Corona

Update 17/10: Strengere regels vanaf maandag 19 oktober

Het overlegcomité van de federale en regionale regeringen kondigde vrijdagavond 17 oktober aan de coronaregels te verstrengen. Onderstaande nieuwe maatregelen gaan in vanaf nu maandag 19 oktober en gelden minstens 1 maand (tot 19 november). De harde maatregelen hebben voornamelijk 1 boodschap: heb zo weinig mogelijk contacten. Veel moed Brechtenaars, volg de maatregelen op.

Om te vermijden dat ziekenhuizen in de problemen komen, scholen moeten sluiten, de economie stilvalt en al teveel mensen zouden vereenzamen door een algehele lockdown heeft het Overlegcomité een reeks maatregelen beslist: 

 • Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon
 • Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
 • Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
 • Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.
 • Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
 • Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).
 • Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.
 • Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.
 • Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23/10. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.
 • Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.
   

Update 15/10: Coronavirus bij schoolkinderen

Vind jij het ook moeilijk om in te schatten wanneer jouw kind naar school mag of niet na klachten of na een contact met een mogelijks besmette persoon? Onze Eerstelijnszone Voorkempen maakte duidelijke schema's die je vragen en antwoorden erg duidelijk in beeld brengen! Bekijk de schema's (onderscheid tussen kleuters en kinderen lagere school/secundair) op https://www.brecht.be/nieuws/coronavirus-bij-schookinderen-mag-jouw-kind....
 

Update 13/10: Code oranje voor sport en jeugd

Vanaf woensdag 14 oktober 2020 geldt code oranje voor de sportsector en jeugdwerk. Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend, ook in de gemeente Brecht. Daarom gelden er in onze gemeente enkele extra richtlijnen. 🟠

Sport:
❌ INDOORsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden, zijn verboden voor iedereen boven 12 jaar
✅ Voor kinderen tot en met 12 jaar blijven alle indoor en outdoor sportactiviteiten mogelijk.
❌ In onze gemeente sluiten alle kleedkamers en douches verplicht, in alle omstandigheden (ook het bergen van sporttassen kan niet!).
✅ De sportkantines kunnen open blijven onder de strenge horecarichtlijnen.
Info: sportdienst@brecht.be

Jeugd:
❌ Bubbel voor INDOORjeugdactiviteiten +12-jarigen verkleint naar 20 personen. Het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens die activiteiten.
✅ Bij buitenactiviteiten mag nog gespeeld worden zonder mondmasker en in bubbels van 50. Activiteiten met intens fysiek contact worden ook buiten sterk afgeraden.
❌ Leefweken én leidingsweekends zijn verboden.
Info: jeugddienst@brecht.be

Volg de instructies van je sport- of jeugdvereniging op. De cijfers stijgen zorgwekkend, volg daarom verder alle bestaande richtlijnen op! #samentegencorona
 

Update 12/10: Steunmaatregelen voor ondernemers

Om bedrijven zoveel mogelijk bij te staan, te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen, neemt de Vlaamse Regering extra maatregelen: het Vlaams Beschermingsmechanisme, handelshuurlening is verlengd en evalueer het veiligheidsniveau in je onderneming met Corona Industry Risk Scan (CIRS) van Agoria. Lees hierover meer op: Corona - overzicht steunmaatregelen voor ondernemers

 

Update 6/10: Strengere regels om verspreiding van corona tegen te gaan

De bestaande coronamaatregelen worden verder aangescherpt. Dat is gisteren beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen. De maatregelen gaan in vanaf 9 oktober en zijn minstens een maand geldig.

 • Nauwe contacten: beperking tot maximum 3 nauwe contacten per maand. Een nauw contact is een contact dichter dan anderhalve meter zonder mondmasker.
 • Privé-bijeenkomsten thuis: maximum 4 personen, met respecteren veilige afstand of mondmasker indien niet mogelijk.
 • Cafés, kantines en andere drankmogelijkheden: maximum 4 personen per tafel, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen.
 • Niet-georganiseerde samenscholingen buiten: maximaal 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen.
 • Sluitingsuur cafés: 23.00 uur.
 • Extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving opdat deze maatregelen overal worden toegepast.
 • Telewerk sterk aanbevolen, meerdere dagen per week.

Meer informatie over de maatregelen vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-06-10/.
 

Update 5/10: Regels quarantaine en mondneusmasker

Hoe zit dat juist met de nieuwe regels voor quarantaine?
In onderstaande folders lees je overzichtelijk wat je moet doen als:
- je in quarantaine moet;
- je getest moet worden en hiervoor en code kreeg;
- je positief of negatief test.

Waar draag je in Brecht je mondneusmasker?
Zoals dat al een tijdje is, zijn mondmaskers verplicht voor personen vanaf 12 jaar op drukke plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gerespecteerd kan worden en op verschillende andere plaatsen (winkels, openbare gebouwen, concertzalen, bib...). NIEUW in de provincie Antwerpen: je draagt ook een mondmasker binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgang van onderwijsinstellingen.
 

Update 23/9: coronamaatregelen Nationale Veiligheidsraad

De Nationale Veiligheidsraad herbekeek op 23 september de coronamaatregelen. De meeste aanpassingen gelden vanaf 1 oktober.

 • De basisregels (hygiëne, afstand,...) blijven gelden.
 • Geen bubbel meer: maandelijks max. 5 nauwe contacten per persoon
 • De quarantaineperiode wordt ingekort tot 7 dagen. Opgelet [‼️] In BrechtsNieuws dat maandag of dinsdag in je bus valt, staat op pagina 7 dat je 14 dagen in quarantaine moet. Bij de opmaak van BrechtsNieuws waren dat de richtlijnen. Dit wordt met de nieuwe maatregelen: 7 dagen.
 • Het dragen van mondmaskers blijft op veel plaatsen verplicht (winkels, openbaar vervoer, gemeentehuis, …), maar buiten hoeft het niet meer behalve als er onvoldoende afstand kan gehouden worden.
 • Evenementen die je zelf organiseert mogen nog steeds met max. 10 personen, excl. kinderen.
 • Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of trouwfeesten volgen de horecaregels. Geen limiet meer voor het aantal gasten, maar wel max. tien mensen aan dezelfde tafel. Dansfeesten blijven nog steeds verboden.
 • Nieuwe regels voor reizen naar rode en oranje zones.
 • Voor de tracing wordt op 30 september de mobiele applicatie Coronalert gelanceerd. Meer info volgt binnenkort.

Meer uitleg over de nieuwe maatregelen vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-23-09
 

Update 21/9: Wat te doen na een coronatest?

Jij bent (vermoedelijk) besmet met het coronavirus? Dan neem je contact op met je huisarts en wordt er wellicht een coronatest afgenomen. Maar wat dan? Wat mag je wel of niet doen tijdens je quarantaine? En wat doe je bij een positief of negatief resultaat van je test? Je leest het allemaal in de flyer op https://www.brecht.be/nieuws/wat-te-doen-na-een-coronatest die alle huisartsen in onze eerstelijnszorgzone ook meegeven aan patiënten die getest worden.
 

Update 15/9: Meldpunt besmetting corona: 0800 23 310

Als lokaal bestuur en lid van de eerstelijnszone Voorkempen, willen we bijdragen tot het snel opsporen van mogelijke COVID-19 besmettingen. Door een snelle opsporing kunnen we samen de verspreiding van het virus afremmen. Daarom richt ook de gemeente Brecht een meldpunt op: 0800 23 310. Bel naar het nummer wanneer jij of iemand in je vereniging, organisatie of bedrijf (vermoedelijk) besmet is met corona.  
 

Update 27/8: coronamaatregelen

In juli en augustus nam gouverneur Cathy Berx aanvullende maatregelen in de provincie om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Vanaf 27 augustus vervallen die maatregelen en schakelen we in de provincie opnieuw over op de federale maatregelen. Meer info vind je op https://www.cathyberx.be/taken-en-bevoegdheden/veiligheid/corona.html

Bijkomende Brechtse maatregel

 • In de horeca in Brecht wordt niet 1 persoon per tafel geregistreerd maar ALLE aanwezigen laten hun gegevens achter.
   

Update 20/8: coronamaatregelen Nationale Veiligheidsraad

Vandaag werd er op de Nationale Veiligheidsraad weer een versoepeling aangekondigd van de coronamaatregelen. Deze versoepelingen gelden vanaf maandag 24 augustus. Kort samengevat:

 • De bubbel blijft beperkt tot 5 mensen buiten het gezin
 • Winkelen mag weer per 2, onbeperkt in de tijd
 • Bij grote evenementen mogen binnen 200 mensen aanwezig zijn, buiten 400 (een verdubbeling dus)
 • Recepties na begrafenissen zijn weer toegelaten, onder voorwaarden
 • Volledige lesweek voor leerlingen en scholieren vanaf 1 september

In onze gemeente gelden zowel de nationale als de provinciale richtlijnen. We begrijpen dat dit niet eenvoudig is. Daarom zetten we op onze website de belangrijkste richtlijnen nog eens helder op een rij. https://www.brecht.be/nieuws/update-corona-maatregelen

De corona-cijfers in Brecht zijn momenteel niet goed. We hebben de besmettingen wel in beeld, maar we moeten opletten.

Belangrijk! Ben jij besmet of vermoedelijk besmet? Bel dan naar het gemeentelijk callcenter op het nummer 0800 23 310.

We vragen om onderstaande richtlijnen goed toe te passen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we het virus kunnen overwinnen.

 • Mondmaskers in drukke plaatsen blijven absoluut noodzakelijk
 • Respecteer de hygiëneregels
 • Doe je activiteiten liefst buiten
 • Denk aan kwetsbare mensen
 • Beperk je nauwe contacten
 • Volg de regels over bijeenkomsten
   

Update 13/8: coronamaatregelen provincie Antwerpen

Vanaf 12 augustus zijn er enkele wijzigingen aan de coronamaatregelen voor onze provincie. Wij sommen de belangrijkste bepalingen even voor je op.

 • De avondklok wordt een nachtklok: enkel noodzakelijke verplaatsingen zijn toegelaten tussen 01.30 uur en 05.00 uur. 
 • Horecazaken:
  • In horecazaken mag je plaats nemen aan een tafel met leden van hetzelfde huishouden en je 5 vaste contacten. Het maximum aantal personen is beperkt tot 10 personen.
  • Horecazaken moeten sluiten om 01.00 uur.
 • Mondmaskers blijven verplicht, maar dit is niet meer nodig op plaatsen of momenten waarop het risico op overdracht van het virus zo goed als uitgesloten is.
 • Sporten in niet-georganiseerd verband:
  • max. 10, steeds dezelfde personen
  • enkel contactloos sporten
  • ongeacht de leeftijd, is indoor sporten toegestaan voor telkens slechts 1 groep van maximum 10 personen per goed geventileerde, zichtbaar afgescheiden ruimte van minstens 100m2.
  • Deze bepaling geldt niet voor zwembaden.
 • Publieksevenementen zijn toegestaan indien ze passen binnen een goedgekeurd sectorprotocol of aan dezelfde voorwaarden beantwoorden.

