Dragon

Russische dragon

Teelt

Dit kruid is een zeer winterhard. De plant kan in een onbeschermde pot in openlucht een stevige winterprik gemakkelijk overleven. Dit had ik een keertje voor terwijl enkele planten citroenmelisse én 1 op de 5 muntplanten dit niet overleefden.

Het is een forse groeier die tot 1,80 meter hoog wordt. De lange takken gaan in de loop van het seizoen door het gewicht wel neerliggen.

De plant breidt zich uit door ondergrondse wortelstokken die in alle richtingen uitlopen. Door de plant in een ingegraven pot te zetten met een diameter van bv. 20 cm, krijg je een compacte bossige plant. Als je de bodem uit de pot haalt, kunnen de ondergrondse wortelstokken ontsnappen. Als je een jonge plant in een pot met bodem zet, stelt dit probleem zich minder. De dikke hoofdwortels groeien dan doorheen de ontwateringsgaten. Als deze gaten niet te groot zijn, groeien ze deze gaten volledig dicht. De wortelstokken kunnen er dan niet meer doorheen groeien. Een nadeel is dan wel dat je de plant moet gieten. Zodra de plant met zijn wortels doorheen de gaten gegroeid is, is dit meestal niet meer nodig. Enkel als de plant last krijgt van aanhoudende droogte moet je wat water bijgeven. Na enkele jaren is de pot volledig dichtgegroeid. Dan kan je de plant best in een grotere pot zetten. Door het gewicht van de lange takken, zal de plant de pot licht scheef trekken, waardoor de bodem van pot de grond niet meer volledig raakt. De plant heeft het dan moeilijker om nog voldoende vocht uit de grond te halen. Regelmatig water geven is in dit geval noodzakelijk.

De plant is een echte zonminnaar: op een wat meer beschaduwde plaats zal de plant veel minder fors uitgroeien.

Slakkenvraat

De plant sterft bovengronds volledig af en loopt vanaf eind januari terug uit. Slakken eten de jonge ontluikende scheuten graag. Slakkenvraat zie je doordat er van de jonge scheuten enkel nog korte stompjes overblijven die net boven de grond uitsteken. Slakken kunnen zo de plant volledig doen afsterven. Het plaatsen van een slakkenval is dan aan te raden. Een plant in een pot kan je gemakkelijk beschermen door een kleine hoeveelheid slakkenkorrels in de pot te strooien (vooral langs de rand er van). In de biologische teelt is uiteraard enkel een slakkenkorrel met als actieve stof ijzerfosfaat toegelaten (niet de ‘klassieke’ slakkenkorrels op basis van methaldehyde). Op een volgroeide plant heb ik weinig of geen last van slakkenvraat.

Oogst

Oogsten doe je best door de toppen weg te nemen op 5 à 8 cm. Dit stukje van de stengel is nog zacht en kan mee verwerkt worden. De plant maakt dan nieuwe okselscheuten aan, die op hun beurt weer geoogst kunnen worden. Door regelmatig te oogsten voorkom je dat de plant tot bloei komt en loopt de oogst tot in het najaar. Zodra een tak van de plant in bloei komt, stopt de groei hiervan en ook de oogst. De plant bloeit wel, maar zaait zich niet zo gemakkelijk uit. Dit is handig.

Ik heb een keer een plant die in een niet ingegraven pot stond in de nazomer fors terug gesnoeid. De plant had dit niet zo goed verdragen en groeide het jaar nadien minder fors.

Franse dragon

Franse dragon is fijner van smaak. De plant wordt iets minder hoog (160 cm) dan zijn Russische variant.

Van de plant wordt gezegd dat deze niet volledig winterhard is. Maar al bij al blijkt dat toch redelijk goed mee te vallen. Op zaterdag 26 januari 2019 was de franse dragon al licht geschoten: er waren al enkele scheuten van 3 cm te zien. Deze waren de winterprik die de 7 dagen voordien had plaats gevonden goed doorgekomen. Daarbij was één nacht het kwik zelfs tot -8°C gezakt. Om geen risoco te nemen dek ik altijd een deel van de planten af met wat droge herfstbladeren en een stevig stuk plastiek. Dit om te vermijden dat ik bij een zeer stevige winter al mijn planten zou verliezen. Maar met de jaren dek ik steeds een beperkter deel af. Ik moet hierbij wel opmerken dat mijn planten in een tuin staan waar de wind geen vrij spel heeft. Als dit wel het geval is, kan de vorst natuurlijk harder toeslaan.

Zoals zijn Russische soortgenoot sterft de plant in het najaar bovengronds volledig af. Als je plant heb afgedekt, moet je deze bedekking op tijd wegnemen: al in de loop van februari. Meestal ben ik daarbij zelf wat aan de late kant mee en zijn mijn planten op dat moment al stevig uitgelopen (5 tot 10 cm). De witte fagriele uitlopers verdragen gelukkig wel wat lichte nachtvorst. Als je de plant in pot teelt kan je deze gemakkelijk op een beschutte plaats bewaren. Licht is niet noodzakelijk. Enkele graden vorst kan de plant dan wel aan.

Ook deze dragonsoort vormt ondergrondse wortelstokken. Om de plant op zijn plaats te houden kan je hem planten in een ruime ingegraven pot zonder bodem. Daarnaast heb Ik ook planten in een verhoogde bak gezet (zie foto').

Vermeerderen

Het vermeerderen van dragon door stekken is mogelijk. Maar mijn ervaring is dat van deze gestekte planten (in potten in de serre) er velen hun eerste winter niet overleven. De gemakkelijkste manier van vermeerderen is door het nemen van wortelstekken. Zaaien van russische dragon is ook perfect mogelijk.

Mexicaanse dragon

Deze dragonsoort is niet winterhard. Het groeit uit tot een bossige plant met een hoogte van ongeveer 50 cm.