Corona

Update donderdag 2/4: opvoedingswinkels blijven bereikbaar

#blijfinuwkot is niet altijd even makkelijk voor ouders en kinderen. Heb je daarover vragen of heb je ondersteuning nodig? De opvoedingswinkels blijven bereikbaar, voor je kleine en grote opvoedingsvragen. 

De contactgegevens vind je op https://www.brecht.be/producten/opvoedingswinkels. 
 

Update woensdag 1/4: buitenspeeldag en pasenkermis afgelast

Het coronavirus gooit de organisatie van onze gemeentelijke evenementen (en die van de verenigingen) overhoop... De buitenspeeldag zal dit jaar niet doorgaan en ook Pasenmarkt in Brecht moet spijtig genoeg worden afgelast. Voor onze overige gemeentelijke evenementen dit voorjaar en deze zomer volgen we de algemene maatregelen op de voet. We houden je op de hoogte.
 

Update dinsdag 31/3 13.00 uur: scholen blijven open in paasvakantie

Tijdens de paasvakantie moet de opvang voor onder andere kinderen van ouders met een cruciaal beroep gegarandeerd blijven. In onze gemeente zal de huidige opvangregeling verdergezet worden in de paasvakantie. Dit wil zeggen dat alle Brechtse scholen tijdens de vakantie open blijven voor de opvang van kinderen. Iedere school informeert zelf zijn ouders over de praktische afspraken.
Ferm Kinderopvang zal voor- en naschoolse kinderopvang blijven aanbieden in de locaties Brecht, Sint-Lenaarts en Sint-Job-in-'t-Goor voor de kinderen die overdag opgevangen worden in de eigen school. Kinderen van Overbroek zullen zoals nu voor en na school opgevangen worden in Brecht. Ferm Kinderopvang zal enkel dagopvang voorzien voor kinderen die tijdens de vakantie niet opgevangen kunnen worden op hun school buiten Brecht. Met deze regeling zullen de 'contactbubbels' (contacten die kinderen momenteel al hebben) zoveel mogelijk gerespecteerd worden en hopen we op zo weinig mogelijk kans op verspreiding van het coronavirus.

Update dinsdag 31/3 10.30 uur: maatregelen ten gevolge van corona voor provinciebelasting, procedure omgevingsvergunning en heropening recyclageparken

 1. Vandaag werd beslist om alle recyclageparken terug te openen vanaf 7 april 2020. Hoe dat concreet in zijn werk zal gaan wordt nog uitgewerkt en communiceren we later. 
   
 2. Omwille van de coronacrisis verlengt provincie Antwerpen de betaaltermijn naar 4 maanden voor algemene provinciebelasting. Meer informatie lees je op https://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/....
   
 3. Om de gevolgen van het coronavirus op te vangen keurde de Vlaamse Regering een nooddecreet goed. Het uitvoeringsbesluit regelt o.a. de opschorting van bepaalde beslissingstermijnen en openbare onderzoeken in het kader van de omgevingsvergunning.
  Kort samengevat:
 • ​De lopende openbare onderzoeken worden opgeschort op 24 maart en verder gezet op 24 april 2020;
 • Nog niet gestarte openbare onderzoeken worden pas gestart na 24 april 2020;
 • De beslissingstermijn in de vereenvoudigde procedure wordt met 30 dagen verlengd (van 60 naar 90 dagen);
 • De beslissingstermijn in de gewone procedure wordt met 60 dagen verlengd (van 105 of 120 dagen naar 165 of 180 dagen);
 • De beslissingstermijn in beroep wordt verlengd met 60 dagen;
 • De periode waarbinnen beroep kan worden ingesteld wordt ook met 30 dagen verlengd, van 30 naar 60. Dit betekent ook dat de uitvoering van een door de gemeente afgegeven vergunning pas kan starten na 65 dagen (35 + 30).

Op de website van Omgevingsloket Vlaanderen vind je een overzicht van alle tijdelijke maatregelen.
 