Meer info vind je op https://www.cathyberx.be/taken-en-bevoegdheden/veiligheid/corona/maatregelen-provincie-antwerpen.html
 

Update 11/8: Politiebesluit van de gouverneur betreffende seizoenarbeiders

Onze gouverneur, Cathy Berx, heeft een politiebesluit gepubliceerd met betrekking tot de inzet van seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones binnen Europa. Dit besluit geldt tot en met 31 augustus 2020.

Werknemers uit het buitenland die zich inschrijven in de provincie Antwerpen als seizoenarbeider en die afkomstig zijn uit een land dat in het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken als oranje of rode zone is aangeduid, moeten zich bij aankomst in de provincie meteen laten testen op het coronavirus COVID-19 en in afwachting van het resultaat in quarantaine gaan.

Het volledige politiebesluit lees je hier.
 

Update 7/8: Geen avondklok tijdens hittegolf

Om de voorspelde extreme hitte bovenop de afgekondigde maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 draaglijker te maken, werd beslist om de avondklok nu niet te handhaven zodat de burgers van de provincie Antwerpen tijdens de latere uren de nodige verkoeling kunnen zoeken.

Let wel op, hou je wel aan alle andere maatregelen: geen samenscholingen van meer dan 10 personen en draag een mondmasker. Het sluitingsuur van de horecasector blijft in de provincie Antwerpen 23.00 uur.

Hou het veilig! En drink met deze warme temperaturen vooral ook voldoende water.
 

Update 6/8: Overzicht van alle maatregelen in onze gemeente

Als inwoner van Brecht moeten we ons houden aan de huidige coronamaatregelen die in heel België gelden (zie onderaan de nationale maatregelen). Aangezien de besmettingen in de provincie Antwerpen hoog zijn, heeft de gouverneur van de provincie EXTRA provinciale maatregelen opgelegd voor alle gemeenten binnen de provincie, ook Brecht dus. Bijkomend gelden er specifiek voor enkel onze gemeente ook lokale richtlijnen. Onderaan een overzicht.

Nationale maatregelen geldig in heel België

De coronacijfers stijgen, daarom legt de nationale veiligheidsraad maatregelen op om de verspreiding af te remmen. Onderstaande nationale maatregelen gelden sinds woendag 29/7 tot minstens eind augustus: 

Sociale bubbel

 • 5 vaste contacten voor een heel gezin voor 1 maand (kinderen onder 12 jaar niet meegerekend) waarmee je nauw contact mag hebben

Evenementen

 • Aantal bezoekers op evenementen wordt beperkt naar 100 (binnen) en 200 bezoekers (buiten).
 • Een mondmasker is ook daar verplicht.
 • Voor uitstappen, recepties en privéfeestjes geldt een maximum van 10 personen (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend)

Winkelen

 • je gaat alleen naar de winkel en mag er maximaal 30 minuten blijven
   

Meer info over de nationale maatregelen: https://www.info-coronavirus.be/
 

Extra maatregelen in de provincie Antwerpen en dus ook in Brecht

In de provincie Antwerpen zijn het aantal besmettingen hoog, daarom kondigde de provincie extra maatregelen aan (bovenop bovenstaande nationale maatregelen), die ook voor Brecht gelden:

Avondklok

 • iedereen moet thuis zijn tussen 23.30 en 06.00 uur (tenzij voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen
 • cafés en restaurants sluiten om 23.00 uur.

Mondneusmasker

 • iedereen boven 12 jaar is verplicht om een mondneusmasker te dragen op de openbare ruimte (straten, pleinen,…) én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd
 • deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis).
 • het verplicht dragen van een mondmasker geldt niet tijdens zwaar fysiek werk en het intensief sporten op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg nihil is (kort en uitzonderlijk passeren van een persoon)

Horeca

 • de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen moet er altijd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding
 • individuele registratie is verplicht
 • het gezelschap aan een tafel is beperkt tot 4 personen of tot 1 huishouden.

Winkelen

 • ook op markten mag je niet aan 'funshoppen' doen (je winkelt alleen en niet langer dan 30 minuten).

Telewerk

 • is verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

Sporten

 • kinderen onder 12 jaar kunnen in groepen van maximul 50 personen onder begeleiding zowel indoor als outdoor contact- en contactloos sporten
 • voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar is sporten toegestaan onder strikte voorwaarden (maximum 10 steeds dezelfde personen (tenzij een sport- of jeugdkamp), indoor en contact- en contactloos sporten mag, bij één op één contactsporten is mondmasker dragen verplicht)
 • volwassenen mogen enkel contactloos sporten in een groep van maximum 10 personen, indoor sporten mag slechts met 1 groep van maximum 10 personen per goed geventileerde, zichtbaar afgescheiden ruimte van minstens 100m2
 • sporten in niet-georganiseerd verband mag slechts contactloos in groep van maximaal 10 steeds dezelfde personen, indoor sporten mag slechts met 1 groep van maximum 10 personen per goed geventileerde, zichtbaar afgescheiden ruimte van minstens 100m2

De gedetailleerde regels en het volledige politieverordening van de gouverneur kan je hier nalezen.
 

Bijkomende Brechtse maatregelen

Besmet of vermoedelijk besmet?

 • Bel dan naar het gemeentelijk callcenter op het nummer 0800 23 310

Plan je een evenement?

 • Doe vooraf een aanvraag, dan wordt bekeken of dit onder voorwaarden kan georganiseerd worden.
 • wekelijkse markten vinden nog plaats

Recyclagepark

 • Mondmasker verplicht

WZC Sint-Maria

 • De huidige bezoekregeling in woonzorgcentrum Sint-Maria worden aangepast. De richtlijnen worden opgelegd door de overheid en zijn tot stand gekomen in overleg met burgemeester, directie en diensthoofden. Bekijk de nieuwe bezoekregeling in de brief naar de bewoners en bezoekers.
   

We vragen om de richtlijnen goed toe te passen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we het virus kunnen overwinnen. Aan de politie is gevraagd om met gezond verstand te handhaven. Deze maatregelen worden dagelijks geëvalueerd, daarom is digitaal communiceren de enige manier om juiste info te verspreiden. Geef de info door aan je minder digitale vrienden, buren of familieleden!

Info: algemene vragen over corona: 0800 14 689, specifieke vragen voor Brecht: 0800 23 310
 

Update 5/8: coronatestpunt

Als je (vermoedelijk) besmet bent met het COVID-19-virus, neem je contact op met je huisarts. Je huisarts zal in samenspraak met jou een afspraak maken voor een coronatest, die op verschillende plaatsen afgenomen kan worden. Je kan dus niet op eigen initiatief naar een testpunt gaan om een test te laten afnemen, je hebt hiervoor een doktersattest nodig. 

Drive-in testpunt in Brecht 

Er worden in onze regio opnieuw meer coronatests afgenomen. Hiervoor is een drive-in testpunt ingericht op de carpoolparking naast de brandweerkazerne van Brecht (Ambachtslaan 10, parking net voorbij de brandweerkazerne). Een afspraak voor een coronatest maak je via je huisarts. Het testpunt is alle dagen open van 13.00 tot 15.00 uur. Na de test, kunnen de mensen thuis de resultaten afwachten. Deze zullen snel bekend zijn en worden achteraf besproken met de huisarts. Wie positief test, kan een telefoontje verwachten van het contact tracing center van de federale overheid.

Test in triagecentrum aan ziekenhuis AZ Sint-Jozef Malle

De gemeente Brecht is aangesloten bij de eerstelijnszorgzone Voorkempen (samen met de gemeenten Zoersel, Malle, Schilde, Wijnegem en Zandhoven). Voor deze zone wordt een triagecentrum (en dus testpunt) georganiseerd aan het ziekenhuis AZ Sint-Jozef in Malle. Na de test, kunnen de mensen thuis de resultaten afwachten. Deze zullen snel bekend zijn en worden achteraf besproken met de huisarts. Wie positief test, kan een telefoontje verwachten van het contact tracing center van de federale overheid.
 

Update 30/7: formulier contacttracing horeca

Horecauitbaters die op zoek zijn naar een voorbeeldformulier voor de registratie van hun bezoekers, vinden hier wat uitleg en een voorbeeld
 

Update 28/7: Richtlijnen provincie Antwerpen gelden ook voor Brecht

Als inwoner van Brecht moeten we ons houden aan de huidige coronamaatregelen die in heel België gelden. Aangezien de besmettingen in de provincie Antwerpen hoog zijn, heeft de gouverneur van de provincie EXTRA provinciale maatregelen opgelegd voor alle gemeenten binnen de provincie, ook Brecht dus. Bijkomend gelden er specifiek voor enkel onze gemeente ook lokale richtlijnen.

Lees in dit bericht alle geldende maatregelen voor brecht. 
 

Update 27/7: Nieuwe maatregelen (ook specifiek voor Brecht)

Nieuwe maatregelen (ook specifiek voor Brecht) - vanaf woensdag 29/7
De coronacijfers stijgen, daarom legt de nationale veiligheidsraad nieuwe, aanvullende maatregelen op om de verspreiding af te remmen.

Deze maatregelen gaan in vanaf woensdag 29/7 tot minstens eind augustus:
👉 Je sociale bubbel wordt verkleind naar 5 vaste contacten voor een heel gezin voor 1 maand (kinderen onder 12 jaar niet meegerekend) waarmee je nauw contact mag hebben
👉  Aantal bezoekers op evenementen wordt beperkt naar 100 (binnen) en 200 bezoekers (buiten). Een mondmasker is ook daar verplicht. Voor uitstappen, recepties en privéfeestjes geldt een maximum van 10 personen (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend)
👉 Winkelen wordt ingeperkt: je gaat alleen naar de winkel en mag er maximaal 30 minuten blijven

❌ Wat verandert niet:
👉   Mondmaskers blijven absoluut noodzakelijk: als de veiligheidsafstand niet gerespecteerd wordt, in winkels, op markten
👉 De regels van de kampen blijven (bubbels van 50 personen)

❌ Bijkomende Brechtse maatregelen vanaf woensdag 29/7
👉 Ben jij besmet of vermoedelijk besmet? Bel dan naar het gemeentelijk callcenter op het nummer 0800 23 310.
👉 In de horeca in Brecht wordt niet 1 persoon per tafel geregistreerd maar ALLE aanwezigen laten hun gegevens achter. Houden de Brechtse horecazaken zich niet aan de regels, dan kan de horecazaak 1 week gesloten worden.
👉 Plan je een evenement? Doe vooraf een aanvraag, dan wordt bekeken of dit onder voorwaarden kan georganiseerd worden. Mogen wel nog plaatsvinden zijn de wekelijkse markten en de jaarmarkt in Sint-Job-in-'t-Goor.
👉 Sporten in Brecht: binnensporten (ook voor kinderen) is in onze gemeente vanaf 29/7 niet meer toegelaten zolang de maatregelen gelden (31 augustus). De (sport)kampjes voor -12-jarigen mogen wel doorgaan, ouders blijven wel buiten de gebouwen. Buitensporten kan met max 25 personen: niet samen douchen, geen kleedkamers gebruiken en ontsmetten is verplicht. Alle aanwezigen moeten geregistreerd worden.
👉 Fitness- en welnesscentra moeten verplicht alle bezoekers registreren.
👉 Mondmasker verplicht bij bezoek aan recyclagepark en site noord/zuid vanaf dinsdag 28 juli
Binnen de provincie Antwerpen kunnen er mogelijks nog extra (strengere) maatregelen genomen worden, daarover wordt momenteel nog vergaderd. Daarover lees je later meer.
 

