Eikenprocessierupsen

 

 

 

 

 

 

 

Hou je eikenboom in het oog!

Inwoners die eiken in hun tuin hebben staan, controleren de bomen best op de aanwezigheid van eikenprocessierupsen die rond mei tevoorschijn komen. Het venijn van de processierupsen schuilt in de aanwezigheid van de vele brandharen die bij de mens huidirritaties veroorzaken. Vorige jaren waren er in onze gemeente bijzonder weinig haarden van processierupsen, hopelijk blijven we er dit jaar ook van bespaard!

Hoe de processierupsen bestrijden?

Op openbaar domein en gemeentelijke eigendommen gebeurt de bestrijding van de rupsen door de gemeentelijke groendienst. Als jij thuis in je tuin eikenbomen hebt staan waarin eikenprocessierupsen nestelen, kan je zelf een bestrijder contacteren. 

De brandweer doet geen bestrijding van de eikenprocessierupsen.

Wat mag je niet doen?

De rupsen en nesten aanraken en zelf trachten deze te bestrijden;
insecticiden gebruiken: de irriterende brandharen blijven nog lang actief en deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu;
de rupsen wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger: de haren van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.

Lees meer tips in de folder ‘Eikenprocessierupsen: wat je zeker moet weten!’ die je kan vinden aan de balie in het gemeentehuis, in de bibliotheek of bestellen op het nummer 1700.

Meer informatie vind je op www.eikenprocessierups.be of de site van de provincie Antwerpen