Spitsstrook E19

Wat?

Vanaf de zomer van 2014 mogen weggebruikers tijdens de avondspits op de E19 tussen Kleine Bareel en Sint-Job-in-‘t-Goor over de pechstrook rijden. Dan wordt de pechstrook daar een spitsstrook. Dat is een extra rijstrook die op drukke momenten de capaciteit van de weg vergroot. Dankzij de spitsstrook zullen de avondfiles op de E19 richting Brecht zo goed als helemaal moeten verdwijnen.

Extra rijstrook op drukke momenten

De spitsstrook tussen Kleine Bareel en Sint-Job-in-‘t-Goor is alleen berijdbaar tijdens de spitsdrukte op weekdagen: tussen 14.00 en 20.00 uur (op vrijdag al vanaf 12.00 uur). Rijstrooksignalisatieborden boven de snelweg geven aan wanneer weggebruikers de spitsstrook mogen gebruiken. Een groene pijl betekent dat de spitsstrook open is en gebruikt mag worden. Een rood kruis betekent dat de spitsstrook gesloten is. Staat er een gele pijl naar rechts, dan mag het verkeer de spitsstrook alleen gebruiken om de volgende afrit te bereiken. Voor voertuigen met problemen zijn er op geregelde afstand zogenoemde pechhavens.

Verschillende werfzones vanaf maart

In maart 2014 start het Agentschap Wegen en Verkeer met de aanleg van de spitsstrook. De werken zullen wellicht drie maanden duren. Tegelijk wordt ook het wegdek van de E19 grondig vernieuwd. De rotondes bij de op- en afritten van Sint-Job-in-‘t-Goor krijgen een facelift en de brug van het complex Kleine Bareel wordt gerenoveerd. Tijdens de werken zal het verkeer over versmalde rijstroken rijden en zal het snelheidsregime aangepast worden. Op de hoogte blijven van de werken? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief op www.wegenenverkeer.be/spitsstrookE19 en blijf op de hoogte over het verloop van de werken, de verwachte tijdelijke hinder en omleidingen. Op de website kan je ook een filmpje bekijken dat het gebruik van de spitsstrook glashelder uitlegt.

Vlotte avondspits

De spitsstrook komt tussen Kleine Bareel en Sint-Job-in-‘t-Goor (dus in de richting van Nederland) en zal 8 kilometer lang worden. Daarvoor wordt tussen Merksem en Kleine Bareel ook nog een permanente derde rijstrook toegevoegd. Studies tonen aan dat die maatregelen het fileleed tijdens de avondspits aanzienlijk zullen verminderen: de reistijd tussen Antwerpen-Noord en Brecht zal met ruim een derde afnemen. Automobilisten zullen ook minder geneigd zijn om op zoek te gaan naar sluipwegen, waardoor de gewestwegen in de  buurt ontlast worden en de leefbaarheid van de omliggende gemeenten zal verbeteren.

Info: Wegen en Verkeer Antwerpen, Lange Kievitstraat 111 - 113 bus 41, 2018 Antwerpen, 03 224 68 11 of wegen.antwerpen@vlaanderen.be, www.wegenenverkeer.be/spitsstrookE19