Update 24/7: nieuwe coronamaatregelen Brecht - mondmasker heel weekend Sint-Jacobkermis verplicht

Nieuwe coronamaatregelen - in Brecht

Het aantal coronabesmettingen nam de afgelopen dagen en weken spijtig genoeg weer toe. Daarom besliste de nationale veiligheidsraad om onderstaande maatregelen te nemen.
👉 de aangekondigde versoepelingen (fase 5, vanaf augustus) komen er niet
👉 mondmaskers worden verplicht vanaf zaterdag 25/07 op de wekelijkse markten en feestmarkten. Opgelet: op Sint-Jacobkermis is het dragen van een mondmasker ook verplicht op vrijdag! Ook in de horeca draag je verplicht een mondmasker (enkel niet aan tafel)
👉 nachtwinkels sluiten om 22 uur
👉 in horecazaken moet vanaf 25/7 één iemand per tafel contactgegevens achterlaten
👉 contactbubbels van 15 personen per week blijven behouden
👉 wie terugkeert uit vakantie (met eender welk vervoersmiddel) moet 48 uur voor de terugkomst een formulier invullen op internet: https://dofi.ibz.be/…/Docu…/BELGIUM_PassengerLocatorForm.PDF
👉 steden en gemeenten kunnen zelf extra maatregelen nemen
Leef de regels na, alleen zo krijgen we het virus onder controle!

Update 10/7: mondmasker verplicht in winkels, bib en gemeentelijke gebouwen

Om jezelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus, ben je vanaf morgen (zaterdag 11 juli 2020) verplicht een mondmasker te dragen in onder andere alle winkels.
Ook in onze bibliotheken en andere gemeentelijke gebouwen is dat verplicht (al zijn deze zaterdag 11/7 wel gesloten omwille van het feest van de Vlaamse Gemeenschap).
 

Update 07/07: Iets organiseren? Gebruik het Covid Event Risk Model

Sinds 1 juli mogen er terug evenementen (tot 200 personen binnen en tot 400 personen buiten) worden georganiseerd onder bepaalde voorwaarden. De overheid heeft een tool ontwikkeld waarmee je kan testen of je evenement veilig genoeg is.

Ben je van plan deze zomer een evenement te organiseren in Brecht? Dan moet je volgende stappen nemen:

 1. Maak een risico-analyse van je evenement met het COVID Event Risk Model (https://www.covideventriskmodel.be)
 2. Bezorg deze risico-analyse via het gemeentelijke evenementenformulier aan de gemeente (https://www.brecht.be/aanvraagevenement)

Let op, de organisatie van evenementen is enkel toegestaan na toestemming van de gemeente.

Geen aanvraag nodig voor kleine privéfeestjes:

 • Tot 15 personen in eigen bubbel
 • Met aanwezige traiteur in juli tot 50 personen en in augustus tot 100 personen.
   

Update 30/6: doe-boekje voor kinderen

De zomer van 2020 ziet er om vanzelfsprekende redenen anders uit dan andere jaren. Vele Brechtenaren zullen die waarschijnlijk dichterbij huis doorbrengen dan oorspronkelijk gepland.

De gemeente voorziet daarom een spelboek voor alle Brechtse kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud dat naar hen opgestuurd zal worden.
Het ‘Zomer 2020 Blijf-In-Je-Buurt-Doe-boek’ bevat 60 activiteiten en tips die garant staan voor twee maanden vol speels amusement. Zo kunnen onze jongste inwoners ook volop genieten, spelen en bewegen in Brecht.
 

Update 26/6: een nieuwe fase start op 1 juli

Coronaupdate: een nieuwe fase start op 1 juli: wat houdt dit in voor jou als inwoner van Brecht?

👉 Je bubbel mag vanaf dan 15 personen tellen. Je feestje thuis valt onder deze regel.
👉 Op de wekelijkse markt van Sint-Lenaarts kan je vanaf volgende week terug alle vertrouwde kramen terugvinden, nu er weer meer dan 50 mogen staan. De andere maatregelen blijven er wel gelden, zoals de eenrichting.
👉 Ook in onze winkels is het dragen van een mondmasker voorlopig niet verplicht. Je houdt je in de winkels wel nog aan de veiligheidsafstand, maar je moet niet meer alleen gaan winkelen en je bezoek mag langer dan een half uur duren.
👉 Vanaf 1 juli openen de zwembaden, pretparken, sauna’s en wellnesscentra, binnenspeeltuinen en casino’s. Culturele activiteiten zoals naar de cinema of het theater gaan kunnen met maximaal 200 man.
👉Buitenevenementen tot max 400 personen kunnen vanaf 1 juli. Bij elk evenement moeten we een evenementenmatrix raadplegen die het risico inschat.
👉 Voor indoorevementen gebruiken we dezelfde evenementenmatrix om te beoordelen of het evenement met maximum 200 personen door kan gaan.
 

Update: balie dienst vrije tijd opent terug de deuren vanaf 22/6

Balie dienst vrije tijd opent terug de deuren!

Omwille van corona, werden de deuren van de balie van de dienst vrije tijd (Gemeenteplaats 1) tijdelijk gesloten. Vanaf maandag 22 juni kan je terug terecht bij de balie voor toeristische info en inschrijvingen voor de speelpleinwerking. Dit kan tijdens de gewone openingsuren (behalve op zondag).

De dienst vrije tijd blijft zoveel mogelijk digitaal werken zodat je niet langs moet komen. Is je bezoek aan de balie toch nodig? Dan ontvangen we je vanaf maandag 22/6 met open armen onder het motto: #welkomterug!
 

Update 18/6: Ook corona hinderpremie na 12 juni

Dat betekent dat de wellnesscentra en sauna’s, de speelautomatenhallen, de pretparken en binnenspeeltuinen, de bioscopen, discotheken en dancings, zwembaden en foorkramers een beroep kunnen blijven doen op de dagpremie van € 160 per extra sluitingsdag.

Ook marktkramers die door de beperking van 50 kramen per markt niet kunnen starten, kunnen een beroep doen op de premie.
De premie wordt toegekend tot het moment waarop de fysieke locatie van de onderneming kan heropenen op basis van een beslissing van de Veiligheidsraad.

Nieuwe ondersteuningspremie voor groot omzetverlies

De beperkende maatregelen die opgelegd werden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werken voor veel ondernemingen nog steeds door, waardoor er langdurige impact op de omzet is. Zeker voor de sector van de evenementen is de impact nog steeds heel groot. Ook voor bedrijven en winkels die recent opnieuw heropend zijn, is het effect op de omzet op dit moment niet te onderschatten omdat ze capaciteitsbeperkingen moeten naleven. We voorzien nu aanvullend een corona ondersteuningspremie van € 2000.

Voor meer informatie: https://www.vlaio.be/nl/nieuws/verlenging-looptijd-hinderpremie-en-nieuw...
 

Update 18/6: Zomersolden

In België mag een verkoper slechts 2 keer per jaar onder de benaming 'solden' of een gelijkaardige naam een verkoop houden.
Beide periodes van solden zijn bij wet bepaald. Door de maatregelen tegen het coronavirus lopen de zomersolden 2020 uitzonderlijk van 1 augustus tot en met 31 augustus.

Die verkoop vindt plaats om de seizoensvernieuwing van het assortiment van de verkoper door te voeren. Hij gebeurt door middel van een versnelde verkoop en verlaagde productprijzen.

Sperperiode voor solden

Vóór het begin van de solden wordt een wachtperiode ingelast. Tijdens die legale sperperiode is het bij wet verboden om in de kleding-, lederwaren- en schoenensector kortingen aan te kondigen.

Aangezien de zomersolden zijn uitgesteld tot augustus, loopt de sperperiode uitzonderlijk van 1 juli tot en met 31 juli 2020.

De koopjes in de winter vinden volgens de wet plaats van 3 tot en met 31 januari. Als de start van de solden op een zondag valt, kunnen de koopjes de dag ervoor beginnen.
 

Update 12/6: federale mondmaskers af te halen bij apotheker

FEDERALE MONDMASKERS
Vanaf maandag 15 juni 2020 kan je bij je apotheker de gratis mondmaskers afhalen die de federale overheid bestelde. Let wel op: de verdeling gebeurt volgens geboortejaar van het gezinshoofd (zie data onderaan op de affiche). Vanaf die dag kan je als gezinshoofd de mondmaskers van je gezinsleden ophalen bij je apotheker naar keuze. Breng hiervoor zeker de elektronische identiteitskaart van je gezinshoofd mee (als die niet zelf naar de apotheker gaat).

- maandag 15 juni: 75 jaar en ouder (geboren in 1945 of eerder)
- dinsdag 16 juni: 67 jaar en ouder (geboren in 1953 of eerder)
- woensdag 17 juni: 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of eerder)
- donderdag 18 juni: 55 jaar en ouder (geboren in 1965 of eerder)
- vrijdag 19 juni: 50 jaar en ouder (geboren in 1970 of eerder)
- maandag 22 juni: 45 jaar en ouder (geboren in 1975 of eerder)
- dinsdag 23 juni: 40 jaar en ouder (geboren in 1980 of eerder)
- woensdag 24 juni: 35 jaar en ouder (geboren in 1985 of eerder)
- donderdag 25 juni: 30 jaar en ouder (geboren in 1990 of eerder)
- vrijdag 26 juni: iedereen

FEDERALE FILTERS
De federale overheid leverde ook filters voor in de mondmaskers. Deze bieden de apothekers mee aan als je je mondmaskers ophaalt.
Vertel het verder!
 

Update 5/6: afstand houden, ook op het jaagpad

In deze coronatijden wordt er extra veel gefietst, gewandeld, gerolschaatst, gestept,... in onze mooie gemeente. Top!

Op het jaagpad langs het kanaal kan het wel erg druk zijn. Let ook zeker daar op dat je voldoende afstand houdt.
 

Update 4/6: Wat besliste de Nationale veilgheidsraad

Vanaf maandag 8 juni verandert de aanpak ten opzichte van de regels die tot nu van kracht waren. Vanaf dan is vrijheid de regel en wat niet mag de uitzondering.

De persoonlijke regels blijven heel belangrijk: hygiëneregels blijven van kracht (handen wassen), activiteiten doe je best buiten, let op voor mensen in de risicogroep, hou afstand en beperk je groep personen bij activiteiten (thuis of buitenshuis) tot maximum 10 personen.

In grote lijnen zijn dit de aanpassingen vanaf maandag 📅 8 juni:
✅ cafés en restaurants open
✅ bubbels uitgebreid tot 10 personen per week. Hou ook hier de nodige afstand.
✅ culturele activiteiten zonder publiek mogen weer
✅ uitstapjes voor 1 of meerdere dagen mogen weer in België.
✅ sportactiviteiten mogen hervat worden, onder voorwaarden. Zwembaden en wellnescentra blijven gesloten
✅ Religieuze diensten en begrafenissen tot 100 personen

Vanaf 📅 15 juni:
✅ reizen naar het buitenland kan opnieuw, al is dat beperkt tot 31 landen en hangt dit nog af van wat die landen zelf beslissen

Vanaf 📅 1 juli (op voorwaarde van goede cijfers):
✅ receptiezalen mogen open (max 50 mensen)
✅ contactsporten zijn weer mogelijk en zittend publiek is toegestaan
✅ zwembaden, massagesalons en wellnescentra kunnen misschien weer open
✅ pretarken en binnenspeeltuinen open
✅ culturele activiteiten met publiek mogen maximaal 200 mensen toelaten.
✅ religieuse bijeenkomsten en begrafenissen tot 200 personen.

