Domo (Door Ondersteunen Mee Opvoeden)

Domo betekent ‘huis’ in het Esperanto en staat voor ‘Door Ondersteuning Mee Opvoeden’.

Vanuit het idee dat solidariteit en sociale steun in onze samenleving misschien wel de meest beschermende factoren zijn voor een kwetsbaar gezin, ondersteunt één Domo-vrijwilliger langdurig één gezin.   

Begeleiding in het gezin

Domo begeleidt kwetsbare gezinnen met kinderen tussen -9 maanden en 12 jaar. Vaak gaat het om gezinnen in armoede en/of sociaal isolement of gezinnen die het moeilijk hebben door een scheiding, ernstige ziekte, vluchtelingenproblematiek, werkloosheid of psychische problemen en daardoor in een zeer kwetsbare positie beland zijn.

De draagkracht in het gezin is vaak ontoereikend om de verschillende opvoedings- en levenstaken waar de gezinsleden voor staan, het hoofd te bieden. We merken dat er te weinig hulpbronnen zijn om moeilijkheden het hoofd te bieden en om volwaardig te participeren aan alle domeinen van de samenleving.

Preventieve werking

De ondersteuning gebeurt in een vrijwillige context, het gezin bevindt zich namelijk niet in een extreem problematische opvoedingssituatie.  Het is dus preventief werken vanuit een open communiceren. De ondersteuning die het gezin nodig heeft, moet van die aard zijn dat ze kan verleend worden door een vrijwilliger als ‘goede vriend of buur’, niet als professionele hulpverlener.

Vrijwilligers 

Vrijwilligers van Domo gaan wekelijks een aantal uur langs bij een gezin: voor een babbel bij een tas koffie, samen een taart bakken, een uitstap naar een speeltuin, met de kinderen een gezelschapspel spelen, wat hulp bij het papierwerk, een verhaal voorlezen aan de kinderen, huiswerkbegeleiding, wat sporten in een park of  zoeken naar een passend vrijetijdsaanbod voor de kinderen.  Sommige vrijwilligers begeleiden ouders bij een oudercontact of bezoek aan de dokter, anderen wijzen vooral de weg naar de juiste hulpverlening. Domo kiest voor preventie door presentie, door echt aanwezig te zijn. 

Door de langdurige aanwezigheid van één vrijwilliger in één gezin wordt voorkomen dat kleinere alledaagse vragen of moeilijkheden uitgroeien tot onoverkomelijke problemen. Voor Domo zijn de ouders de belangrijkste partners in de opvoeding.  De actieve steun, het inzetten op het sterker maken van de draagkracht, het doorbreken van sociaal isolement en het bevestigen van de ouders in hun opvoedende rol, verhogen de veerkracht en toekomstkansen voor alle gezinsleden.

Heb jij interesse om als vrijwilligers aan de slag te gaan voor DOMO? Hier vind je alle informatie. 

Een klik 

Zowel de vrijwilliger als het gezin staan op een ongedwongen, zelfgekozen manier in relatie tot elkaar.  Als het klikt, klikt het. Als dit niet het geval is, dan wordt er gekeken of een gezin gebaat is met een andere vrijwilliger (ouder of jonger, man of vrouw, sportief of niet,…). De ongedwongen keuze van een gezin om Domo-ondersteuning te krijgen, zorgt voor een vertrouwensband met de vrijwilliger. Doordat ook de vrijwilliger de keuze maakt om met dit gezin een stukje levensweg te bewandelen, ontstaat er een vorm van ‘gelijkwaardigheid en wederkerigheid’ in de relatie tussen vrijwilliger en gezin. De vrijwilliger voelt de noden van het gezin aan en beantwoordt deze in de thuiscontext.  Zo ontstaat er zorg op maat.

Meer info 

joyce@domoantwerpsekempen.be 

0499 64 46 78                

www.domoantwerpsekempen.be 

 

Bestanden