Cultuurprijs

Inwoners van Brecht kiezen wie cultuurprijs wint!  
Gemeente Brecht reikt om de twee jaar de Cultuurprijs uit. Met deze prijs toont de gemeente haar appreciatie voor het Brechtse culturele veld en geeft zo een kwaliteitslabel waarmee het culturele belang van de laureaten erkend wordt. Vanaf 2018 reikt het gemeentebestuur twee cultuurprijzen uit, allebei ter waarde van 750 euro. Het wordt dus een dubbel feest waarbij zowel de jury als het publiek hun stem kunnen laten horen.

Nu is het aan jou!
De publieksprijs wordt uitgereikt aan de persoon of socio-culturele vereniging, actief in onze gemeente, die volgens het publiek een prijs verdient voor wat hij/zij gepresteerd heeft in het afgelopen jaar. Dit betekent dat jij mee beslist wie deze prijs overhandigd krijgt tijdens de uitreiking van de cultuurprijs. Deze vindt plaats op de nieuwjaarsreceptie van 5 januari 2018.

Spelregels:

  • Je mag slechts op één genomineerde stemmen.
  • Elke inwoner van Brecht mag slechts één stem uitbrengen.
  • Je stem kan je uitbrengen van 5 tot en met 17 december 2017.
  • De genomineerde met het meeste aantal stemmen wint de publieksprijs.

Genomineerden:

Cara Verschraegen
Op haar vijfde vertelde Cara haar ouders dat ze ballerina wilde worden. Het begon met één uur ballet per week, op haar tiende waren dit er al acht per week. Cara is ondertussen geëvolueerd naar een sierlijke danseres met een sterke klassieke techniek, nationaal en internationaal gewaardeerd. Ze beheerst verschillende stijlen, zoals neoklassiek, modern en eigentijds. Op haar palmares staan reeds tal van prijzen zoals goud en Le grand prix d’artistique tijdens Concours International de Danse Classique de Toulon in 2015, goud voor haar soloprestatie  op ‘Tanzolymp’ in Berlijn. Voor haar prestatie op de Munich International Dance Competition werd ze onlangs nog beloond met een beurs voor hun zomerschool.

Roos Van Rompaey
Roos is haar ganse leven al creatief bezig. Door een éénmalige cursus leerde ze klei kennen en wilde er onmiddellijk meer van weten. Daarom volgde ze aan IKO te Hoogstraten de opleiding keramiek. Hierna volgde een driejarige opleiding aan de stedelijke academie voor schone kunsten te Turnhout. Ze ontdekte dat klei je toelaat om te communiceren in een taal waar geen woorden voor nodig zijn. Roos heeft ondertussen al meer dan tien jaar een eigen atelier waar ze cursussen organiseert. Ze ondersteunt mensen in het ontdekken van hun eigen creativiteit. Jaarlijks wordt het werk van haar cursisten tentoon gesteld in haar tuin.

Mark Dedrie
Mark zette 34 jaar geleden zijn eerste stappen in de kunstwereld met het realiseren van bronzen beelden voor  kunstenaars zoals Josè Vermeersch, Wilfried Pas... Hij specialiseerde zich in maken van sculpturen voor zichzelf en is hij nu vooral gekend door zijn vogelsculpturen. Zijn bronzen sculpturen zijn te vinden in verschillende  openbare parken en kasteeltuinen waar je zijn witte zwanen kan zien staan. Mark exposeert in gerenommeerde galerijen in binnen- en buitenland. Vorige jaar exposeerde hij nog met zijn valken in Abu Dhabi. Onlangs in november 2017 heeft Mark zich definitief gevestigd met zijn eigen Early Birds Art Gallery te Brasschaat waar hij met zekere regelmaat samen met andere binnen- en buitenlandse kunstenaars tentoonstelt.

K. Fanfare Vlijt en Eendracht
Geen traditionele fanfare met zware concertwerken maar een toffe groep die bekende, aanstekelijke en dansbare muziek brengt voor jong en oud. 152 jaar geleden begon Vlijt en Eendracht als zangvereniging tijdens de officiële inghuldiging bij het standbeeld van Mudaeus op het Gemeenteplein om zo verder te evolueren naar een volwaardige fanfare. Momenteel telt de fanfare een 25-tal vaste muzikanten onder leiding van dirigent Rony Verheyen. Ze brengen verschillende genres van Bigband over Ballroom tot bekende hits en schlagers. Naast dit repertoire is er ook de  marching band, een eigen drumband die optochten of stoeten opvrolijkt met gekende en leuke stapmarsen.

Jan Wouters
Jan Wouters werd genomineerd omwille van zijn ruim dertigjarige loopbaan als auteur van jeugd- en schoolboeken. Dit jaar werd het nieuwe boek ‘Voetspoor, op tocht door het Brechtse verleden’ gepubliceerd. Jan is gekend bij vele kinderen als leerkracht godsdienst in lagere school De Sleutelbloem en De Schakel. Ook schreef hij regelmatig mee aan kindertijdschriften Zonnestraal en Zonnekind. Jan regisseerde tal verschillende jeugdmusicals en schreef verschillende liederen. Zijn teksten zijn modern en toegankelijk.

Geburenblad De Brug
Einde 1988 ontsproot bij bezieler Jef Hofmans het idee om een geburenblad te maken. De bedoeling was om informatie te geven over aankomende activiteiten, maar ook om wat extra-geburen-info te geven. De voorbije 29 jaar groeide het blad van 4 naar 20 bladzijden. Intussen is het geburenblad een vast gegeven in de buurt geworden, een vaste bron van weetjes, informatie en verhalen. Op deze manier vervult het geburenblad ook een belangrijke gemeenschapsvormende functie.

Parkhappening
Al 20 zomers brengt de Parkhappening jong en oud bij elkaar en werkt een stevige vriendengroep keihard om dit event te realiseren. Parkhappening is een initief van de vriendenkring van Brecht, een vereniging die als belangrijkste doel heeft gemeentepersoneel samen te brengen tijdens een aantal gezellige activiteiten en uitstappen. Iedere maandagavond in juli is iedereen welkom in het gemeentepark van Brecht voor de Parkhappening. Gemiddeld zakken wekelijks zo'n 1500 bezoekers af naar het gemeentepark. Genieten van muziek, ondertussen een pintje drinken, een praatje slaan en een spetterend vuurwerk zijn de vaste ingrediënten.

Brechts Oorlogsmuseum – Wally Schoofs
Wally Schoofs is in Brecht beter gekend als dé deskundige over WO I en II. Wally heeft zich verdiept in de geschiedenis van WO II. Hij schreef in 2005 het boek ‘De Slag om Brecht’, waarin aangrijpende Brechtse verhalen in de Tweede Wereldoorlog worden geschetst. Om de herdenkingen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog kracht bij te zetten werkte Wally een aantal projecten uit. Tentoonstellingen, het monument ‘Winters Bridge’, de ‘Schervenmuur’ en de herdenking op het Lochtenbergplein zijn hier enkele voorbeelden van. Daarnaast werkt hij voor erfgoedwandelingen en bustoers samen met de dienst erfgoed waarin hij uitstappen begeleidt. Wally was ook actief betrokken bij het opruimen en herstellen van oude bunkers aan de Kempische Vaart.