Vanaf 📅 1 augustus (op voorwaarde dat cijfers goed zijn)
✅ Kermissen mogen misschien opnieuw open

Vanaf 📅 1 september (op voorwaarde dat cijfers goed zijn)
✅ Massa-evenementen mogen misschien opnieuw
✅ Discotheken misschien opnieuw open

https://crisiscentrum.be/nl/news/start-van-fase-3-van-het-afbouwplan-van...
 

Update 2/6: 2 keer per week naar het recyclagepark

De maatregelen rond de beperkte toegang tot het recyclagepark zijn versoepeld: vanaf nu mag je per adres 2 keer per week het recyclagepark bezoeken. Ook nu zal de teller elke maandag op 0 gezet worden.

De andere maatregelen blijven wel gelden, meer info op de website van IGEAN
 

Update 28/5: outdoor sport openbare plaatsen melden

We merken dat meer en meer indoorsporten hun werking outdoor heropstarten op openbare plaatsen (bijvoorbeeld in het Gemeentepark). De sportdienst maakte een meldingsformulier aan om te monitoren waar er gesport wordt en om te vermijden dat er te veel sporters tegelijk op 1 plek terechtkomen. Meer informatie en het digitaal formulier op https://www.brecht.be/vrije-tijd/sport/sporten-corona.
 

Update 26/5: heropening openbare buitenspeeltuintjes

Leuk nieuws voor alle Brechtse kinderen: de openbare speeltuintjes mogen terug open vanaf woensdag 27 mei 🥳

Enkele regels die wel nageleefd moeten worden (die er ook zullen uithangen):
👉 samen buiten spelen kan er voor kinderen tot en met 12 jaar
👉 volwassenen die kinderen begeleiden houden 1,5 meter afstand
👉 was je handen voor en na het spelen
👉 is het te druk aan het speelterreintje? Wacht dan even of ga op een andere keer terug

Veel plezier!
 

Updat 22/5: verdeling mondmaskers

Bovenop de dagdagelijkse taken die ook nu gewoon blijven doorlopen, voeren de medewerkers van gemeente Brecht en het bestuur een gigantisch werk uit voor de verspreiding van de gemeentelijke mondmaskers.

Ze verdelen zo'n 30.000 mondmaskers over meer dan 13.400 enveloppen, met daarin het juiste aantal mondmaskers per gezin/brievenbus. Die enveloppen groeperen ze per straat (462! in onze gemeente) en per vrijwilliger. Want per straat of cluster van straten werd, naast de verspreiding door onze technische dienst, een vrijwilliger gezocht en gevonden om ze te verspreiden.

Dankjewel #teambrecht én alle Brechtse inwoners die hieraan vrijwillig hun steentje bijdragen! Volgende week vertrekken de mondmaskers richting jouw brievenbus.
#bebrecht #samentegencorona #brechthelpt
 

Update 22/5: Dag van de Buren coronaproof

Dit jaar geen ‘Dag van de Buren’ zoals we dat gewoon zijn… maar wel een coronaproof editie! Verras je buren op vrijdag 29 mei met een kleinigheidje: een bloemetje is altijd fijn, een concertje op afstand doet deugd of een mooi (digitaal) of ingekleurd kaartje is leuk om te geven én te krijgen. Download onze kleurplaat op www.brecht.be/dagvandeburen en vier deze dag toch nog op een speciale manier.
 

Update 19/5: Bibliotheken openen de deuren op 25 mei

Vanaf maandag 25 mei gaan de bibliotheken in Brecht, Sint-Job-in-‘t-Goor en Sint-Lenaarts terug open. Om de veiligheid van de bezoekers en de medewerkers te garanderen, zijn er enkele regels van kracht in de bibliotheken
 

Update 19/5: Ophaling oud-papier verloopt terug normaal in zone 3-4-5-6

De federale overheid zette op 18 mei het licht op groen voor de ophaling van papier door verenigingen. Daarom annuleren we de eerder aangekondigde éénmalige ophaling op dinsdag 2 juni. De papierophaling zal vanaf 30 mei terug verlopen via de reguliere kalender. De medewerkers van de verenigingen zullen hierbij maximaal de veiligheidsvoorschriften opvolgen.

Hieronder een overzicht:

 • zaterdag 30 mei: zone 5
 • zaterdag 6 juni: zone 6
 • zondag 7 juni: zone 4
 • zaterdag 20 juni: zone 3
 • zaterdag 27 juni: zone 5
   

Update 19/5: Mondmaskers

Jouw Brechts mondmasker zit samen met die van je gezin volgende week (week 25 mei) in je brievenbus!

Een grote dank aan de (meer dan 60) vrijwilligers (buurtcomités, spontane vrijwilligers, gemeenteraadsleden, personeelsleden...) die de mondmaskers volgende week mee zullen bedelen in alle 462 Brechtse straten. Wat een groot engagement van onze Brechtenaars! We hebben geen vrijwilligers meer nodig, alle straten zijn intussen verdeeld.

Lees zeker ook de begeleidende brief bij de mondmaskers met onder andere info over hoe je het mondmasker best draagt en bewaart en wanneer je een mondmaskers verplicht draagt. Let wel op: strijk het mondmasker niet, maar was het op 60°C om het terug steriel te maken.
 

Update 19/5: Brecht Picnickt op 27/6

In samenwerking met lokale handelaars en de verenigingen, organiseert de gemeente Brecht ‘Brecht Picnickt’ op zaterdag 27 juni. We stellen hiervoor picknickpakketten samen voor ontbijt, lunch en borrel (15 euro per volwassene, 8 euro per kind). Lees meer en bestel je heerlijk lokaal pakket via www.brecht.be/brecht-picknickt. Brechtse verenigingen brengen je heerlijk picknickpakket aan huis en geniet ervan in je eigen tuin, op je balkon of in je living. Bestellen kan nu! 
 

Update 18/5: Wekelijkse markten starten terug op

De wekelijkse markten worden deze week terug opgestart, op woensdag 20/5 in Sint-Job-in-'t-Goor en op donderdag 21/5 in Sint-Lenaarts. Leuk nieuws, maar ze zullen er niet zo uitzien als op de foto. Er worden namelijk een aantal maatregelen genomen om alles op een veilige manier te laten verlopen. Plan je een bezoek aan de markt in? Houd je dan aan onderstaande regels. Enkel zo kunnen we er samen voor zorgen dat deze markten kunnen blijven doorgaan in onze gemeente!

👉 Hou ook op de markt steeds 1,5 meter afstand
👉 Neem niet meer tijd dan nodig om je boodschappen te doen
👉 Een mondmasker is verplicht bij de marktkramers en sterk aanbevolen bij jou als bezoeker
👉 Kom net als in de winkels alleen naar de markt, niet met je gezin
👉 Er is enkel toegang tot de markt langs de Dorpsstraat en Kerkstraat, de zijtoegangen worden afgesloten
👉 Er wordt een wandelrichting ingevoerd met een scheiding door nadarbarelen en linten.

Opgelet: er is een maximum van 50 kramen aanwezig op de markt, in Sint-Lenaarts zullen de kramen daarom met een beurtrol af en toe niet aanwezig zijn. Er is een maximum aantal bezoekers toegelaten.

Deze info gaat enkele over de wekelijkse markten, zoals eerder gecommuniceerd zijn de jaarmarkten tot en met juni afgelast.
 

Update vrijdag 15/5: 

Na een oproep van de sportdienst, staan nu de favorieten fiets-, loop- en wandelroutes online! Bekijk ze via deze link, kies een leuke route uit en geniet van het mooie Brecht tijdens het zonnig weekend!
 

Update donderdag 14/5: Versoepeling coronamaatregelen: wat verandert er concreet in Brecht vanaf 18/5

🧺 Markten met maximaal 50 kraampjes worden opnieuw toegestaan. Marktkramers dragen een mondmasker, voor klanten wordt het extra aanbevolen. 👉 De markt in Sint-Job-in-'t-Goor start op woensdag 20 mei, voor de markt in Sint-Lenaarts (die normaalgezien 69 kramen telt) wordt aan een oplossing gewerkt en een startdatum wordt besproken.

💍 Op een huwelijk of begrafenis mag je maximaal 30 gasten ontvangen, recepties na afloop kunnen niet. 👉 Koppels die een huwelijk plannen in onze Brechtse trouwzaal, bekijken samen met ons de opstelling.

⚽️ Sportclubs mogen weer trainen in de buitenlucht. Het maximumaantal personen is 20 en trainen gebeurt in aanwezigheid van een coach. De maatregelen rond sporten op openbare terreintjes blijft gelijk. Deze terreintjes zijn open en mogen gebruikt worden als de afspraken die er uithangen nageleefd worden.

🎡 De openbare speelterreintjes blijven gesloten.

♻️ Vanaf maandag kan je op onze recyclageparken terug terecht voor textiel en herbruikbare goederen (die jij niet meer nodig hebt, maar nog perfect bruikbaar zijn zoals een tafeltje, servies, strips).

💼 Scholen hervatten deels hun lessen op maandag 18 mei. Op vrijdag 15 mei is er een inloopdag.

💇‍♀️ Kappers en schoonheidsspeialisten mogen klanten ontvangen wanneer ze een mondmasker dragen.

🦁 Dierentuinen, musea of culturele bezienswaardigheden gaan opnieuw open, als ze een telefonisch of online ticketsysteem hebben. Dierentuinen voorzien een circulatieplan.
 

Update woensdag 13/5: Extra ophaling oud papier op dinsdag 2 juni voor zone 3-4-5-6

Nu de verenigingen geen activiteiten mogen organiseren, zijn ook de papierophalingen door hen nog steeds afgelast.
👉 Concreet gaat het om zone 3-4-5-6 (Brecht en Sint-Lenaarts) waar de verenigingen hiervoor normaalgezien zorgen. Igean zal in die zones een extra ophaling organiseren op dinsdag 2 juni 2020.
👉 Woon jij in die zone (kan je nakijken op www.brecht.be/wonen/leefomgeving/afval/afvalkalender), stockeer je oud papier dan nog enkele weken en zet het de avond voor de ophaling buiten.
👉 Download zeker ook de recycleapp (te downloaden via de App Store en Google Play Store) en ontvang alle actuele info over afvalophaling in jouw straat op je smartphone.

Geef het door aan je buren en noteer het alvast in je agenda.
 

Update maandag 11/5: (niet) afgelaste evenementen in Brecht

Is het volgende week kermis in Sint-Job-in-'t-Goor? Wat met de Brechtse stratenloop en vindt de zitdag voor het invullen van mijn belastingbrief nog plaats? Lees op deze pagina een overzicht van de gemeentelijke activiteiten tijdens corona.
 

Update maandag 11/5: verplicht dragen mondmasker gemeentelijke dienstverlening

Gemeente en OCMW Brecht werken in deze coronatijden nog steeds enkel op afspraak. Moet jij langskomen bij een dienst? Dan draag je hiervoor verplicht een mondmasker. Een afspraak maken kan op https://www.brecht.be/op-afspraak-maak-je-keuze.
 

