeel van ziekenhuizen en de zorginstellingen, de artsen en verpleegkundigen. Daarna is het de beurt aan de 65-plussers, mensen met een onderliggende aandoening en de essentiële beroepen. Pas daarna volgt de rest van de volwassen bevolking. Goed om weten is dat de timing afhangt van de leveringen en voorraden van vaccins en we dus nu nog niet kunnen zeggen wanneer jij aan de beurt bent.
 

4. Hoe weet ik wanneer ik aan de beurt ben?

Je hoeft hiervoor zelf op voorhand niets te doen, want je wordt verwittigd als je aan de beurt bent. Dat gaat zo:

  • Je krijgt een uitnodiging met daarop een datum en uur waarop je je kan laten vaccineren in het vaccinatiecentrum (meer info over de concrete uitnodiging vind je hier). Via de uitnodiging per brief of via de digitale uitnodiging krijg je een link naar het online platform om je afspraak te bevestigen of te verplaatsen.
  • Je bevestigt online je reservatie of kiest een ander moment dat je beter past. Hier zal eveneens de afspraak voor je tweede vaccin-toediening worden voorgesteld. Indien online bevestiging niet zou lukken, zal het callcenter je verder helpen. Het nummer vind je terug op de uitnodiging.
     

5. Hoe verloopt mijn vaccinatie in het vaccinatiecentrum?

De procedure voor je vaccinatie telt vier stappen. Dit parcours is in elk vaccinatiecentrum hetzelfde.

  • STAP 1: Het onthaal: na een temperatuurmeting op je voorhoofd, check je in. De onthaalmedewerker controleert je identiteitsgegevens en je vaccinatiecode die je kreeg via e-mail. Je wordt begeleid naar een van de administratieve ruimtes. 
  • STAP 2: De administratieve ruimte: een verpleegkundige medewerker geeft je info over het vaccin en over eventuele nevenwerkingen. Je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand wordt overlopen. 
  • STAP 3: De vaccinatieruimte: de verpleegkundige vaccineert je. Je krijgt een spuitje in de bovenarm. Er is één type vaccin per vaccinatieruimte. Je kan niet kiezen met welk type vaccin je gevaccineerd wordt. 
  • STAP 4: De wachtruimte: na de vaccinatie blijf je nog een kwartier ‘in observatie’ in de wachtruimte. Er is een medewerker in de buurt om stoelen te ontsmetten en om eventuele nevenwerkingen te signaleren. Er zijn extra stoelen voor mogelijke mantelzorgers en begeleiders.

6.Is het vaccinatiecentrum ook toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn?

Ja. We zorgen ervoor dat het vaccinatiecentrum vlot en veilig toegankelijk is voor iedereen, dus ook voor rolstoelgebruikers, mensen met een rollator, maar ook voor blinden en slechthorenden. Minder mobielen mogen een begeleider meebrengen als ze zich komen laten vaccineren. In het vaccinatiecentrum zijn ook aangepaste toiletten voor mensen met een beperking. Voor het vervoer van minder mobielen werken we samen met de Minder Mobielencentrale en de Handicar van Brecht.
 

7. Ik ben helemaal niet mobiel en kan me dus niet verplaatsen naar het vaccinatiecentrum. Kan ik me ook thuis laten vaccineren?

Mensen die niet naar het vaccinatiecentrum kunnen komen omdat ze bedlegerig zijn of lijden aan een specifieke aandoening, kunnen een thuisvaccinatie aanvragen. Men is hiervoor een procedure aan het uitwerken. Dit zal eerder uitzondering dan regel zijn en enkel kunnen gebeuren onder strikte voorwaarden. 
 

8 Moet ik ook na mijn vaccinatie de coronaregels nog blijven volgen?

Ja. Niet iedereen kan tegelijkertijd gevaccineerd worden. Daarom moet je ervoor blijven zorgen dat het virus zich niet verspreidt, ook als je al gevaccineerd bent. Tot het moment dat de volledige volwassen bevolking gevaccineerd is, is het belangrijk dat je de geldende coronamaatregelen respecteert.
 

9 Wanneer kan mijn normale leven dan weer starten?

Dat kan zodra de volledige volwassen bevolking de kans gekregen heeft om zich te laten vaccineren en de meeste mensen (minstens 70%) dat ook gedaan hebben. Hoe snel dat kan, hangt af van de leveringen en voorraden van vaccins. 
 

10 Hoe zit het met minderjarigen? Krijgen zij ook een coronavaccin? 

Jongeren onder de 18 jaar worden vandaag nog niet gevaccineerd. Dat kan pas als de overheid dit toestaat op basis van onderzoek dat nu nog lopende is. 
 

 

1 vaccinatiecentrum voor eerstelijnszone Voorkempen

De gemeente Brecht maakt samen met de gemeenten Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel deel uit van de eerstelijnszone Voorkempen. In overleg met de 6 gemeenten en de eerstelijnszone is beslist om 1 vaccinatiecentrum voor de hele zone in te schakelen, namelijk het Provinciaal Vormingscentrum in Malle. Dit is zowel logistiek als operationeel de meest interessante site om maximaal te ondersteunen in het zo snel en efficiënt mogelijk vaccineren van heel de volwassen bevolking van de zone.


 

Opbouw

26/1: Opbouw vaccinatiecentrum is gestart

28/1: Parking en toegang Provinciaal Vormingscentrum worden extra toegankelijk

  
  

Info

Voor bijkomende vragen over het vacinatiecentrum: eerstelijnszone Voorkempen, info@elzvoorkempen.be
Algemene info over de vaccinatiestrategie: www.laatjevaccineren.be
Specifieke coronavragen voor Brecht: corona@brecht.be, 0800 23 310 

Afbeeldingen