Brand Groot Schietveld

UPDATE 18.30 uur

Wuustwezelse Steenweg terug open

De brandweer heeft het vuur in het Groot Schietveld onder controle maar is nog steeds bezig met blussen van hotspots. Intussen zijn de geëvacueerde bewoners van Wuustwezel terug naar hun woning. Daarom is de gemeentelijke fase afgesloten en wordt de crisis verder vanop het terrein zelf opgevolgd. De brandweer is uiteraard nog ter plaatse om de situatie op te volgen. De communicatie over de brand zelf sluiten we hier af.

De Wuustwezelse Steenweg / Kampweg is vanaf nu terug opengesteld voor het verkeer.

Nogmaals onze grote dank aan alle hulpverleners, spontane hulp van inwoners en alle andere hulp.

UPDATE 11.00 uur

Brandweer nog actief aan het werk in Groot Schietveld

Zo’n 100 brandweerlieden werken momenteel met man en macht en focussen erop alle geëvacueerde bewoners van Wuustwezel zo snel mogelijk naar huis te krijgen. Er zijn heropflakkeringen, de brand is omschreven (‘omsingeld’) maar nog niet onder controle waardoor een veilige terugkeer nog niet mogelijk is en de Kampweg/Wuustwezelse Steenweg nog blijft afgesloten. Ook aan de rookontwikkeling in Overbroek wordt gewerkt.

Er komt een grondig onderzoek naar de oorzaak van de brand. De gemeente Brecht en Wuustwezel willen bij het onderzoek en bij de evaluatie en getrokken lessen uit deze ramp uitgebreid betrokken worden.

De brand heeft ecologisch een enorme schade aangericht aan bodembroeders, amfibieën, reptielen en de heidevegetatie. Aangezien de brandweer nog volop aan het werk is op het terrein, is de schade nog volledig niet in kaart. We willen uitdrukkelijk vragen om weg te blijven van het terrein, wat sowieso niet toegankelijk is voor het publiek.

De brand heeft ook nu nog een enorme impact op ons hulpverlening. Een dikke pluim aan hen! Bedankt ook aan alle inwoners die gisteren en ook nog vandaag hun massale hulp aanbieden!
 

UPDATE 09.00 uur

Terugkeer geëvacueerden naar huis is nog niet mogelijk

De brandweer werkt met man en macht en legt de focus momenteel om alle bewoners zo snel mogelijk naar huis te krijgen. We begrijpen dat dit voor de bewoners geen goed nieuws is. Er zijn echter heropflakkeringen van de brand. De brand is omschreven maar niet onder controle. Een veilige terugkeer is niet mogelijk. Het heeft dus geen zin je naar je woning te begeven.

Enkel in uiterste nood (omwille van huisdieren of medicijnen) kunnen inwoners zich aanmelden en registreren bij de politie voor een kort bezoek aan de woning.

We doen er alles aan om de situatie snel mee op te volgen. Om 10 uur is er opnieuw een overleg en gebeurt er een evaluatie van de situatie, onder andere aan de hand van luchtbeelden.

Vanaf 10 uur is het opvangcentrum Schoolhuis terug open voor alle geëvacueerde bewoners. Ook aan inwoners in de hotels wordt aanbevolen naar het opvangcentrum te begeven.
 

UPDATE 06.30 uur:

De brandweer heeft vrijdagavond de brand kunnen omschrijven. Een 60-tal brandweerlieden uit verschillende brandweerzones heeft de afgelopen nacht de wacht gehouden. Defensie ondersteunde met twee patrouilles. Twee heropflakkeringen zijn met succes de kop ingedrukt. Er blijven hotspots waar de hitte intens blijft en soms moeilijk bereikbaar, maar er was geen uitbreiding van de brandzone.

Ook vandaag kunnen er dus nog rookpluimen uit het gebied opstijgen. Als je er hinder van ondervindt, sluit je best ramen en deuren of schakel de ventilatie uit als je met de wagen onderweg bent.

Rond 7u vanmorgen komen de burgemeesters van Wuustwezel en Brecht opnieuw naar het crisiscentrum om samen met de hulpdiensten het verdere verloop van de dag te bespreken. Brandweerzone Rand blijft samenwerken met andere korpsen uit het land.

Bewoners uit de omgeving hebben aangegeven dat ze de hulpverleners willen ondersteunen met dranken of voedsel. De verschillende diensten benadrukken hun dank voor het aanbod maar omwille van ieders veiligheid kunnen ze hier niet op ingaan.

Heb je vragen over het verdere verloop?  Wij houden onze website actueel. Je kan ook bellen naar 0800 23 310.

 
UPDATE 22.15 uur: 

De brand woedt nog steeds op het militair domein Groot Schietveld. Het gebied rond de wijk Fazantendreef en camping Keienven heeft de brandweer momenteel onder controle. In andere delen van het militair schietveld zijn er nog wel opflakkeringen. Geëvacueerde inwoners van Wuustwezel kunnen niet terug naar huis maar de woningen zijn wel gevrijwaard.

De politie zal regelmatig patrouilleren in de geëvacueerde wijken. De Kampweg blijft deze nacht nog afgesloten voor het verkeer.

Wie geen hinder meer heeft van geur of rook, kan best ramen en deuren openen en de woning goed verluchten.
 

Brand Groot Schietveld: SLUIT RAMEN EN DEUREN

Er woedt al enkele uren een brand in het Groot Schietveld na schietoefeningen van het leger. De gemeentelijke fase werd afgekondigd, de nodige brandweereenheden zijn ter plaatse en doen al het nodige om de brand te blussen.
De rookpluim is ver buiten Brecht zichtbaar. Blijf uit de rook. Als je hinder ondervindt van de rook, sluit dan ramen en deuren en zet je ventillatie af.

De wijk Fazantendreef en camping Keienven in Wuustwezel zijn geëvacueerd. Meer info op www.wuustwezel.be.
Heb je vragen over de brand in het Schietveld zelf? Raadpleeg daarvoor www.cathyberx.be.

Afbeeldingen