Bezoek basisschool

Bezoek basisschool

Op deze webpagina vind je meer informatie over je schoolbezoek aan het Kempisch Museum.

Welkom klas!

  • Historische gebruiksvoorwerpen - een zoektocht voor leerlingen van de basisschool

Voorwerpen uit het dagelijkse leven ondergingen in de loop der tijden heel wat veranderingen, al was het maar door de komst van electriciteit. Hoe werden kleren gewassen zonder wasmachine? Hoe verwarmden onze voorouders zich zonder centrale verwarming? ...
Op deze en andere vragen vinden de leerlingen van de basisschool zelf het antwoord op een leerrijke zoektocht doorheen het Kempisch Museum.

  • Doel van het museumbezoek

De leerlingen krijgen een inzcht in de gebruiksvoorwerpen en de levenswijze van vroeger. Zij kunnen concrete voorwerpen van vroeger toetsen aan zaken uit het leven van vandaag. Daardoor ontdekken de leerlingen dat alles evolueert in de samenleving en in de manier van samenleven. Zij maken kennis met het begrip 'tijd'.

  • Subdoel

De leerlingen ervaren dat de kwaliteit van het leven evolueert in gunstige zin.

  • Verloop van het museumbezoek

De kinderen bekijken eerst een videofilmpje waarin een verhaal wordt verteld. Aan het einde daarvan krijgen zij een opdracht, die zij in groepjes moeten uitvoeren.

Elk groepje krijgt een foto van een gebruiksvoorwerp uit onze tijd. Daarmee gaan zij op ontdekking in het museum en zoeken voorwerpen van vroeger met dezelfde functie. De leerlingen nemen de foto, die bij deze historische voorwerpen staat, mee en brengen deze naar de gids, die controleert of het moderne en het historische voorwerp inderdaad bij elkaar horen. Dan hangt de gids beide foto's op een bord. Daarna kunnen de leerlingen weer aan de slag met een andere foto. Nadat alle foto's zijn gevonden geeft de gids uitleg over bepaalde voorwerpen tijdens een kleine rondleiding.

  • Duurtijd van het bezoek

Het filmpje duurt ongeveer 15 minuten, het zoeken van de voorwerpen 20 à 25 minuten. De korte rondleiding nadien neemt ook 20 à 25 minuten in beslag. Met inbegrip van een korte rustpauze duurt een museumbezoek 1 uur tot 1.30 uur.