Update maandag 4/5: vakantiewerking zomervakantie

Achter de schermen werkt de jeugddienst volop verder aan de voorbereidingen voor de vakantiewerking tijdens de zomervakantie, maar de communicatie errond wordt nog even uitgesteld. We wachten samen met jullie de federale richtlijnen verder af en Jeugdwerking Brecht communiceert van zodra er meer nieuws is.
 

Update zaterdag 2/5: Wat verandert in Brecht op maandag 4 mei?

Wat verandert in Brecht op maandag 4 mei? Dan versoepelen de coronamaatregelen in ons land, dat heeft de nationale veiligheidsraad beslist. We zijn goed bezig! Onze inspanningen worden beloond, maar we moeten ons blijven beschermen tegen COVID-19

Wat verandert op maandag 4 mei?

 • Afspreken met 2 vrienden kan voor sportieve activiteiten in buitenlucht
 • Bedrijven (en stoffenwinkels) openen (maar telewerk blijft de norm)
 • Een mondmasker (of alternatief) dragen is verplicht op openbaar vervoer (>12 jaar) en aanbevolen op plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan houden
 • Ziekenhuizen breiden toegang tot algemene en gespecialiseerde zorg stap voor stap uit

Wat verandert NIET op 4 mei?

 • Niet essentiële verplaatsingen blijven verboden
 • Winkels, horeca en scholen blijven nog gesloten
 • De hygiënerichtlijnen blijven zeer belangrijk (thuis blijven, handen wassen, 1,5 meter afstand en fysieke contacten beperken)

De verdere afbouw van de maatregelen (onder voorbehoud van een gunstige evolutie) vind je hier.
#samentegencorona

Update dinsdag 28/4: Mondmasker voor iedere inwoner van Brecht

De federale richtlijnen rond het dragen van mondmaskers en de criteria waar die aan moeten voldoen zijn intussen duidelijk. Daarom heeft de gemeente Brecht een bestelling van 34.000 herbruikbare mondmaskers geplaatst bij een Brechtse ondernemer. Rond half mei zal iedere inwoner er eentje ontvangen, bedrukt met het gemeentelogo. We onderzoeken momenteel nog hoe we de mondmaskers verspreiden. Met het aankopen van de mondmaskers willen we iedere inwoner van Brecht een gelijke kans op bescherming bieden.

 • Lees op https://www.brecht.be/mondmasker wanneer, waarom en hoe je een mondmasker correct draagt.
 • Je zal wellicht nog een of meerdere extra mondmaskers kunnen gebruiken. Kan je zelf naaien en ben je er nog niet mee gestart? Lees er alles over op www.maakjemondmasker.be en doe mee aan de nationale naaiactie.
 • Heb je nog geen mondmasker maar wil je anderen en jezelf wel al beschermen? Een (dichtgeweven) sjaal of bandana werkt ook uitstekend.

#bebrecht #samentegencorona

Update maandag 27/4: Lange wachtrijen aan recyclagepark Sint-Job-in-'t-Goor

Opgelet: had jij vandaag een bezoek gepland aan het recyclagepark in Sint-Job-in-'t-Goor? Dan vragen we je om dit uit te stellen We krijgen door dat er momenteel een lange wachtrij staat.
Heb je thuis voldoende ruimte om je materiaal te stockeren? Stel dan sowieso je bezoek aan het recyclagepark uit. Let ook op: op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei zijn alle recyclageparken gesloten.
Is het (op een later moment) voor jou toch noodzakelijk om naar het recyclagepark te gaan, houd dan rekening met onderstaande afspraken
 

Update zaterdag 25/4: Nieuwe federale regels rond exitstrategie

De federale overheid maakte vrijdagavond nieuwe regels rond de exitstrategie bekend.
De strikte maatregelen die vandaag gelden, blijven van kracht tot en met 3 mei. Daarna kan ons land beginnen met de afbouw van de maatregelen, als de omstandigheden het toelaten. Los van de afbouw, blijven een aantal regels wel van kracht:

 • het beperken van contacten tussen mensen
 • het respecteren van veilige afstanden
 • een goede hygiëne

De afbouw van de maatregelen gebeurt in fases, de eerstvolgende wijziging is op 4 mei. Je vindt de belangrijkste info over alle nieuwe maatregelen terug op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-24-04/.
Hoe deze aangepaste maatregelen concreet toegepast zullen worden in onze gemeente wordt de komende dagen onderzocht en gecommuniceerd.
 

Update vrijdag 24/4: Pensioenaanvraag niet laten liggen

Wil jij je pensioenaanvraag doen of wil je weten wanneer je met pensioen kan? Tijdens de coronacrisis zijn alle pensioenpunten voorlopig gesloten. Wacht echter niet tot na de coronacrisis om je pensioen aan te vragen! Bekijk via deze link hoe je de pensioenpunten en onze gemeentelijke dienst pensioenen wel kan bereiken.
 

Update donderdag 23/4: Je mag terug paardrijden

Leuk nieuws voor de paardenliefhebbers! Je mag terug paardrijden.

 • Paardrijden op de eigen weide/piste was al toegestaan. Ook je verplaatsen tussen de woonplaats en de manege of rijpiste mocht al.
 • Met het oog op het welzijn van het dier, is paardrijden (in het zadel, aangespannen of aangelijnd) op openbare weg is nu ook toegestaan.

Let wel op: hou hierbij rekening met de maatregel van social distance (minstens 1,5 meter afstand houden) en ga met maximum twee ruiters/menners op stap.
 

Update donderdag 23/4: Een mondmasker voor iedere inwoner?

De voorbije dagen werd er heel wat nieuws verspreid over gemeenten die al dan niet mondmaskers voor hun bevolking (moeten) voorzien. Als gemeente Brecht leverden we al inspanningen naar zorgverleners en we zijn zeker bereid een tandje bij te steken. Er zijn echter nog veel onduidelijkheden, het is nog te vroeg om hierin een beslissing te nemen.

 • De nationale veiligheidsraad gaf tot op heden nog niet aan dat iedereen een mondmasker zal moeten gebruiken.
 • Het aanbod aan mondmaskers is zeer uitgebreid en divers. We weten nog niet aan welke criteria een goed mondmasker moet voldoen.

We wachten de federale richtlijnen dus nog even af, zoeken het verder uit en houden jullie op de hoogte!
 

Update dinsdag 21/4: Maak een krantje voor je (groot)ouders

Een papieren krantje met familienieuws dat in deze coronatijd in de brievenbus van je (groot)ouders valt, dat klinkt leuk, toch? Ook voor oudere mensen valt de isolatie zwaar omdat zij minder digitaal contact hebben met hun familie. Daarom slaan de
Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Ouderenraad en de Vlaamse minister van Welzijn in samenwerking met enkele publicatiebureaus de handen in elkaar. Ze introduceren de ‘vanuit ons kot’-krant: een echte papieren krant met nieuws uit de familie. Jij maakt de krant zelf online, zij zorgen voor de publicatie en bedeling, helemaal gratis.
Vraag nog vóór 23 april je code aan via https://bit.ly/vanuitonskotkrant en maak je (groot)ouders blij
 

Update maandag 20/4: Koop lokaal

Mis jij tijdens deze coronatijd je favoriete gerecht bij een Brechtse brasserie/restaurant? Of hunker jij naar spullen die je normaalgezien lokaal in je buurtwinkel koopt? Op https://www.brecht.be/initiatieven-brechtse-ondernemers vind je tal van ondernemers met hun nieuwe initiatieven. Een aanbod van interieur en breimateriaal tot voeding en decoratie, van schoonheidsproducten en bloemen tot planten, lenzen, schoenen... Neem een kijkje op de pagina en steun onze lokale handelaars. #kooplokaal
 

Update maandag 20/4: wegwerphandschoenen bij restafval

Jij gebruikt nu ook meer wegwerphandschoenen? Deze horen bij het restafval, niet in de PMD-zak. Dankjewel om daar ook nu rekening mee te houden!
 

Update donderdag 16/4: Verlenging coronamaatregelen - bezoek wzc Sint-Maria sterk afgeraden

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdagnamiddag 15 april 2020 om alle bestaande coronamaatregelen te verlengen tot en met zondag 3 mei 2020.

Daarnaast nam deze enkele bijkomende beslissingen:

 • verbod op massa-evenementen tot en met 31 augustus 2020. We wachten ook in Brecht af wat de bijkomende maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad zullen inhouden voor de minder grote evenementen en zullen daarover later nog communiceren.
 • de heropening van doe-het-zelfzaken en tuincentra, onder strikte voorwaarden. De datum van het heropening hangt af van het ministerieel besluit, zolang dit niet goedgekeurd is, blijven deze gesloten.
 • de mogelijkheid tot bezoek aan woonzorgcentra en zorginstellingen. Woonzorgcentrum Sint-Maria raadt bezoek echter sterk af. Door de vele inspanningen van de medewerkers zijn daar momenteel geen vaststellingen van coronabesmettingen. Om dit te kunnen aanhouden, adviseren we sterk niet op bezoek te komen. Voor vragen hierover kan je terecht bij het woonzorgcentrum op het nummer 03 330 11 40.
   

Update donderdag 16/4: tot eind mei geen papierophaling door verenigingen - hou ook je textiel bij

Geen papierophaling door verenigingen tot eind mei
Nog tot zeker eind mei zal er door de verenigingen geen papier opgehaald kunnen worden in onze gemeente. Concreet gaat het om zone 3-4-5-6. In deze zones halen verenigingen het oud papier op. In zone 1 en 2 (Sint-Job-in-'t-Goor) haalt Igean het papier op, daar zijn voorlopig geen wijzigingen.

We vragen jou dus om je oud papier thuis te stockeren. Wordt de voorraad echt te groot, dan kan je dit eventueel naar het recyclagepark brengen (onder bepaalde voorwaarden, lees daar meer over).  

Bewaar textiel thuis
We vragen om geen textiel meer in de containers voor goede doelen te deponeren. De markt van de textielverwerking is volledig stilgevallen, textiel kan niet meer verwerkt worden en de containers worden voorlopig niet geledigd. Om diezelfde reden kan je ook niet met textiel op het recyclagepark terecht.

Bewaar je textiel dus thuis en laat geen zakken achter bij de containers. Dit wordt aanzien als sluikstort

 

Update donderdag 16/4: geen papieren nieuwsbrief BrechtsNieuws Tussendoor mei

In deze coronatijd verloopt het dagelijks leven helemaal anders dan we gewoon zijn. Alle activiteiten georganiseerd door zowel de gemeente als de Brechtse verenigingen liggen zo bijvoorbeeld momenteel stil. Daarom werd er beslist geen nieuwsbrief BrechtsNieuws Tussendoor voor mei te verspreiden. In plaats daarvan ontvingen alle inwoners eerder wel al een bewonersbrief. 