Update maandag 30/3: gemeentelijke diensten werken verder

Merkten jullie al dat de collega's van #teambrecht nog aan het werk zijn? Met meer dan 400 personeelsleden slagen we er ook in deze bizarre tijd in om zowel voor als achter de schermen de dienstverlening voor jou als Brechtse inwoner verder te zetten. Uiteraard houden we hierbij allemaal rekening met de maatregelen en social distance en kunnen we daarom tijdelijk niet alle dienstverlening garanderen.
In het woonzorgcentrum zijn het momenteel uiterst drukke tijden. Ook in deze coronatijd blijft de technische dienst instaan voor het onderhoud van het groen, de wegen en de gebouwen. In het gemeentehuis, dienst vrije tijd en de welzijnscampus zijn nog een heel aantal collega's aanwezig om jou (op afspraak) verder te helpen en van thuis uit werken heel wat personeelsleden achter de schermen hard verder aan alle lopende dossiers. De medewerkers van de bib stellen je bestelde pakketten samen en ook de leerkrachten van de gemeentelijke scholen blijven aan het werk om de kinderen in school op te vangen. Kortom, ook voor ieder van hen een dikke pluim!
 

Update maandag 30/3: geen ophaling van oud papier in zones 3-4-5-6

We krijgen melding dat heel wat inwoners oud papier buiten hebben staan. De papierophalingen in zone 3-4-5-6 gaan omwille van de coronamaatregelen NIET door! In deze zones halen verenigingen het oud papier op. Die ophalingen zijn en blijven verboden tot voorlopig 19 april. In zone 1 en 2 (Sint-Job-in-'t-Goor) haalt Igean het papier op, daar zijn voorlopig geen wijzigingen. We vragen jou dus om je oud papier terug binnen te halen en thuis te stockeren. Geef jij deze boodschap ook door aan je (minder digitale) buur die papier buiten heeft staan? Dankjewel!
 

Update vrijdag 27/3: maatregelen verlengd

De bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 april. Meer info vind je op http://www.info-coronavirus.be/nl/
 

Update vrijdag 27/3: 80+-ers worden opgebeld

Wij vergeten onze oudste inwoners van Brecht ook nu niet! Onze collega's van het dienstencentrum bellen momenteel heel wat 80+-inwoners op waarmee ze de voorbije dagen nog geen contact hadden. Ze vragen hoe het met hen gaat tijdens deze coronacrisis en of ze iets voor hen kunnen betekenen qua hulp. Ken jij iemand die nog hulp kan gebruiken? Of wil jij hulp bieden? Kijk op www.brecht.be/brechthelpt, zo helpen we elkaar. 
 

Update donderdag 26/3 18.30 uur: Brecht helpt! 

Brecht helpt - Door de impact van het coronavirus kunnen sommige inwoners niet meer naar de winkel, apotheek of met hun hond gaan wandelen. De voorbije dagen zijn al heel wat mooie initiatieven spontaan ontstaan! Toch zijn er nog tal van mensen die zich aanbieden om hulp te bieden, heel wat anderen kunnen die hulp goed gebruiken. De gemeente Brecht lanceert daarom een platform waar vraag en aanbod naar hulp elkaar vinden. Ken jij iemand die hulp kan gebruiken of wil jij zelf iemand een handje helpen? Laat het ons weten op www.brecht.be/brechthelpt. #samentegencorona
 

Update donderdag 26/3 13.00 uur: blijf alert voor criminele linken op websites en in mails

De coronacrisis is voor criminelen een cadeau. Ze misbruiken berichten over het coronavirus om je naar websites te leiden die in staat zijn om virussen te installeren op je computer. Blijf ook nu alert! Klik niet op verdachte linken of bijlages. 

Herken verdachte berichten op tijd en stuur ze naar verdacht@safeonweb.be

Update woensdag 25/3 15.00 uur: enkele nuttige tips tijdens corona

Waar blijf ik met mijn afval? Hoe kan ik zorgverleners aan huis helpen? Ik heb een vraag voor de politie? Lees het antwoord op onder andere die vragen tussen onderstaande tips:

