Werken ophaalbrug 10

Nieuwe ophaalbrug 10 Brecht

De huidige ophaalbrug 10 in Brecht over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is door slijtage en ouderdom aan vervanging toe. De ophaalbrug was ook redelijk smal voor zowel de scheepvaart als het verkeer. Er was geen exclusieve ruimte voor de zwakke weggebruiker. Daarom verdwijnt de huidige brug en maakt ze plaats voor een gloednieuwe ophaalbrug. Tijdens de werken is de brug minstens vijf maanden buiten gebruik en is de Vaartstraat bijgevolg onderbroken voor het verkeer.

Meer comfort voor verkeer

Begin augustus zijn de werken voor de vervanging van ophaalbrug 10 van de Vaartstraat (N133) over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen het centrum van Brecht en het gehucht Klein Veerle begonnen. De huidige, verouderde brug dateert uit eind jaren ‘40 en maakt plaats voor een compleet nieuwe ophaalbrug met meer comfort voor het verkeer dat er over rijdt. Het principe van beurtelings passeren voor het gemotoriseerd verkeer blijft behouden, maar voetgangers en fietsers zullen op de toekomstige brug over eigen ruimte beschikken.  

Beide zijden fiets- en voetgangerszone

De nieuwe brug is een ophaalbrug van het type hamei, met één rijstrook met een breedte van 3,2 meter en aan beide zijden een ruime fiets- /voetgangers zone die aansluit op de bestaande fietspaden naast de weg. De veiligheid van de fietsers wordt door de nieuwe fietspaden sterk verhoogd. De brug krijgt een doorvaarhoogte breedte van ruim 11 meter. De bediening van de nieuwe brug zal vanop afstand gebeuren per groep en met camerabewaking.

Start werken op 27 augustus

De Vaartstraat wordt onderbroken vanaf maandag 27 augustus 2018. Dan wordt de brug ook uit dienst genomen. Tijdens de werken aan de brug zal de Vaartstraat minstens vijf maanden onderbroken zijn voor het verkeer. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal tijdens deze periode de fietspaden van de Vaartstraat vernieuwen tussen het kruispunt met de Gasthuisstraat (N115) en de brug over het kanaal. Langs beide kanten worden de huidige fietspaden in klinkers opgebroken en vervangen door fietspaden in roodkleurig asfalt. Dat zal het rijcomfort voor fietsers gevoelig verbeteren.

Omleiding

Doorgaand verkeer moet tot eind maart 2019 omrijden via Groot Veerle en via de vaste brug van de Mallebaan (N153). Voor fietsers en voetgangers wordt tijdens de piekuren een oversteekponton voorzien.

Bedieningsuren oversteekponton

Voor fietsers en voetgangers voorziet De Vlaamse Waterweg tijdens de piekuren een oversteekponton. Het brugponton zal van 07.00 tot 18.00 uur op weekdagen bediend worden.

In het weekend wordt het kanaal dichtgelegd vanaf zaterdag 15.30 uur en kan het brugponton door voetgangers en fietsers vrij gebruikt worden voor de rest van het weekend. Het overzetponton zal dus niet bruikbaar zijn voor voetgangers en fietsers van vrijdagavond 18.00 uur tot zaterdagmiddag 15.30 uur wegens scheepvaart.

Afbeeldingen