Truc met het karton

Truc met het karton

Een eenvoudige manier om onkruiden in de tuin weg te krijgen is gebruik te maken van golfkarton. Hiertoe gebruik je stevig bruin niet blinkend golfkarton zonder kleurendruk. Verwijder alle niet verteerbare materialen: stickers, kleefband, nietjes, ... .

Leg het karton bovenop het onkruid dat je wil wegkrijgen. Bij het gebruik van meerdere stukken karton, laat je de verschillende stukken karton elkaar een 10-tal cm overlappen, zodanig dat het onkruid niet tussen de stukken karton door kan groeien. Bovenop het karton leg je een stevige laag aan 'balast'. Dit kan bijvoorbeeld haksel of droge herfstbladeren zijn. (Half)rijpe compost is eventueel ook mogelijk. Deze laag zorgt ervoor dat het karton niet wegwaait en ook minder snel nat wordt. Opgelet: het volstaat niet om het karton aan de randen vast te leggen met enkele stenen. Als het karton dan nat wordt en het stevig waait, waait het karton gewoon weg. De belast over de volledige oppervlakte zorgt er ook voor dat het onkruid sneller versmagt wordt.

Deze techniek werkt beter in perioden van aanhoudende droogte. Hierdoor blijft het karton zijn stevigheid behouden. Als door het vocht het karton toch te snel verteerd, kan je de balastlaag volledig wegnemen, een nieuwe laag karton leggen en de balastlaag terug over het karton aanbrengen. Wacht hiermee niet te lang, want anders kunnen de onkruiden terug reserves opbouwen.