 • Gestart met de lenteschoonmaak nu je thuis bent? We merken nu al een stijging in het aantal meldingen over sluikstort. Stokkeer je afval voorlopig thuis! Het recyclagepark is toe, maar de huisvuil- en gft-ophaling gaat wel nog volgens de planning door. Bied je afval voor die ophalingen op de juiste manier aan (prop je container niet vol) en lees hier wat je met je tuinafval kan doen: https://milieuenveiligheid.igean.be/nieuwsdetail/506/default.aspx?_vs=0_...
 • Het centraal onthaalpunt van Lokale Politie Voorkempen is enkel open op afspraak (https://www.politie.be/5355/)
 • Nu veel mensen thuis zijn, geven zorgverleners die mensen thuis verzorgen (thuisverpleegkundigen, huisartsen, vroedvrouwen…) aan dat ze moeilijk een parkeerplaats vinden. Het Wit-Gele Kruis ontwikkelde een affiche (www.witgelekruis.be/parkeren) voor inwoners in dorpskernen om toestemming te geven hun auto voor je garagepoort/inrit te plaatsen tijdens hun zorg aan huis.
 • 'Blijf in uw kot' blijft uiteraard gelden, enkel lokale wandelingen en fietstochtjes vanuit je woonplaats zijn toegestaan. Zo is de 'berenjacht' ontstaan. Plaats een teddybeer voor je raam, zo kunnen kinderen (en volwassenen :-)) hun wandeling door onze gemeente opvrolijken door zoveel mogelijk beren te spotten.
   

Update dinsdag 24/3 16.00 uur: aangevulde lijst met veelgestelde vragen in Brecht

Bekijk een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoord in Brecht. 
 

Update dinsdag 24/3 12.30 uur: Vermoedelijke Brechtse corona-patiënten kiezen zelf triagepunt

Zowel in AZ Sint-Jozef in Malle als in AZ Klina in Brasschaat is de voorbije dagen een pré-triagepunt opgestart. Daar worden patiënten die vermoedelijk besmet zijn met het coronavirus op doorverwijzen van hun huisarts fysiek onderzocht door artsen. De Brechtse huisartsen laten de keuze aan de patiënten naar welk pré-triagepunt zij gaan. Kortom: onze Brechtse huisartsen zorgen ook in deze crisistijd voor de beste zorg voor alle patiënten! Meer info in dit nieuwsbericht. 
 

Update dinsdag 24/3 12.00 uur: enkele gemakkelijke tips 

Enkele algemene en gemakkelijk toe te passen tips om je veerkracht in deze moeilijke dagen te versterken:

Update maandag 23/3 16.30 uur: gemeente zet in op wie het moeilijk heeft

In deze coronatijd denken we in Brecht ook aan wie het minder goed heeft... De gemeente geeft tijdens deze coronacrisis extra materiële en financiële steun aan welzijnsschakels De Kar en De Schakel. Zo kunnen zij in deze tijd van weinig voedseloverschotten in de groothandels toch voldoende voedsel aankopen om te bedelen aan de meest kwetsbare inwoners van onze gemeente.
In deze periode van verplicht zoveel mogelijk 'in je kot blijven', denken we ook aan inwoners met conflicten in hun gezinssituatie. Volg daarom deze tips op. Bij vragen over geweld staat een professionele hulpverlener je te woord op het nummer 1712.

Update zondag 22/3 11.30 uur: volg ook met mooi weer de richtlijnen op

Ondanks het stralend weer, is het belangrijk de richtlijnen in het kader van corona strikt op te volgen. Fysieke activieiten in openlucht in de buurt zijn toegelaten (niet in groep), maar hou voldoende afstand en hou je aan de hygiëne-richtlijnen. 
 

Update vrijdag 20/3 14.30 uur: huis-aan-huisophaling restafval en gft blijft doorgaan

De recyclageparken zijn momenteel gesloten op bevel van de minister. IGEAN zet nu maximaal in op huis-aan-huisophaling van restafval en gft en bekijkt dag per dag of hiervoor voldoende collega’s aanwezig zijn. Als dit zou wijzigen, zullen we hierover communiceren.

De ophaling van papier wordt wel geannuleerd (in zone 3-4-5-6) omwille van de werking met verenigingen en omdat papier geen prioritaire fractie is. Ook het ophalen van grof huisvuil door de gemeente wordt geannuleerd omdat we niet kunnen afvoeren naar de recyclageparken.

