Giftige planten

Vooral tijdens de lente en de zomer genieten we volop van het groen. De natuur biedt ons prachtige landschappen en leuke plekjes waar het goed toeven en prettig spelen is. Helaas heeft de natuur ook een paar minder vriendelijke kantjes. In het groen zit af en toe een gevaarlijke plant, bloem of insect.
Contact met sommige planten of dieren kan al vlug voor heel wat ongemak en zelfs hevige pijn zorgen.
Hoe zit het met de gevaren van Berenklauw, Sint-Jacobskruiskruid, taxus, hulst, meiklokje, kerstster, ...?

Voor meer informatie:

zie website volksgezondheid
zie website antigifcentrum

Sint Jacobskruid


Plant met gele bloemen in grote hoeveelheden giftig via de spijsvertering voor zoogdieren zoals paarden, pony's en koeien. De dieren zullen normaal om de plant heen grazen maar eens het mee tot hooi verwerkt wordt kan het wel problemen veroorzaken. Er is geen groot gezondheidsrisico voor mensen. Het gif is enkel bij inslikken gevaarlijk, niet bij aanraking via de huid! Dus vooral paardenhouders moeten allert zijn voor het kruid in hun weiland of hooi.

Opgelet: de plant is een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. Vele insectensoorten maken er gebruik van, waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders. Het Jakobskruiskruid probleem bestrijden door de plant uit te roeien is dus niet wenselijk. Enkel in landbouwgronden en paardenweiden is bestrijding mogelijk nuttig.

Advies: handmatig verwijderen: met een vork uitsteken of uittrekken met wortel en al. Er komt geen gif vrij bij huidcontact, wel is er een allergische reactie mogelijk dus het gebruik van handschoenen kan aangewezen zijn.