Uiteraard vind je de meest recente informatie over de gemeentelijke dienstverlening steeds terug op www.brecht.be
 

Update woensdag 15/4: geef je loop- en/of fietsparcours door

DE SPORTDIENST HEEFT JOU NODIG! Brecht biedt heel wat mooie omgevingen om in te lopen en te fietsen. Wij zijn wel eens benieuwd naar de favoriete loop- en fietstoertjes van alle sportieve Brechtenaren. Deel dus jouw ideale trainingsronde(s) op www.facebook.com/gemeentebrecht of op www.facebook.com/sportiefbrecht in de comments van de oproep (of via sportdienst@brecht.be) en wie weet zie jij jouw loop- en/of fietsparcours binnenkort verschijnen als inspiratie voor andere Brechtse lopers en fietsers.
LET OP: Volgens de richtlijnen moet je binnen het uur terug thuis kunnen zijn, dus deel enkel routes met een straal van max. 25km rond Brecht.
 

Update zondag 13/4: hou vol! 

Hou vol, Brechtenaars💪! Ook in dit mooi paasweekend is het belangrijk om de coronamaatregelen goed op te volgen. Maak enkel noodzakelijke verplaatsingen en ga niet op familiebezoek. Toch even naar buiten? Hou afstand. Fietsen doe je niet in groep maar met je gezin of met 1 (vaste) sportvriend. #samentegencorona
 

Update donderdag 9/4: richtlijnen paardrijden

We krijgen best wat vragen over de regels rond paardrijden in deze coronatijden. Om misverstanden te vermijden, hierbij de regels kort opgesomd:
✅ paardrijden op je eigen weide of piste is toegestaan
✅ paardrijden (op je eigen paard) in de manege is toegestaan, enkel in het kader van het welzijn van het dier (dus als de manege dit niet zelf kan voorzien) én als je de regels van de social distance respecteert. Je mag de auto nemen om je te verplaatsen naar de manege en terug
❌ je mag geen wandeling gaan maken met je paard, ook niet op de openbare weg
 

Update donderdag 9/4: één keer per week naar recyclagepark

De recyclageparken zijn sinds dinsdag terug open. De afspraken (lees meer in dit nieuwsbericht) blijven gelden. Hou rekening met wachtrijen en stel je bezoek aan het recyclagepark dus uit als je de goederen thuis nog kan stockeren. Denk er ook aan: per adres mag je maar 1 keer per week goederen aanbieden!
 

Update donderdag 9/4: Brechtse ondernemers met aangepaste dienstverlening

Nam jij al een kijkje op www.brecht.be/initiatieven-brechtse-ondernemers? Je vindt er al heel wat ondernemers uit onze gemeente die een aangepaste dienstverlening voor jou aanbieden tijdens deze crisis. #kooplokaal en steun zo onze Brechtse ondernemers!
 

Update dinsdag  7/4: Hou afstand met afvalophalers

Je ziet de ophaaldienst langsrijden en je denkt nog snel je container op straat te rijden en hen achterna te lopen? Dit vertraagt de werking van de ophalers enorm.
Ze doen hun uiterste best om ook in deze tijden alle afval op te halen met de nodige voorzorgsmaatregelen. IGEAN merkt helaas dat best wat inwoners die hun container te laat aanbieden, of nog een extra zak willen meegeven, de afstandsregels niet respecteren. Hou je alsjeblieft aan de vooropgestelde regels van de overheid, zo kunnen de ophalers hun werk blijven doen!

Update dinsdag 7/4: Brecht helpt

In onze gemeente Brecht zorgen we ook nu voor elkaar. Zo kregen we via 'Brecht helpt' (www.brecht.be/brechthelpt) van Maria, een 89-jarige dame uit Sint-Lenaarts, door dat ze graag af en toe eens gebeld werd om een babbeltje te doen. We zorgden voor een match met vrijwilligster Peggy die de taak met plezier op zich neemt. Elke dag bellen ze even met elkaar om te horen hoe het gaat. Zowel Peggy als Maria (die wel heel graag tettert ;-)) vinden het geweldig. Wat mooi en hartverwarmend... Dankjewel aan iedereen die zich ook nu, op welke manier dan ook, inzet voor iemand anders. #bebrecht #samentegencorona

Update maandag 6/4: Brecht steunt ondernemers

OPROEP BRECHTSE ONDERNEMERS: Onze Brechtse ondernemers blijven niet bij de pakken zitten tijdens de huidige coronacrisis. De gemeente Brecht is trots op de veerkracht van haar Brechtse bedrijven en ondersteunt de nieuwe initiatieven graag. Daarom zal er op de gemeentelijke website www.brecht.be/initiatieven-brechtse-ondernemers een overzicht komen van alle nieuwe dienstverlening die wordt aangeboden.

Ben jij als ondernemer gestart met een webshop, neem jij vanaf nu bestellingen aan via mail, bied jij afhaalgerechten aan, kunnen jouw klanten online bestellen en op afroep afhalen of ...? Laat het ons weten via het online webformulier via de link onderaan en we vermelden jouw initiatief mee op onze website. Daarnaast worden er binnen de sectoren zelf heel wat initiatieven genomen, die opsomming kan je raadplegen op deze pagina van de website.
 

Update vrijdag 3/4: heropening recyclageparken

Vanaf dinsdag 7 april heropenen de recyclageparken ook in onze gemeente. Er gelden wel een aantal strikte voorwaarden. Heb je thuis voldoende ruimte om jouw afval nog even te stockeren? Stel dan je bezoek nog even uit. Het zal er behoorlijk druk zijn, dus beperk de gezondheidsrisico's voor onze collega's én jezelf! Kan je een bezoek toch niet uitstellen, hou je dan aan enkele afspraken. Die afspraken lees je op het nieuwsbericht op onze website

Update donderdag 2/4: opvoedingswinkels blijven bereikbaar

#blijfinuwkot is niet altijd even makkelijk voor ouders en kinderen. Heb je daarover vragen of heb je ondersteuning nodig? De opvoedingswinkels blijven bereikbaar, voor je kleine en grote opvoedingsvragen. 

De contactgegevens vind je op https://www.brecht.be/producten/opvoedingswinkels. 
 

Update woensdag 1/4: buitenspeeldag en pasenkermis afgelast

Het coronavirus gooit de organisatie van onze gemeentelijke evenementen (en die van de verenigingen) overhoop... De buitenspeeldag zal dit jaar niet doorgaan en ook Pasenmarkt in Brecht moet spijtig genoeg worden afgelast. Voor onze overige gemeentelijke evenementen dit voorjaar en deze zomer volgen we de algemene maatregelen op de voet. We houden je op de hoogte.
 

Update dinsdag 31/3 13.00 uur: scholen blijven open in paasvakantie

Tijdens de paasvakantie moet de opvang voor onder andere kinderen van ouders met een cruciaal beroep gegarandeerd blijven. In onze gemeente zal de huidige opvangregeling verdergezet worden in de paasvakantie. Dit wil zeggen dat alle Brechtse scholen tijdens de vakantie open blijven voor de opvang van kinderen. Iedere school informeert zelf zijn ouders over de praktische afspraken.
Ferm Kinderopvang zal voor- en naschoolse kinderopvang blijven aanbieden in de locaties Brecht, Sint-Lenaarts en Sint-Job-in-'t-Goor voor de kinderen die overdag opgevangen worden in de eigen school. Kinderen van Overbroek zullen zoals nu voor en na school opgevangen worden in Brecht. Ferm Kinderopvang zal enkel dagopvang voorzien voor kinderen die tijdens de vakantie niet opgevangen kunnen worden op hun school buiten Brecht. Met deze regeling zullen de 'contactbubbels' (contacten die kinderen momenteel al hebben) zoveel mogelijk gerespecteerd worden en hopen we op zo weinig mogelijk kans op verspreiding van het coronavirus.

Update dinsdag 31/3 10.30 uur: maatregelen ten gevolge van corona voor provinciebelasting, procedure omgevingsvergunning en heropening recyclageparken

 1. Vandaag werd beslist om alle recyclageparken terug te openen vanaf 7 april 2020. Hoe dat concreet in zijn werk zal gaan wordt nog uitgewerkt en communiceren we later. 
   
 2. Omwille van de coronacrisis verlengt provincie Antwerpen de betaaltermijn naar 4 maanden voor algemene provinciebelasting. Meer informatie lees je op https://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/....
   
 3. Om de gevolgen van het coronavirus op te vangen keurde de Vlaamse Regering een nooddecreet goed. Het uitvoeringsbesluit regelt o.a. de opschorting van bepaalde beslissingstermijnen en openbare onderzoeken in het kader van de omgevingsvergunning.
  Kort samengevat:
 • ​De lopende openbare onderzoeken worden opgeschort op 24 maart en verder gezet op 24 april 2020;
 • Nog niet gestarte openbare onderzoeken worden pas gestart na 24 april 2020;
 • De beslissingstermijn in de vereenvoudigde procedure wordt met 30 dagen verlengd (van 60 naar 90 dagen);
 • De beslissingstermijn in de gewone procedure wordt met 60 dagen verlengd (van 105 of 120 dagen naar 165 of 180 dagen);
 • De beslissingstermijn in beroep wordt verlengd met 60 dagen;
 • De periode waarbinnen beroep kan worden ingesteld wordt ook met 30 dagen verlengd, van 30 naar 60. Dit betekent ook dat de uitvoering van een door de gemeente afgegeven vergunning pas kan starten na 65 dagen (35 + 30).

Op de website van Omgevingsloket Vlaanderen vind je een overzicht van alle tijdelijke maatregelen.
 

Update maandag 30/3: gemeentelijke diensten werken verder

Merkten jullie al dat de collega's van #teambrecht nog aan het werk zijn? Met meer dan 400 personeelsleden slagen we er ook in deze bizarre tijd in om zowel voor als achter de schermen de dienstverlening voor jou als Brechtse inwoner verder te zetten. Uiteraard houden we hierbij allemaal rekening met de maatregelen en social distance en kunnen we daarom tijdelijk niet alle dienstverlening garanderen.
In het woonzorgcentrum zijn het momenteel uiterst drukke tijden. Ook in deze coronatijd blijft de technische dienst instaan voor het onderhoud van het groen, de wegen en de gebouwen. In het gemeentehuis, dienst vrije tijd en de welzijnscampus zijn nog een heel aantal collega's aanwezig om jou (op afspraak) verder te helpen en van thuis uit werken heel wat personeelsleden achter de schermen hard verder aan alle lopende dossiers. De medewerkers van de bib stellen je bestelde pakketten samen en ook de leerkrachten van de gemeentelijke scholen blijven aan het werk om de kinderen in school op te vangen. Kortom, ook voor ieder van hen een dikke pluim!
 

Update maandag 30/3: geen ophaling van oud papier in zones 3-4-5-6

We krijgen melding dat heel wat inwoners oud papier buiten hebben staan. De papierophalingen in zone 3-4-5-6 gaan omwille van de coronamaatregelen NIET door! In deze zones halen verenigingen het oud papier op. Die ophalingen zijn en blijven verboden tot voorlopig 19 april. In zone 1 en 2 (Sint-Job-in-'t-Goor) haalt Igean het papier op, daar zijn voorlopig geen wijzigingen. We vragen jou dus om je oud papier terug binnen te halen en thuis te stockeren. Geef jij deze boodschap ook door aan je (minder digitale) buur die papier buiten heeft staan? Dankjewel!
 