Antwoorden op algemene vragen over de federale maatregelen vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/.
 

Update vrijdag 20/3 09.00 uur: maatregelen voor Brechtse bedrijven

De Vlaamse en federale regering namen een aantal maatregelen om te voorkomen dat bedrijven in financiële problemen komen ten gevolge van corona. Een overzicht: 

Info: dienst lokale economie en landbouw, sabine.vaneester@brecht.be 
 

Update donderdag 19/3 14.00 uur: oproep tekeningen woonzorgcentra

Warme oproep aan alle creatieve Brechtse kinderen! Heb jij ook al zoveel mooie tekeningen gemaakt de afgelopen tijd? Nu de bewoners van de woonzorgcentra geen bezoek kunnen krijgen, zouden ze het écht heel erg leuk vinden om deze te kunnen bewonderen! Onze gemeentelijke technische dienst bezorgt tentoonstellingspanelen aan alle Brechtse woonzorgcentra waar jouw tekening op wordt gehangen. Hoe meer, hoe liever. Graag delen dus!

HOE? Maak een mooie tekening, steek ze in de BRIEVENBUS van een woonzorgcentrum naar keuze en zwaai daarbij zeker ook eens naar de bewoners daar achter het venster!

 • Woonzorgcentrum Sint-Maria, Gasthuisstraat 11, Brecht
 • De Kleine Kasteeltjes, Kleine Kasteeltjesweg 1, Brecht
 • WZC Sint-Lenaartshof, Vaartkant Links 27, Sint-Lenaarts
 • Klavertje Vier vzw, Kruisbooglaan 19, Sint-Job-in-‘t-Goor
   

Update woensdag 18/3 14.00 uur

BELANGRIJK: De gemeente communiceert momenteel via Facebook en alle updates staan vermeld op www.brecht.be/corona. Aangezien de maatregelen snel wijzigen, zijn dit voor ons de beste communicatiemiddelen. We beseffen dat minder digitale mensen deze boodschappen niet steeds lezen, maar rekenen op jouw solidariteit: bel jij nieuwe maatregelen die belangrijk zijn voor je buurvrouw, ouders of vrienden even door? En deel jij dit bericht met vrienden die onze gemeentelijke pagina nog niet volgen? Dank!

Gewijzigde maatregelen vanaf woensdag 18 maart:

 • De nieuwe federale maatregelen die gelden vanaf 12.00 uur vandaag vind je op www.belgium.be
 • De bibliotheken blijven gesloten. De werking van de afhaalbib wordt verdergezet (zie werkwijze in eerder bericht), in de drie bibliotheekfilialen
 • Alle voedingswinkels blijven open (ook wijnhandelaars, snoepwinkels…), met extra maatregelen rond hygiëne
 • Boekenwinkels en hondenkapsalons sluiten vanaf deze middag 12.00 uur.
   

Update dinsdag 17/3 15.45 uur: Oproep vrijwillige chauffeurs voor huisartsen

In onze zone van eerstelijnszorg (Brecht, Malle, Zoersel, Schilde, Wijnegem en Zandhoven) zal de komende uren/dagen een pré-triagepunt worden opgesteld. Concreet houdt dit in dat een patiënt die vermoedelijk besmet is met het coronavirus, zich op telefonisch doorverwijzen van de huisarts moet melden in dit punt. Dit zijn containers die dichtbij ziekenhuis AZ Sint-Jozef Malle worden geïnstalleerd. Daar worden de patiënten onderzocht. Het blijft belangrijk dat als je ziek bent, je eerst naar je huisarts belt (en zeker niet rechtstreeks naar de spoedafdeling gaat)!

Huisartsen blijven enkel nog telefonische consultaties uitvoeren en zullen enkel uitzonderlijk een huisbezoek doen bij vermoedelijke coronapatiënten als zij niet in staat zijn zelf naar het triagepunt te komen (geen rijbewijs, gepensioneerd, gehandicapt…).

Chauffeurs gezocht!

