Bonenkruid

Eenjarig bonenkruid

Eenjarig bonenkruid moet je elk jaar opnieuw zaaien.

Winterbonenkruid

Winterbonenkruid is een zeer dankbare plant die goed winterhard is. De plant leent zich heel goed om aangeplant te worden als een lage plantenborder naast een pad. Het wordt meestal gezaaid. Vermeerderen door stekken lukt ook goed. De plant heeft het wat moeilijk met natte voeten in de winter. In een niet te natte winter, op een drogere (zand)grond of in een verhoogde bak doorstaat deze plant de winter goed. Staan ze wat natter dan zullen de planten een groot deel van hun blad verliezen, maar in februari onderaan de takken terug uitlopen. Planten die geen natte voeten hebben in de winter behouden hun blad veel beter. Maar in een heel natte winter kunnen er wel heel wat planten afsterven. De planten eind februari begin maart fors terugsnoeien, houdt de planten compact.

Citroenbonenkruid

Citroenbonenkruid verdraagt natte voeten in de winter veel minder goed dan het gewone winterbonenkruid. Sneeuw doet de bast van de stengels loskomen, waardoor de planten in het voorjaar niet meer uitlopen. Bij sneeuwval de plant vooraf afdekken is aangeraden. De plant verliest in de winter zijn blad en loopt in het voorjaar onderaan de houterige stengels weer uit.

Kruipend bonenkruid

Kruipend bonenkruid is zeer geschikt om als bodembedekker aangeplant te worden. De plant heeft niet echt last van natte voeten in de winter. Oogsten doe je best door regelmatig de toppen te oogsten verspreid over de gehele aanplanting. Hierdoor blijven de planten de bodem mooi bedekken en valt de beschadiging van de plant niet op. De plant doet het ook redelijk goed in een pot. De plant sterft in de winter bovengronds volledig af en loopt in het voorjaar terug uit aan de groeibasis en vanuit de grond. Uiterzonderlijk kan het gebeuren dat de plant op de oude takjes terug uitloopt. Kort voor dat de plant terug begint uit te lopen, snoei ik de oude takjes weg tot een paar cm boven de grond. Vanaf februari beginnen de planten terug uit te lopen. De jonge scheuten zijn wel gevoelig voor vorst. Zo ben ik in maart 2018 de helft van de aanplanting verloren. Toen lag er op 17 maart nog sneeuw. De planten die ik toen tijdelijk had afgedekt met een laag serreplastiek waren deze late winterprik goed doorgekomen. De anderen niet.

Oogst

Bonenkruid is ideaal om te gebruiken bij bonen. Het probleem is echter dat bij het begin van de bonenoogst, het winterbonenkruid in bloei komt, de groei stopt en er zo nog weinig te oogsten valt. Om dit te vermijden, kan je begin tot midden juni de plant een beetje inkorten door de topjes eruit te halen. Zo voorkom je dat de plant snel tot bloei komt. Hierdoor ontstaan er nieuwe okselscheuten die na 3 à 4 weken geoogst kunnen worden tesamen met de eerste verse vollegrondsboontjes. Door regelmatig de toppen te oogsten, gaat de oogst gans de zomer door. De plant krijgt dan niet (of minder) de kans om tot bloei te komen. Het kruipend bonenkruid komt enkele weken later tot bloei dan het winterbonenkruid. Ik neem bij het oogsten enkel de zachte stengeltoppen weg (een 5-tal cm). Deze versnipper ik in hun geheel. Het weghalen van de blaadjes van de (te harde) takjes is dan niet nodig.