Update vrijdag 27/3: maatregelen verlengd

De bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 april. Meer info vind je op http://www.info-coronavirus.be/nl/
 

Update vrijdag 27/3: 80+-ers worden opgebeld

Wij vergeten onze oudste inwoners van Brecht ook nu niet! Onze collega's van het dienstencentrum bellen momenteel heel wat 80+-inwoners op waarmee ze de voorbije dagen nog geen contact hadden. Ze vragen hoe het met hen gaat tijdens deze coronacrisis en of ze iets voor hen kunnen betekenen qua hulp. Ken jij iemand die nog hulp kan gebruiken? Of wil jij hulp bieden? Kijk op www.brecht.be/brechthelpt, zo helpen we elkaar. 
 

Update donderdag 26/3 18.30 uur: Brecht helpt! 

Brecht helpt - Door de impact van het coronavirus kunnen sommige inwoners niet meer naar de winkel, apotheek of met hun hond gaan wandelen. De voorbije dagen zijn al heel wat mooie initiatieven spontaan ontstaan! Toch zijn er nog tal van mensen die zich aanbieden om hulp te bieden, heel wat anderen kunnen die hulp goed gebruiken. De gemeente Brecht lanceert daarom een platform waar vraag en aanbod naar hulp elkaar vinden. Ken jij iemand die hulp kan gebruiken of wil jij zelf iemand een handje helpen? Laat het ons weten op www.brecht.be/brechthelpt. #samentegencorona
 

Update donderdag 26/3 13.00 uur: blijf alert voor criminele linken op websites en in mails

De coronacrisis is voor criminelen een cadeau. Ze misbruiken berichten over het coronavirus om je naar websites te leiden die in staat zijn om virussen te installeren op je computer. Blijf ook nu alert! Klik niet op verdachte linken of bijlages. 

Herken verdachte berichten op tijd en stuur ze naar verdacht@safeonweb.be

Update woensdag 25/3 15.00 uur: enkele nuttige tips tijdens corona

Waar blijf ik met mijn afval? Hoe kan ik zorgverleners aan huis helpen? Ik heb een vraag voor de politie? Lees het antwoord op onder andere die vragen tussen onderstaande tips:

 • Gestart met de lenteschoonmaak nu je thuis bent? We merken nu al een stijging in het aantal meldingen over sluikstort. Stokkeer je afval voorlopig thuis! Het recyclagepark is toe, maar de huisvuil- en gft-ophaling gaat wel nog volgens de planning door. Bied je afval voor die ophalingen op de juiste manier aan (prop je container niet vol) en lees hier wat je met je tuinafval kan doen: https://milieuenveiligheid.igean.be/nieuwsdetail/506/default.aspx?_vs=0_...
 • Het centraal onthaalpunt van Lokale Politie Voorkempen is enkel open op afspraak (https://www.politie.be/5355/)
 • Nu veel mensen thuis zijn, geven zorgverleners die mensen thuis verzorgen (thuisverpleegkundigen, huisartsen, vroedvrouwen…) aan dat ze moeilijk een parkeerplaats vinden. Het Wit-Gele Kruis ontwikkelde een affiche (www.witgelekruis.be/parkeren) voor inwoners in dorpskernen om toestemming te geven hun auto voor je garagepoort/inrit te plaatsen tijdens hun zorg aan huis.
 • 'Blijf in uw kot' blijft uiteraard gelden, enkel lokale wandelingen en fietstochtjes vanuit je woonplaats zijn toegestaan. Zo is de 'berenjacht' ontstaan. Plaats een teddybeer voor je raam, zo kunnen kinderen (en volwassenen :-)) hun wandeling door onze gemeente opvrolijken door zoveel mogelijk beren te spotten.
   

Update dinsdag 24/3 16.00 uur: aangevulde lijst met veelgestelde vragen in Brecht

Bekijk een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoord in Brecht. 
 

Update dinsdag 24/3 12.30 uur: Vermoedelijke Brechtse corona-patiënten kiezen zelf triagepunt

Zowel in AZ Sint-Jozef in Malle als in AZ Klina in Brasschaat is de voorbije dagen een pré-triagepunt opgestart. Daar worden patiënten die vermoedelijk besmet zijn met het coronavirus op doorverwijzen van hun huisarts fysiek onderzocht door artsen. De Brechtse huisartsen laten de keuze aan de patiënten naar welk pré-triagepunt zij gaan. Kortom: onze Brechtse huisartsen zorgen ook in deze crisistijd voor de beste zorg voor alle patiënten! Meer info in dit nieuwsbericht. 
 

Update dinsdag 24/3 12.00 uur: enkele gemakkelijke tips 

Enkele algemene en gemakkelijk toe te passen tips om je veerkracht in deze moeilijke dagen te versterken:

Update maandag 23/3 16.30 uur: gemeente zet in op wie het moeilijk heeft

In deze coronatijd denken we in Brecht ook aan wie het minder goed heeft... De gemeente geeft tijdens deze coronacrisis extra materiële en financiële steun aan welzijnsschakels De Kar en De Schakel. Zo kunnen zij in deze tijd van weinig voedseloverschotten in de groothandels toch voldoende voedsel aankopen om te bedelen aan de meest kwetsbare inwoners van onze gemeente.
In deze periode van verplicht zoveel mogelijk 'in je kot blijven', denken we ook aan inwoners met conflicten in hun gezinssituatie. Volg daarom deze tips op. Bij vragen over geweld staat een professionele hulpverlener je te woord op het nummer 1712.

Update zondag 22/3 11.30 uur: volg ook met mooi weer de richtlijnen op

Ondanks het stralend weer, is het belangrijk de richtlijnen in het kader van corona strikt op te volgen. Fysieke activieiten in openlucht in de buurt zijn toegelaten (niet in groep), maar hou voldoende afstand en hou je aan de hygiëne-richtlijnen. 
 

Update vrijdag 20/3 14.30 uur: huis-aan-huisophaling restafval en gft blijft doorgaan

De recyclageparken zijn momenteel gesloten op bevel van de minister. IGEAN zet nu maximaal in op huis-aan-huisophaling van restafval en gft en bekijkt dag per dag of hiervoor voldoende collega’s aanwezig zijn. Als dit zou wijzigen, zullen we hierover communiceren.

De ophaling van papier wordt wel geannuleerd (in zone 3-4-5-6) omwille van de werking met verenigingen en omdat papier geen prioritaire fractie is. Ook het ophalen van grof huisvuil door de gemeente wordt geannuleerd omdat we niet kunnen afvoeren naar de recyclageparken.

Antwoorden op algemene vragen over de federale maatregelen vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/.
 

Update vrijdag 20/3 09.00 uur: maatregelen voor Brechtse bedrijven

De Vlaamse en federale regering namen een aantal maatregelen om te voorkomen dat bedrijven in financiële problemen komen ten gevolge van corona. Een overzicht: 

Info: dienst lokale economie en landbouw, sabine.vaneester@brecht.be 
 

Update donderdag 19/3 14.00 uur: oproep tekeningen woonzorgcentra

Warme oproep aan alle creatieve Brechtse kinderen! Heb jij ook al zoveel mooie tekeningen gemaakt de afgelopen tijd? Nu de bewoners van de woonzorgcentra geen bezoek kunnen krijgen, zouden ze het écht heel erg leuk vinden om deze te kunnen bewonderen! Onze gemeentelijke technische dienst bezorgt tentoonstellingspanelen aan alle Brechtse woonzorgcentra waar jouw tekening op wordt gehangen. Hoe meer, hoe liever. Graag delen dus!

HOE? Maak een mooie tekening, steek ze in de BRIEVENBUS van een woonzorgcentrum naar keuze en zwaai daarbij zeker ook eens naar de bewoners daar achter het venster!

 • Woonzorgcentrum Sint-Maria, Gasthuisstraat 11, Brecht
 • De Kleine Kasteeltjes, Kleine Kasteeltjesweg 1, Brecht
 • WZC Sint-Lenaartshof, Vaartkant Links 27, Sint-Lenaarts
 • Klavertje Vier vzw, Kruisbooglaan 19, Sint-Job-in-‘t-Goor
   

Update woensdag 18/3 14.00 uur

BELANGRIJK: De gemeente communiceert momenteel via Facebook en alle updates staan vermeld op www.brecht.be/corona. Aangezien de maatregelen snel wijzigen, zijn dit voor ons de beste communicatiemiddelen. We beseffen dat minder digitale mensen deze boodschappen niet steeds lezen, maar rekenen op jouw solidariteit: bel jij nieuwe maatregelen die belangrijk zijn voor je buurvrouw, ouders of vrienden even door? En deel jij dit bericht met vrienden die onze gemeentelijke pagina nog niet volgen? Dank!

Gewijzigde maatregelen vanaf woensdag 18 maart:

 • De nieuwe federale maatregelen die gelden vanaf 12.00 uur vandaag vind je op www.belgium.be
 • De bibliotheken blijven gesloten. De werking van de afhaalbib wordt verdergezet (zie werkwijze in eerder bericht), in de drie bibliotheekfilialen
 • Alle voedingswinkels blijven open (ook wijnhandelaars, snoepwinkels…), met extra maatregelen rond hygiëne
 • Boekenwinkels en hondenkapsalons sluiten vanaf deze middag 12.00 uur.
   

Update dinsdag 17/3 15.45 uur: Oproep vrijwillige chauffeurs voor huisartsen

In onze zone van eerstelijnszorg (Brecht, Malle, Zoersel, Schilde, Wijnegem en Zandhoven) zal de komende uren/dagen een pré-triagepunt worden opgesteld. Concreet houdt dit in dat een patiënt die vermoedelijk besmet is met het coronavirus, zich op telefonisch doorverwijzen van de huisarts moet melden in dit punt. Dit zijn containers die dichtbij ziekenhuis AZ Sint-Jozef Malle worden geïnstalleerd. Daar worden de patiënten onderzocht. Het blijft belangrijk dat als je ziek bent, je eerst naar je huisarts belt (en zeker niet rechtstreeks naar de spoedafdeling gaat)!

Huisartsen blijven enkel nog telefonische consultaties uitvoeren en zullen enkel uitzonderlijk een huisbezoek doen bij vermoedelijke coronapatiënten als zij niet in staat zijn zelf naar het triagepunt te komen (geen rijbewijs, gepensioneerd, gehandicapt…).

Chauffeurs gezocht!

 • Taak: huisartsen rondrijden naar patiënten binnen de zone van eerstelijnszorg, uiteraard gebeurt dit op een hygiënische wijze zodat je niet in contact komt met de patiënten
 • Tijdstip: af te spreken, binnen een bepaalde tijdsperiode, mogelijks ook buiten de kantooruren
 • Praktisch: de gemeente stelt een wagen ter beschikking, met de eigen wagen rijden (tegen vergoeding) kan uiteraard ook
 • Interesse: mail je gegevens zo snel mogelijk naar gemeente@brecht.be. Bedankt!

#samentegencorona
 

Update dinsdag 17/3 13.50 uur:

De federale overheid besliste zonet dat de recyclageparken met onmiddellijke ingang gesloten worden tot minstens 3 april. De meest recente info concreet over die sluiting vind je ook terug op www.igean.be
 

Update dinsdag 17/3 10.15 uur: 

Op basis van de beslissing van de gouverneur wordt in onze gemeente definitief beslist om de markten te sluiten tot voorlopig 3 april.
De recyclageparken in onze gemeente blijven open. We willen wel vragen om momenteel enkel om dringende redenen het park te bezoeken. Vanaf nu zullen er maximum 10 bezoekers tegelijk binnen mogen op het recyclagepark.
De ophaling van het oud papier door verenigingen wordt afgelast tot voorlopig 3 april. Wie zijn voorraad papier niet zelf kan stockeren, kan dit eventueel naar de recyclageparken brengen.
 