 • Taak: huisartsen rondrijden naar patiënten binnen de zone van eerstelijnszorg, uiteraard gebeurt dit op een hygiënische wijze zodat je niet in contact komt met de patiënten
 • Tijdstip: af te spreken, binnen een bepaalde tijdsperiode, mogelijks ook buiten de kantooruren
 • Praktisch: de gemeente stelt een wagen ter beschikking, met de eigen wagen rijden (tegen vergoeding) kan uiteraard ook
 • Interesse: mail je gegevens zo snel mogelijk naar gemeente@brecht.be. Bedankt!

#samentegencorona
 

Update dinsdag 17/3 13.50 uur:

De federale overheid besliste zonet dat de recyclageparken met onmiddellijke ingang gesloten worden tot minstens 3 april. De meest recente info concreet over die sluiting vind je ook terug op www.igean.be
 

Update dinsdag 17/3 10.15 uur: 

Op basis van de beslissing van de gouverneur wordt in onze gemeente definitief beslist om de markten te sluiten tot voorlopig 3 april.
De recyclageparken in onze gemeente blijven open. We willen wel vragen om momenteel enkel om dringende redenen het park te bezoeken. Vanaf nu zullen er maximum 10 bezoekers tegelijk binnen mogen op het recyclagepark.
De ophaling van het oud papier door verenigingen wordt afgelast tot voorlopig 3 april. Wie zijn voorraad papier niet zelf kan stockeren, kan dit eventueel naar de recyclageparken brengen.
 

Update maandag 16/3 19.20 uur: speelpleintjes gesloten

UPDATE CORONA: Vandaag kwamen er enkele nieuwe maatregelen rond het coronavirus die ook gelden in onze gemeente. Zo zal onze technische dienst morgen een melding uithangen bij alle skateterreinen en speelpleintjes in onze gemeente dat die gesloten zijn. Ook groepsactiviteiten in de buitenlucht als wandelingen en fietstochten zijn verboden. 
 

Update maandag 16/3 12.00 uur: update meest gestelde vragen met antwoord

Het callcenter met gratis nummer 0800 23 310 voor vragen over corona blijft open! 

De bibliotheken blijven gesloten, maar vanaf nu kan je materialen aanvragen om af te halen. Hieronder enkele afspraken:

 • Mail de titels van de materialen die je wilt ontlenen naar de bib waar je ze wilt ophalen.
 • Vermeld steeds je telefoonnummer zodat we je kunnen opbellen om een afspraak te maken.
 • We doen GEEN transport tussen de filialen. De materialen die je aanvraagt, moeten dus in dat filiaal aanwezig zijn.
 • We nemen GEEN betalingen aan.
 • We nemen GEEN materialen in. Je kan je materialen in de inleverschuif deponeren.
 • Respecteer de hygiënische richtlijnen wanneer je de boeken komt afhalen: kom op het juiste moment, houd voldoende afstand, ...
 • Je wordt niet geholpen als je niet op voorhand een afspraak hebt gemaakt.

Kijk voor het volledige aanbod op brecht.bibliotheek.be. We hebben niet alleen boeken, maar ook dvd's, cd's, strips, spellen, games, ... 

We hopen op deze manier ons steentje bij te dragen om de komende weken te overbruggen en wensen je veel lees-, kijk- en speelplezier!

Bekijk een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoord in Brecht. 
 

Update zaterdag 14/3 16.00 uur: link naar veel gestelde vragen (federaal)

Mag ik in het weekend naar de kapper? Wat met een begrafenis? Kan ik nog een broodje afhalen? Mag de loodgieter aan huis komen? Het antwoord op deze en nog veel andere veel gestelde vragen over corona is in heel het land hetzelfde en vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/
 

Update vrijdag 13/3: update meest gestelde vragen met antwoord

Bekijk een overzicht van de meest gestelde vragen met hun antwoord. 
 

Update vrijdag 13/3 13.00 uur: tijdelijk callcenter geopend

Om de massa vragen over Corona op te kunnen vangen, starten we vanaf 13.00 tot 19.00 uur vandaag (vrijdag 13 maart) een tijdelijk callcenter op. Heb je specifieke vragen over Brechtse maatregelen, bel dan gratis naar 0800 23 310.

Ook zaterdagvoormiddag van 08.00 tot 12.00 uur is het nummer open voor vragen.

