Arbeidskaart en arbeidsvergunning

Wat

Buitenlanders die gedurende maximaal 90 dagen in België willen wonen en werken, hebben daarvoor een papieren arbeidskaart nodig. Op basis van die arbeidskaart mogen ze tijdens de beperkte duur van hun tewerkstelling in België werken. Hun werkgever heeft in dat geval een arbeidsvergunning nodig.

Buitenlanders die langer dan 90 dagen in België willen wonen en werken, hebben daarvoor een gecombineerde vergunning ('single permit') nodig.

Arbeidskaarten (A, B en C) die vóór 1 januari 2019 zijn afgeleverd, blijven geldig tot hun vervaldatum.

Voorwaarden

Een werkgever in Vlaanderen mag pas een buitenlandse werknemer in dienst nemen als hij binnen een redelijke termijn niemand vindt op de arbeidsmarkt om de openstaande vacature in te vullen.

Vrijstelling

Verschillende categorieën van buitenlandse werknemers hebben geen speciale toelating nodig om in België te wonen en te werken. Dat geldt onder meer voor onderdanen van een van de EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Uitzonderingen

Behoort u tot een van de onderstaande groepen? Dan vraagt u een arbeidskaart en -vergunning aan met een maximumduur van 12 maanden:

  • stagiair
  • au-pairjongere
  • tewerkstelling met een Europese Blauwe Kaart
  • grensarbeider (buitenlandse werknemer die in België werkt, maar er niet woont)

 

Vragen? Neem contact op met het provinciale loket in Gent, Leuven of Antwerpen.

Procedure

De arbeidskaarten A en C vraag je als werknemer zelf aan. Daarvoor moet je een aanvraagdossier indienen bij de provinciale Dienst Economische Migratie.
De arbeidskaart B wordt door je werkgever aangevraagd.

De dienst Economische Migratie bezorgt je vervolgens je arbeidskaart.

 

 

Uitzonderingen

Onderdanen van de Europese Unie en van Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland hebben geen arbeidskaart of arbeidsvergunning nodig. Voor andere vrijstellingen en afwijkingen kunt u terecht bij de provinciale Dienst Economische Migratie.

Toon ipdc inhoud