Update maandag 16/3 19.20 uur: speelpleintjes gesloten

UPDATE CORONA: Vandaag kwamen er enkele nieuwe maatregelen rond het coronavirus die ook gelden in onze gemeente. Zo zal onze technische dienst morgen een melding uithangen bij alle skateterreinen en speelpleintjes in onze gemeente dat die gesloten zijn. Ook groepsactiviteiten in de buitenlucht als wandelingen en fietstochten zijn verboden. 
 

Update maandag 16/3 12.00 uur: update meest gestelde vragen met antwoord

Het callcenter met gratis nummer 0800 23 310 voor vragen over corona blijft open! 

De bibliotheken blijven gesloten, maar vanaf nu kan je materialen aanvragen om af te halen. Hieronder enkele afspraken:

 • Mail de titels van de materialen die je wilt ontlenen naar de bib waar je ze wilt ophalen.
 • Vermeld steeds je telefoonnummer zodat we je kunnen opbellen om een afspraak te maken.
 • We doen GEEN transport tussen de filialen. De materialen die je aanvraagt, moeten dus in dat filiaal aanwezig zijn.
 • We nemen GEEN betalingen aan.
 • We nemen GEEN materialen in. Je kan je materialen in de inleverschuif deponeren.
 • Respecteer de hygiënische richtlijnen wanneer je de boeken komt afhalen: kom op het juiste moment, houd voldoende afstand, ...
 • Je wordt niet geholpen als je niet op voorhand een afspraak hebt gemaakt.

Kijk voor het volledige aanbod op brecht.bibliotheek.be. We hebben niet alleen boeken, maar ook dvd's, cd's, strips, spellen, games, ... 

We hopen op deze manier ons steentje bij te dragen om de komende weken te overbruggen en wensen je veel lees-, kijk- en speelplezier!

Bekijk een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoord in Brecht. 
 

Update zaterdag 14/3 16.00 uur: link naar veel gestelde vragen (federaal)

Mag ik in het weekend naar de kapper? Wat met een begrafenis? Kan ik nog een broodje afhalen? Mag de loodgieter aan huis komen? Het antwoord op deze en nog veel andere veel gestelde vragen over corona is in heel het land hetzelfde en vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/
 

Update vrijdag 13/3: update meest gestelde vragen met antwoord

Bekijk een overzicht van de meest gestelde vragen met hun antwoord. 
 

Update vrijdag 13/3 13.00 uur: tijdelijk callcenter geopend

Om de massa vragen over Corona op te kunnen vangen, starten we vanaf 13.00 tot 19.00 uur vandaag (vrijdag 13 maart) een tijdelijk callcenter op. Heb je specifieke vragen over Brechtse maatregelen, bel dan gratis naar 0800 23 310.

Ook zaterdagvoormiddag van 08.00 tot 12.00 uur is het nummer open voor vragen.

De meest gestelde vragen in onze gemeente verzamelen we in FAQ onderaan. Wellicht vind je daar al een antwoord op je vraag.

Heb je algemene vragen over corona, dan kan je op onderstaande gratis nummers terecht:

 • Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
 • Voor vragen over economie: 0800 120 33

We raden bovendien aan iedereen aan om de media te volgen voor updates over de federale maatregelen die ook in Brect van toepassing zijn.
 

Update vrijdag 13/3 - 13.00 uur: 

Intussen heeft de federale overheid maatregelen genomen die van toepassing zijn op het volledig land. We verwijzen daarvoor naar de www.belgium.be waar je een overzicht vindt van alle maatregelen. 
 

Update vrijdag 13/3 - 12.00 uur: info over afgelasting activiteiten in gc Jan vander Noot en OC 't Centrum

Beste GC/OC bezoeker

We moeten in deze periode alles op alles zetten om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Paniek is absoluut niet nodig, maar voldoende maatregelen nemen is noodzakelijk om het gezondheidszorgsysteem in stand te houden. Daarom hebben we na rijp beraad beslist om een aantal maatregelen te nemen:

Concerten en voorstellingen in maart worden uitgesteld of geannuleerd.
Wij gaan de komende dagen in overleg met alle betrokken partijen op zoek naar een gepaste oplossing: definitieve annulering van de voorstelling in kwestie, of een mogelijke nieuwe datum. Van zodra we hier helderheid over hebben, nemen we uiteraard opnieuw contact met u op.

Gebruik van GC Jan van der Noot (Brecht), De Lindeboom en OC ’t Centrum (Sint-Lenaarts)
Van 13/3/2020 tot en met 3/4/2020 zal zowel GC Jan van der Noot, De Lindeboom, als OC ’t Centrum gesloten zijn. Er zal bijgevolg geen gebruik gemaakt kunnen worden van de zalen van deze locaties gedurende deze periode We zullen overgaan tot annulering van de gereserveerde zalen die werden vastgelegd. Verdere communicatie hierrond volgt binnenkort.

Wij verontschuldigen voor het mogelijke ongemak, en danken u voor uw begrip.

Wat kan u doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn heel simpel:
- Blijf thuis als u ziek bent.
- Was uw handen regelmatig.
- Geef niemand nog een hand als groet.
- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.

Heeft u nog vragen? Surf naar www.info-coronavirus.be of bel 0800/14.689.

 

Update vrijdag 13/3 - 11.00 uur: veelgestelde Brechtse vragen

Bekijk een overzicht van veel gestelde vragen over corona in Brecht. 
 

Update vrijdag 13/3: Federale fase

Tot en met 3 april zal onze dienstverlening beperkt worden tot het strikt noodzakelijke. De bibliotheek, de dienst vrije tijd en het onthaal van de technische dienst sluiten vanaf vrijdag 13 maart. Deze maatregelen werden donderdag ook bevestigd bij het afkondigen van een federale fase. Dat wil zeggen dat alle recreatieve, culturele, sportieve en folkloristische activiteiten geannuleerd moeten worden. Winkels die essentiële zaken verkopen zoals levensmiddelen, apothekers en dierenwinkels blijven gewoon open. Andere winkels gaan in het weekend dicht. In scholen worden geen lessen meer aangeboden, opvang is er wel voorzien in de scholen voor ouders die geen opvang hebben.
 

Update donderdag 12/3: Maatregelen voor jouw veiligheid

Woensdagavond 11 maart vond een overleg plaats met de Antwerpse burgemeesters onder leiding van gouverneur Cathy Berx over te nemen maatregelen voor het coronavirus. In navolging van dit overleg vindt momenteel een uitgebreid overleg plaats binnen het lokaal bestuur met verschillende gemeentelijke diensten. Onderstaande maatregelen werden daardoor genomen specifiek in Brecht. We wachten verder af wat de algemene maatregelen van de federale en/of provinciale overheid in zullen houden. We communiceren over deze (extra) maatregelen van zodra we die info doorkrijgen.

We willen graag meegeven dat we onderstaande maatregelen nemen om de verspreiding van het Coronavirus te onderdrukken. Paniek is absoluut niet nodig, maar voldoende maatregelen nemen is noodzakelijk om het gezondheidszorgsysteem in stand te houden. Blijf daarom de algemene richtlijnen opvolgen, zoals het respecteren van voldoende sociale afstand, zorg voor je hygiëne en vermijd plekken met veel mensen. Kortom: gebruik je gezond verstand.

Publieke activiteiten (fuif, concert, toneel, quiz, ...) worden afgeschaft tot voorlopig 3 april
De gemeentelijke zalen die gehuurd kunnen worden door externen gaan dicht (gemeenschapscentrum Jan vander Noot, OC ’t Centrum, De Lindeboom, sporthal De Ring). Dit heeft ook als gevolg dat gemeentelijke voorstellingen en concerten afgelast worden. We gaan de komende dagen in overleg met de betrokken partijen en op zoek naar een gepaste oplossing.

Voor privé-initiatieven (babyborrel, teerfeest, ...) raden we ten stelligste af deze te laten plaatsvinden. De verantwoordelijkheid ervan ligt bij de organisator. We wachten hiervoor af op verdere richtlijnen van de hogere overheid. Bovenstaande maatregel geldt voorlopig tot 3 april. Organisatoren van evenementen later in april moeten er wel rekening mee houden dat die maatregelen zeker verlengd kunnen worden.

Onderwijs en opvang kinderen
De scholen volgen de algemene richtlijnen op van Onderwijs Vlaanderen. Ze beperken zich de komende weken tot lesgeven. Uitstappen of andere activiteiten worden afgelast. Als extra maatregel geldt er in onze gemeente wel een verbod op activiteiten in de scholen buiten de schooluren (bijvoorbeeld in sportzalen).

Er werd beslist de speelpleinwerking in de paasvakantie af te gelasten. Gebruik ook voor de opvang van je kinderen je gezond verstand; grootouders zijn een risicogroep. 

Beperkte gemeentelijke dienstverlening
Tot en met 3 april zal de gemeente Brecht de dienstverlening beperken tot het strikt noodzakelijke. Zo zullen de bibliotheek, de dienst vrije tijd, externe dienstverlening partners in welzijnscampus Sociaal Huis (VDAB, Wijkwerk…) en onthaal technische dienst sluiten vanaf 13 maart tot voorlopig vrijdag 3 april. Zoals eerder gecommuniceerd blijven de dienstencentra gesloten en is bezoek in woonzorgcentra verboden.

We vragen inwoners om hun bezoeken aan de gemeentelijke diensten en de sociale dienst van het OCMW zo veel mogelijk te beperken. Vragen over je dossier kunnen uiteraard telefonisch of per mail gesteld worden. Documenten die je moet bezorgen kan je in de brievenbus steken in plaats van ze persoonlijk te overhandigen. 

Updates over maatregelen vind je steeds op www.brecht.be.
 

Update donderdag 12/3

Zoals je al uitgebreid in de pers kon vernemen, is er een verbod op extern bezoek in woonzorgcentra tot en met 19 april. Voor bezoek aan paliatieve patiënten neem je contact op met de directie van het woonzorgcentrum. 
 

Woensdag 11/3

De dienstencentra Het Sluisken (Brecht) en De Lindeboom (Sint-Job-in-‘t-Goor) gaan vanaf donderdag 12 maart alvast tot en met 13 april dicht. Met deze beslissing volgt de gemeente de richtlijnen van de Vlaamse Overheid op om lokale dienstencentra te sluiten naar aanleiding van het coronavirus. De gemeente Brecht wil geen onnodige risico's nemen met kwetsbare groepen zoals ouderen.

Vanaf donderdag 12 maart zullen er geen activiteiten meer plaatsvinden in de dienstencentra. Ook kan men er niet terecht voor de warme maaltijden en het cafetaria. Gebruikers van het sociaal restaurant kunnen bij de dienstencentrumverantwoordelijken een warme maaltijd aan huis laten leveren. 

Heb je hierover vragen neem dan contact op met de dienstencentrumverantwoordelijken.
ldc Het Sluisken, 03 330 11 21
ldc De Lindeboom, 03 667 14 00