Veelgestelde vragen en antwoorden over de vaccinatiecampagne en het vaccinatiecentrum

Waar kan ik terecht met vragen? 

Vragen over je uitnodiging en afspraak voor vaccinatie? 

 • bel naar het callcenter in het vaccinatiecentrum: 03 201 50 40

Medische vragen, vragen over thuisvaccinatie en over de vaccins? 

 • contacteer je huisarts

Vragen over beperkte mobiliteit? 

Veelgestelde vragen over vaccinatie

Kan ik me op een reservelijst laten inschrijven?

Ja, Via www.QVax.be kan je je online inschrijven op een elektronische reservelijst, ook voor ons vaccinatiecentrum. Je kan er aangeven op welke momenten je beschikbaar bent om snel te worden opgeroepen. Als het vaccinatiecentrum dan mensen nodig heeft om snel vrijgekomen vaccinatieplaatsen in te vullen, zal het centrum via de reservelijst de mensen met hoogste prioriteit (bijvoorbeeld de oudsten) kunnen oproepen. Je krijgt dan een sms en e-mail en wordt gevraagd om snel (digitaal!) te bevestigen dat je de vrijgekomen plaats inneemt en je naar het vaccinatiecentrum te begeven. Meer informatie op www.laatjevaccineren.be
 

Wanneer word ik uitgenodigd voor vaccinatie? 

Als je aan de beurt bent voor de prik tegen corona, krijg je een persoonlijke uitnodiging via de post. Je kan er ook voor kiezen om je uitnodiging digitaal te ontvangen. Daarvoor koppel je je e-mailadres aan e-box (www.myebox.be) en it’s me (www.itsme.be). We raden dit zeker aan, want op die manier ontvang je sneller de nodige informatie en kan je meteen online je afspraak bevestigen of verplaatsen. De uitnodiging ontvang je ongeveer 2 weken op voorhand. Op  www.laatjevaccineren.be/je-uitnodiging-voor-coronavaccinatie vind je meer informatie over de uitnodiging en het bevestigen of je verplaatsen van je afspraak.   

Op www.laatjevaccineren.be/wanneer-word-ik-gevaccineerd-tegen-corona kan je op basis van je leeftijd opzoeken wanneer je ongeveer je uitnodiging en je de eerste en tweede dosis van het vaccin mag verwachten. Opgelet: dit is geen exacte timing, maar een inschatting! De richtdatum is er eentje op weekniveau. Deze richtdata hangen namelijk af van de leveringen van de vaccins en van de vaccinatiegraad die we behalen (in de tool is gerekend aan 100%). Hou dus zeker rekening met een mogelijk verschil van één week vroeger of één week later voor je effectieve uitnodiging en vaccinatiedata. 

Waar vind ik de vaccinatieteller van ELZ Voorkempen?

Op de website www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller kan je op elk moment van de dag de huidige vaccinatiegraad op de voet volgen. Je kan daarbij ook specifiek de resultaten voor onze ELZ Voorkempen bekijken.  

Ben ik verplicht om mij te laten vaccineren?

Elke Belg van 18 jaar en ouder wordt uitgenodigd om zich gratis te laten vaccineren, maar het is niet verplicht. Je kiest het dus volledig zelf. De federale overheid zet alles op alles om zoveel mogelijk Belgen te laten vaccineren. Vaccinatie is namelijk de belangrijkste troef om de coronapandemie te stoppen. Het vaccin maakt antistoffen tegen het coronavirus en voorkomt dat je ernstig ziek wordt. Het kan zo levens redden. Het zorgsysteem stond het afgelopen jaar zwaar onder druk door het hoge aantal coronabesmettingen. Door je te laten vaccineren, neemt de druk op de ziekenhuizen af en worden de zorgverleners eindelijk ontlast, kunnen we sneller het normale leven hervatten, kunnen we terug op reis… Twijfel je nog of je je wil laten vaccineren of wil je meer weten over de campagne, surf dan naar www.laatjevaccineren.be voor meer informatie.
 

Waar kan ik mij laten vaccineren?