De meest gestelde vragen in onze gemeente verzamelen we in FAQ onderaan. Wellicht vind je daar al een antwoord op je vraag.

Heb je algemene vragen over corona, dan kan je op onderstaande gratis nummers terecht:

 • Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
 • Voor vragen over economie: 0800 120 33

We raden bovendien aan iedereen aan om de media te volgen voor updates over de federale maatregelen die ook in Brect van toepassing zijn.
 

Update vrijdag 13/3 - 13.00 uur: 

Intussen heeft de federale overheid maatregelen genomen die van toepassing zijn op het volledig land. We verwijzen daarvoor naar de www.belgium.be waar je een overzicht vindt van alle maatregelen. 
 

Update vrijdag 13/3 - 12.00 uur: info over afgelasting activiteiten in gc Jan vander Noot en OC 't Centrum

Beste GC/OC bezoeker

We moeten in deze periode alles op alles zetten om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Paniek is absoluut niet nodig, maar voldoende maatregelen nemen is noodzakelijk om het gezondheidszorgsysteem in stand te houden. Daarom hebben we na rijp beraad beslist om een aantal maatregelen te nemen:

Concerten en voorstellingen in maart worden uitgesteld of geannuleerd.
Wij gaan de komende dagen in overleg met alle betrokken partijen op zoek naar een gepaste oplossing: definitieve annulering van de voorstelling in kwestie, of een mogelijke nieuwe datum. Van zodra we hier helderheid over hebben, nemen we uiteraard opnieuw contact met u op.

Gebruik van GC Jan van der Noot (Brecht), De Lindeboom en OC ’t Centrum (Sint-Lenaarts)
Van 13/3/2020 tot en met 3/4/2020 zal zowel GC Jan van der Noot, De Lindeboom, als OC ’t Centrum gesloten zijn. Er zal bijgevolg geen gebruik gemaakt kunnen worden van de zalen van deze locaties gedurende deze periode We zullen overgaan tot annulering van de gereserveerde zalen die werden vastgelegd. Verdere communicatie hierrond volgt binnenkort.

Wij verontschuldigen voor het mogelijke ongemak, en danken u voor uw begrip.

Wat kan u doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn heel simpel:
- Blijf thuis als u ziek bent.
- Was uw handen regelmatig.
- Geef niemand nog een hand als groet.
- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.

Heeft u nog vragen? Surf naar www.info-coronavirus.be of bel 0800/14.689.

 

Update vrijdag 13/3 - 11.00 uur: veelgestelde Brechtse vragen

Bekijk een overzicht van veel gestelde vragen over corona in Brecht. 
 

Update vrijdag 13/3: Federale fase

Tot en met 3 april zal onze dienstverlening beperkt worden tot het strikt noodzakelijke. De bibliotheek, de dienst vrije tijd en het onthaal van de technische dienst sluiten vanaf vrijdag 13 maart. Deze maatregelen werden donderdag ook bevestigd bij het afkondigen van een federale fase. Dat wil zeggen dat alle recreatieve, culturele, sportieve en folkloristische activiteiten geannuleerd moeten worden. Winkels die essentiële zaken verkopen zoals levensmiddelen, apothekers en dierenwinkels blijven gewoon open. Andere winkels gaan in het weekend dicht. In scholen worden geen lessen meer aangeboden, opvang is er wel voorzien in de scholen voor ouders die geen opvang hebben.
 

Update donderdag 12/3: Maatregelen voor jouw veiligheid

Woensdagavond 11 maart vond een overleg plaats met de Antwerpse burgemeesters onder leiding van gouverneur Cathy Berx over te nemen maatregelen voor het coronavirus. In navolging van dit overleg vindt momenteel een uitgebreid overleg plaats binnen het lokaal bestuur met verschillende gemeentelijke diensten. Onderstaande maatregelen werden daardoor genomen specifiek in Brecht. We wachten verder af wat de algemene maatregelen van de federale en/of provinciale overheid in zullen houden. We communiceren over deze (extra) maatregelen van zodra we die info doorkrijgen.

