Mobiel vaccinatieteam strijkt neer in de Eerstelijnszone Voorkempen

Inwoners van de Eerstelijnszone Voorkempen die nog geen vaccin ontvingen, krijgen in september de kans om zich nog op verschillende locaties in de eerstelijnszone te laten vaccineren. ELZ Voorkempen organiseert vaccinatiemomenten vergelijkbaar met de andere vaccinatiecentra uit de omgeving, die ook starten met lokale vaccinaties.

Tijdens dit project is er op verschillende momenten en locaties een infosessie voorzien voor twijfelaars. Een mobiel vaccinatieteam is aanwezig om diezelfde dag nog mensen te vaccineren. Inwoners van de eerstelijnszone kunnen zich op verschillende manieren registreren. Dat kan via een online formulier via deze link, via de gemeente, telefonisch via het callcenter (03 201 50 40, van maandag tot zaterdag tussen 9 en 13 uur) of kunnen zich ter plaatse aanmelden voor de infosessie en/of een vaccin. Een opvolgmoment voor de tweede prik Pfizer staat 21 dagen later gepland op dezelfde locatie.

Resultaten van vaccinatiecampagne in ELZ Voorkempen 
Nu iedereen een uitnodiging heeft ontvangen, kan ELZ Voorkempen terugblikken op een succesvolle vaccinatiecampagne. Maar liefst 92.016 inwoners uit de gemeenten Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel vonden hun weg naar het vaccinatiecentrum in Malle, goed voor zo’n 83,12% van de totale bevolking uit de regio.

Die hoge vaccinatiegraad is een mooie bevestiging van de bereidheid van de inwoners om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen het coronavirus. Toch wil het vaccinatiecentrum graag ook twijfelaars ondersteunen in hun beslissing door het geven van correcte informatie en hen zo de kans geven om toch nog een vaccin te krijgen. Daarnaast komt de sluiting van het vaccinatiecentrum in Malle in zicht. In de loop van oktober zal het Provinciaal Vormingscentrum haar eigen activiteiten hervatten. Ook in andere zones is te merken dat het vaccinatieverhaal ten einde loopt. Om de vaccinatiegraad overal zo hoog mogelijk te maken, doet onze eerstelijnszone dus nog een laatste inspanning met vaccinaties zo dicht mogelijk bij huis.

“In samenspraak met de populatiemanager, Dr. Van Emelen, willen we in samenwerking met de lokale besturen van de eerstelijnszone en de lokale huisartsen, de twijfelaars in een vertrouwde omgeving informeren. Het is een meerwaarde om het huidige, reeds schitterende, resultaat in de eerstelijnszone Voorkempen nog te verbeteren. Dit betekent – om in Olympische termen te blijven – het verschil tussen zilver en goud. Met dit project van pop-up vaccinatiecentra, zetten we de kers op de taart”, vertelt Pieter Poriau, woordvoerder van ELZ Voorkempen.

Infosessie voor twijfelaars
Inwoners die nog twijfelen om zich te laten vaccineren, kunnen langskomen op een locatie in hun buurt om een infosessie van een tiental minuten te volgen. Die infosessie is vrijblijvend, zonder verplichte vaccinatie achteraf. Zowel dokter Jan Van Emelen van het vaccinatiecentrum als een lokale huisarts zullen deze sessies begeleiden en vragen van inwoners beantwoorden.

De infosessies zijn gepland in de voor- en namiddag en worden gevolgd door een vaccinatie en registratie. “Door je te vaccineren, bescherm je mee je familie, je buren en je kennissen. Bovendien kan je ook met een gerust hart op reis vertrekken zonder een vervelende coronatest bij vertrek en aankomst. Je kan ook opnieuw ongehinderd naar een groot evenement of een sportwedstrijd. En het belangrijkste: je wordt niet meer ernstig ziek.” – Dr. Jan Van Emelen.

Iedereen die nog niet gevaccineerd is, kan zich op voorhand registreren (zoals hierboven vermeld). 18-plussers hebben de mogelijkheid om zich op te geven voor het Johnson & Johnson-vaccin, zodat er maar één prik nodig is.

“We hopen met dit initiatief de hele campagne nog een flinke duw in de rug te geven”, besluit Pieter Poriau.

Laatste fase in het vaccinatiecentrum
Het verkleinen van het vaccinatiecentrum vanaf 28 augustus, zorgt ervoor dat het callcenter enkel van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 13 uur bereikbaar is (met uitzondering van 11 september), en dat tot 15 oktober. Mogelijke vragen rond afspraken of registratie van vaccins kunnen ook steeds per e-mail gesteld worden via covid19@elzvoorkempen.be.

De laatste prik Pfizer (eerste dosis) is in het vaccinatiecentrum voorzien op 9 september. Vanaf 15 september zijn er vaste vaccinatiedagen op woensdagnamiddag tussen 14 en 17 uur en op zaterdagvoormiddag tussen 9 en 12 uur. De laatste prikdag voor de tweede dosis van het Pfizer-vaccin is voorzien op 9 oktober. Voor AstraZeneca is dit voorzien op 15 september en voor Johnson & Johnson op 29 september.

Op 11 september organiseert het vaccinatiecentrum een symposium met vertegenwoordigers van de overheid en de zorgsector. Er wordt overlegd over de toekomst van de preventie in de eerstelijnszone Voorkempen. Nadien volgt er een bedanking voor alle medewerkers van het vaccinatiecentrum voor de zeer gewaardeerde inspanningen tijdens de hele campagne.

Locaties mobiele vaccinaties ELZ Voorkempen

 

Afbeeldingen