Inwoners van Brecht van 18 jaar en ouder krijgen het coronavaccin in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle. Dat doet dienst als vaccinatiecentrum voor de Eerstelijnszone Voorkempen, waartoe ook de gemeenten Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel behoren. Het Provinciaal Vormingscentrum is zowel logistiek als operationeel de meest interessante site om maximaal te ondersteunen in het zo snel en efficiënt mogelijk vaccineren van heel de volwassen bevolking van deze zone. De voorbije weken werd met man en macht gewerkt om het vaccinatiecentrum en de omgeving errond vlot en veilig toegankelijk te maken voor iedereen die zich laat vaccineren. Het vaccinatiecentrum staat sinds 15 februari stand-by om - zodra er vaccins ter beschikking zijn - operationeel te worden. 

Adres: Provinciaal Vormingscentrum, Smekenstraat 61, Oostmalle
 

Wanneer krijg ik mijn vaccin?

De federale overheid heeft ervoor gekozen om eerst de meest kwetsbare doelgroepen te vaccineren. Zo kwamen de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra in januari en februari als eersten aan de beurt, gevolgd door het personeel van ziekenhuizen en de zorginstellingen, de artsen en verpleegkundigen. Daarna is het de beurt aan de 65-plussers, mensen met een onderliggende aandoening en de essentiële beroepen. Pas daarna volgt de rest van de volwassen bevolking. Goed om weten is dat de timing afhangt van de leveringen en voorraden van vaccins en we dus nu nog niet kunnen zeggen wanneer jij aan de beurt bent.
 

Hoe weet ik wanneer ik aan de beurt ben?

Je hoeft hiervoor zelf op voorhand niets te doen, want je wordt verwittigd als je aan de beurt bent. Dat gaat zo:

 • Je krijgt een uitnodiging met daarop een datum en uur waarop je je kan laten vaccineren in het vaccinatiecentrum (meer info over de concrete uitnodiging vind je hier). Via de uitnodiging per brief of via de digitale uitnodiging krijg je een link naar het online platform om je afspraak te bevestigen of te verplaatsen.
 • Je bevestigt online je reservatie of kiest een ander moment dat je beter past. Hier zal eveneens de afspraak voor je tweede vaccin-toediening worden voorgesteld. Indien online bevestiging niet zou lukken, zal het callcenter je verder helpen. Het nummer vind je terug op de uitnodiging.
   

Hoe verloopt mijn vaccinatie in het vaccinatiecentrum?

De procedure voor je vaccinatie telt vier stappen. Dit parcours is in elk vaccinatiecentrum hetzelfde.

 • STAP 1: Het onthaal: na een temperatuurmeting op je voorhoofd, check je in. De onthaalmedewerker controleert je identiteitsgegevens en je vaccinatiecode die je kreeg via e-mail. Je wordt begeleid naar een van de administratieve ruimtes. 
 • STAP 2: De administratieve ruimte: een verpleegkundige medewerker geeft je info over het vaccin en over eventuele nevenwerkingen. Je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand wordt overlopen. 
 • STAP 3: De vaccinatieruimte: de verpleegkundige vaccineert je. Je krijgt een spuitje in de bovenarm. Er is één type vaccin per vaccinatieruimte. Je kan niet kiezen met welk type vaccin je gevaccineerd wordt. 
 • STAP 4: De wachtruimte: na de vaccinatie blijf je nog een kwartier ‘in observatie’ in de wachtruimte. Er is een medewerker in de buurt om stoelen te ontsmetten en om eventuele nevenwerkingen te signaleren. Er zijn extra stoelen voor mogelijke mantelzorgers en begeleiders.

Is het vaccinatiecentrum ook toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn?

Ja. We zorgen ervoor dat het vaccinatiecentrum vlot en veilig toegankelijk is voor iedereen, dus ook voor rolstoelgebruikers, mensen met een rollator, maar ook voor blinden en slechthorenden. Minder mobielen mogen een begeleider meebrengen als ze zich komen laten vaccineren. In het vaccinatiecentrum zijn ook aangepaste toiletten voor mensen met een beperking. Voor het vervoer van minder mobielen werken we samen met de Minder Mobielencentrale en de Handicar van Brecht. Mensen met een beperkte mobiliteit mogen zich laten vergezellen door een begeleider. Heb je toch problemen om in het vaccinatiecentrum te geraken? Laat het ons weten via corona@brecht.be of 0800 23 310. 
 

