Akte van overlijden

Wat

Een akte van overlijden bewijst het feit van het overlijden en stelt de identiteit van de overledene vast. Deze akte is nodig vooraleer de ambtenaar van de burgerlijke stand de toestemming tot vervoer en begraving of crematie van de overledene kan geven.

De overlijdensakte wordt opgesteld in de gemeente waar de persoon is overleden. De gemeente in kwestie stuurt de akte daarna door naar de gemeente waar de overledene woonde.

Een overlijdensakte wordt opgesteld en ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de plaats van het overlijden.  Ze wordt ook overgeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de laatste woonplaats van de overledene.

Procedure

Zowel de huwelijkspartner, de kinderen als de ouders van de overledene kunnen een overlijdensakte aanvragen. Kom hiervoor naar de dienst burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is overleden. Je kan een uittreksel of afschrift van een overlijdensakte op twee manieren aanvragen:

  • vul via het e-loket het aanvraagformulier voor een afschrift van een overlijdensakte in (zie ook knop rechts). Je kan in de aanvraag zelf kiezen of je het afschrift gratis per post laat opsturen of jet het afschrift zelf afhaalt bij de dienst burgerzaken in Brecht (gemeentehuis) of in Sint-Job-in-'t-Goor (administratief centrum).
  • Kom langs bij de dienst burgerzaken, je maakt hiervoor een afspraak via bovenstaande knop. Je krijgt het afschrift meteen mee naar huis.

Wat meebrengen

Je identiteitskaart