We willen graag meegeven dat we onderstaande maatregelen nemen om de verspreiding van het Coronavirus te onderdrukken. Paniek is absoluut niet nodig, maar voldoende maatregelen nemen is noodzakelijk om het gezondheidszorgsysteem in stand te houden. Blijf daarom de algemene richtlijnen opvolgen, zoals het respecteren van voldoende sociale afstand, zorg voor je hygiëne en vermijd plekken met veel mensen. Kortom: gebruik je gezond verstand.

Publieke activiteiten (fuif, concert, toneel, quiz, ...) worden afgeschaft tot voorlopig 3 april
De gemeentelijke zalen die gehuurd kunnen worden door externen gaan dicht (gemeenschapscentrum Jan vander Noot, OC ’t Centrum, De Lindeboom, sporthal De Ring). Dit heeft ook als gevolg dat gemeentelijke voorstellingen en concerten afgelast worden. We gaan de komende dagen in overleg met de betrokken partijen en op zoek naar een gepaste oplossing.

Voor privé-initiatieven (babyborrel, teerfeest, ...) raden we ten stelligste af deze te laten plaatsvinden. De verantwoordelijkheid ervan ligt bij de organisator. We wachten hiervoor af op verdere richtlijnen van de hogere overheid. Bovenstaande maatregel geldt voorlopig tot 3 april. Organisatoren van evenementen later in april moeten er wel rekening mee houden dat die maatregelen zeker verlengd kunnen worden.

Onderwijs en opvang kinderen
De scholen volgen de algemene richtlijnen op van Onderwijs Vlaanderen. Ze beperken zich de komende weken tot lesgeven. Uitstappen of andere activiteiten worden afgelast. Als extra maatregel geldt er in onze gemeente wel een verbod op activiteiten in de scholen buiten de schooluren (bijvoorbeeld in sportzalen).

Er werd beslist de speelpleinwerking in de paasvakantie af te gelasten. Gebruik ook voor de opvang van je kinderen je gezond verstand; grootouders zijn een risicogroep. 

Beperkte gemeentelijke dienstverlening
Tot en met 3 april zal de gemeente Brecht de dienstverlening beperken tot het strikt noodzakelijke. Zo zullen de bibliotheek, de dienst vrije tijd, externe dienstverlening partners in welzijnscampus Sociaal Huis (VDAB, Wijkwerk…) en onthaal technische dienst sluiten vanaf 13 maart tot voorlopig vrijdag 3 april. Zoals eerder gecommuniceerd blijven de dienstencentra gesloten en is bezoek in woonzorgcentra verboden.

We vragen inwoners om hun bezoeken aan de gemeentelijke diensten en de sociale dienst van het OCMW zo veel mogelijk te beperken. Vragen over je dossier kunnen uiteraard telefonisch of per mail gesteld worden. Documenten die je moet bezorgen kan je in de brievenbus steken in plaats van ze persoonlijk te overhandigen. 

Updates over maatregelen vind je steeds op www.brecht.be.
 

Update donderdag 12/3

Zoals je al uitgebreid in de pers kon vernemen, is er een verbod op extern bezoek in woonzorgcentra tot en met 19 april. Voor bezoek aan paliatieve patiënten neem je contact op met de directie van het woonzorgcentrum. 
 

Woensdag 11/3

De dienstencentra Het Sluisken (Brecht) en De Lindeboom (Sint-Job-in-‘t-Goor) gaan vanaf donderdag 12 maart alvast tot en met 13 april dicht. Met deze beslissing volgt de gemeente de richtlijnen van de Vlaamse Overheid op om lokale dienstencentra te sluiten naar aanleiding van het coronavirus. De gemeente Brecht wil geen onnodige risico's nemen met kwetsbare groepen zoals ouderen.

Vanaf donderdag 12 maart zullen er geen activiteiten meer plaatsvinden in de dienstencentra. Ook kan men er niet terecht voor de warme maaltijden en het cafetaria. Gebruikers van het sociaal restaurant kunnen bij de dienstencentrumverantwoordelijken een warme maaltijd aan huis laten leveren. 

Heb je hierover vragen neem dan contact op met de dienstencentrumverantwoordelijken.
ldc Het Sluisken, 03 330 11 21
ldc De Lindeboom, 03 667 14 00