Schoolstraat en fietsstraat

Rode Kruislaan en Toekomstlaan zijn schoolstraten 

De Rode Kruislaan (achter basisschool De Brug) wordt van september 2021 een schoolstraat. Op die manier wordt gestreefd naar gezonde en aangename schoolomgevingen met betere luchtkwaliteit, kansen voor vergroening, sociaal contact, beweging, duurzame verplaatsingen en verkeersveiligheid. De Toekomstlaan blijft ook nog een schoolstraat.

De Rode Kruislaan wordt enkel aan het einde van schooldagen telkens gedurende een uur afgesloten, namelijk van 14.45 tot 15.45 uur (ma., di., do., vr.) en van 11.45 tot 12.45 uur (wo.). Wie met de auto komt, kan deze parkeren aan het Max Wildiersplein en van daaruit te voet verder gaan. Deze parking ligt op amper 350m en dus op enkele minuten wandelen van de schoolpoort.

De Toekomstlaan is op schooldagen afgesloten van 08.15 tot 08.45 uur en van 15.20 tot 15.50 uur (ma., di., do., vr.) en van 11.45 tot 12.15 uur (wo.)

Enkel voetgangers en rijwielen in schoolstraat

In de schoolstraten is de openbare weg voorbehouden voor voetgangers, rijwielen en speed pedelecs. Alleen prioritaire voertuigen alsook voertuigen in het bezit van een vergunning afgegeven door de wegbeheerder, hebben toegang tot de schoolstraat.

Na de test bekijken we samen wat goed was en wat beter kan. Bij een positieve evaluatie, kunnen we nadenken over een definitieve invoering.

 

Fietsstraten in Brecht 

Naast de schoolstraten heeft de gemeente ook nog 6 fietsstraten: Leopoldstraat, Toekomstlaan, Kapelweg, Alfons De Clerckstraat, Edith Cavellaan en Rode Kruislaan

Wat is een fietsstraat en hoe werkt het?
Fietsstraten zijn relatief nieuw in ons straatbeeld. Ze dragen bij aan een veilige weginrichting voor de fietsers en zorgen ervoor dat de omgeving – ook voor voetgangers en wandelaars – verkeersluwer wordt. Bovendien moedigen ze je aan om wat vaker te voet of met de fiets te gaan voor korte verplaatsingen. Neem je toch de auto of motor, hou je dan aan de regels in het belang van de zwakke weggebruiker. Een fietsstraat herken je aan de officiële verkeersborden bij het begin en einde van de straat. In een fietsstraat is fiets koning. Dat wil zeggen dat fietsers de helft van de rijbaan mogen innemen en dat motorvoertuigen (wagens, motors…) hen niet mogen inhalen. Bovendien bedraagt de maximum snelheid steeds 30 km/uur.