Ik ben helemaal niet mobiel en kan me dus niet verplaatsen naar het vaccinatiecentrum. Kan ik me ook thuis laten vaccineren?

Mensen die niet naar het vaccinatiecentrum kunnen komen omdat ze bedlegerig zijn of lijden aan een specifieke aandoening, kunnen een thuisvaccinatie aanvragen. Dit is eerder uitzondering dan regel en gebeurt enkel onder strikte voorwaarden. Neem hiervoor contact op met je huisarts. 
 

Wanneer kan mijn normale leven dan weer starten?

Dat kan zodra de volledige volwassen bevolking de kans gekregen heeft om zich te laten vaccineren en de meeste mensen (minstens 70%) dat ook gedaan hebben. Hoe snel dat kan, hangt af van de leveringen en voorraden van vaccins. 
 

Bereikbaarheid vaccinatiecentrum

Fiets

We zorgen voor veilige en rustige fietsroutes naar het vaccinatiecentrum vanuit elke gemeente. Volg vanaf Malle de speciale pijlen. Kies voor de gezonde optie en kom met de fiets! Je kan je tweewieler stallen in de ruime fietsenstalling, vlakbij de ingang.

Bus

Er komt een tijdelijke bushalte vlak voor het vaccinatiecentrum. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke buslijnen zullen stoppen aan deze extra bushalte. Zodra we hierover uitsluitsel hebben van De Lijn communiceren we dit zo snel mogelijk. 

 • Vanuit Brecht

De lijn 440 kan genomen worden aan halte station Noorderkempen, halte Bethovenstraat, halte gemeentehuis, H. Schoofsstraat, Duivelstraatje, Kanaallaan, Bremstraat, wijkschool Klein Veerle, kruispunt Klein Veerle, Groot Veerle.

Deze lijn rijdt tot Oostmalle busstation.

Daar komt om de 10 minuten een pendelbus die reizigers ophaalt tot aan het vaccinatiecentrum en de reizigers terugbrengt naar het busstation van waar zij terug de lijn 440 kunnen nemen richting Brecht (in de spitsuren kan de reistijd iets langer zijn).

Deze bus rijdt dagelijks om het uur (voor de juiste uren kan best de dienstregeling geraadpleegd worden). In de week vertrekt de laatste bus in Oostmalle om 20:35, op zaterdag om 21:35. In de week vertrekt de eerste bus in Brecht om 06:05 uur op zaterdag vertrekt de eerste bus om 09:05 uur.

De lijn 440 rijdt niet op zondag!

 • Vanuit Sint-Lenaarts

Reizigers kunnen de lijnen 600 (rijdt om het uur) of 602 (rijdt om het uur) of 432 (rijdt om het uur) nemen tot aan station Noorderkempen om dan over te stappen op lijn 440. (verder verloop zie Brecht)

 • Vanuit Sint-Job-in-‘t-Goor

Reizigers kunnen de lijn 412 (rijdt om het uur vertrekt laatste rit om 19:12 uur aan kruispunt in Sint-Job en rijdt niet op zondagvoormiddag) nemen tot halte Sint-Antonius Bethaniënlei en stappen dan over op de lijn 410 (rijdt om het half uur), deze lijn stopt voor het vaccinatiecentrum.

Auto

Om ervoor te zorgen dat alle weggebruikers het vaccinatiecentrum vlot en veilig kunnen bereiken, werden de verkeersmaatregelen rond de site tijdelijk gewijzigd. Met de auto rijdt je richting Oostmalle – Antwerpsesteenweg – Tunrhoutsebaan richting Turnhout – linksaf Talondreef (eenrichtingsverkeer) – links Smekenstraat. Het Provinciaal Vormingscentrum (Smekenstraat 61, 2390 Malle) beschikt over een ruime parking, duidelijke signalisatie geeft de route aan. Stewards wijzen je de weg vanaf de parking naar de ingang van het vaccinatiecentrum. 


 

Info

Voor bijkomende vragen over het vacinatiecentrum: eerstelijnszone Voorkempen, info@elzvoorkempen.be
Algemene info over de vaccinatiestrategie: www.laatjevaccineren.be
Specifieke coronavragen voor Brecht: corona@brecht.be, 0800 23 310 

Afbeeldingen